Tervehdys jälleen, arvon lukija! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi.
Huom! Kiina-ilmiöt on vielä työn alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Korruption kitkeminen ei ole vain Xin vallan vahvistamista: sillä legitimoidaan puolueen valta.
The Diplomat (21.2.2018) “China’s Soft Diplomacy at the Munich Security Conference”
The Diplomatin artikkeli kattaa Münchenin turvallsuuskonferenssin olennaisimman annin Kiina-näkökulmasta. Euroopan johtajista kärkevimmin Kiinaa kritisoi ainakin vielä tällä hetkellä Saksan ulkoministerina toimiva Sigmar Gabriel. Kiinan veteraanidiplomaatti Fu Ying löi pöytään parhaimmat soft power -niksinsä vakuuttaakseen lännen Kiinan rauhanomaisista aikeista, win-winistä ja vastaavasta.
Politico (21.2.2018): “China’s trash ban forces Europe to confront its waste problem”
Kiina ei enää otakaan länsimaiden jätettä kierrätettäväksi yhtä lailla kuin ennen — ja muovin tuonnin se on kieltänyt jo kokonaan. Esimerkiksi Irlannin muovijätteestä väitetysti 95 prosenttia on mennyt Kiinaan kierrätettäväksi. Mitä muutos tarkoittaa Euroopalle? Täältä jätteet varmaankin Itä-Aasian sijasta Itä-Eurooppaan.
Channel New Asia (16.2.2018): “Philippines, China eye joint exploration in disputed South China Sea“
Kiina ja Filippiinit ovat neuvotelleet Etelä-Kiinan merellä sijaitsevien energiaresurssien yhteisestä tutkimisesta. Keskusteluissa Kiinan rakentamat tekosaaret painettiin ymmärrettävästi taka-alalle ja keskityttiin yhteisiin taloudellisiin etuihin. Keskustelut lienevät luonteeltaan varsin symbolisia, mutta jotain positiivista sentään välillä tältäkin alueelta.
Taylor & Francis/Asian Affairs (15.2.2018) The Anti-Corruption Struggle in Xi Jinping’s China: An Alternative Political Narrative
Kerry Brown pohtii artikkelissaan korruption vastaisen kampanjan merkityksen olevan paljon suurempi kuin Xi:n vallan vahvistaminen. Pelissä on puolueen vallan säilyttäminen ja legitimiteetti.
Ulkopoliittinen instituutti (14.2.2018): “Taiwan’s role in East Asian security: Overlooked actor in a pivotal position”
UPIn Jyrki Kallio avaa Kiinan ja Taiwanin välisten, sekä näitä poliittisia entiteettejä yhdistävien aluekiistojen historiallisia taustoja ja tulevaisuudennäkymiä. Taiwanin nykyinen valtapuolue, itsenäisyyttä kannattava DPP saattaa nimittäin luopua vaateistaan Etelä-Kiinan merellä, mikä vaikuttaa alueen dynamiikkaan huomattavasti.
Politiikasta (13.2.2018) “Kiinan arktinen diplomatia pyrkii vähentämään uhkakuvia”
Sanna Kopra ja Liisa Kauppila kommentoivat Kiinan vastikään julkaisemaa “arktista strategiaa”. Strategia-asiakirja pyrkii kiinalaiselle diplomatialle tyypillisesti lähinnä lievittämään Kiinaan liittyviä uhkakuvia, mutta ei tarjoa juurikaan mitään uutta tahi konkreettista.
Reuters (13.2.2018) “British defense secretary says warship bound for South China Sea: media“
Britannian merivoimien alus saattaa suorittaa ns. Freedom of Navigation -partion Etelä-Kiinan merellä ensi kuussa. Tarkoitus on seilata provosoivasti Kiinan hallinnoimien saarien edustalla ja osoittaa, että alueet ovat juridisessa mielessä kansainvälisiä vesiä. Tämän jälkeen Kiina luultavasti kiukuttelee ja lopulta asia unohdetaan.
South China Morning Post (13.2.2018) “China issues formal charges against former Communist Party star Sun Zhengcai”
Xi Jinpingin manttelinperijäksi epäilty, entinen Chongqingin puoluesihteeri Sun Zhengcai sai kuulla korruptiosyytteensä Tianjinissa. Joidenkin puheiden mukaan Sun havitteli mammonan lisäksi peräti vallankaappausta puolueessa. Toinen “tiikeri”, joka sai vastikään tuta Xi Jinpingin vihan, on internet-valvontaa ylläpitäneen viraston entinen päällikkö Lu Wei.
Bloomberg (7.2.2018): “As Us Culls Diplomats, China Is Empowering Its Ambassadors”
Siinä missä Trumpin hallinto on leikannut ulkoministeriönsä budjetista eikä kaikkia lähettiläspaikkoja ole vieläkään täytetty, on Kiina päättänyt suoda enemmän toimialakohtaista valtaa ulkoministeriölleen ja lähestyöilleen, kertovat Bloombergin lähteet. Samalla kuitenkin ainakin yksi pitkään tyhjänä ollut USA:n suurlähettiläspesti vaikuttaa saaneen täyttäjänsä, kun Kiinan laajentumistoimia Etelä-Kiinan merellä kritisoinut Tyynenmeren alueen komentaja, amiraali Harry Harris, jonka äiti on vieläpä japanilainen, on siirtymässä Yhdysvaltojen Australian suurlähettilääksi, mikä ei välttämättä nosta riemua ylimmilleen Pekingissä.
Talous
Kuumaa: Iso askel Kiinalle, iso askel tieteelle
Kauppalehti (22.2.2018): “Jo miljardi katsojaa Kiinassa on nähnyt Rovaniemi-mainoksen — “Ensi talvena rikotaan varmasti kaikki ennätykset”, sanoo matkailuyrittäjä”
Kiinalaiset lomamatkailijat kansoittavat Lappia kiinalaisen uuden vuoden aikana. Kuukauden Helsinki-Vantaa-lentokentällä viime vuoden lopulla asunut kiinalainen tähti Ryan Zhu on varmasti toiminut innostajana presidentti Xi Jinpingin viimevuotisen valtiovierailun ohella.
联合早报 (Lianhe Zaobao) (21.2.2018) “Omatoimimarketteja, -kirjakauppoja, ja -ravintoloita — miehittämättömät vähittäisliikeet lisääntymässä”
Ilman henkilökuntaa toimivia omatoimikauppoja on alkanut ilmestyä Kiinan suurkaupunkeihin ja miehittämättömän vähittäiskaupan liikevaihdon odotetaankin kasvavan lähes kolminkertaiseksi seuraavan kolmen vuoden aikana. Kioskien ja pienten markettien rinnalle on nyt tarjolla myös omatoimikirjakauppoja. Älykauppojen menestys odottaa kuitenkin vielä markkinoiden testiä. Puolesta puhuvat kehittyvä teknologia mm. kasvojentunnistuksen muodossa, sekä säästöt henkilöstökuluissa. Kilpailu mukavasti ovelle toimittavia tilauspalveluita vastaan on kuitenkin kova haaste.
Forbes (19.2.2018): “Why ‘Black Panther’ And ‘Monster Hunt 2’ Are Both Box Office Game Changers”
Mannerkiinalainen elokuvamarkkina on tarpeeksi suuri elättääkseen omat hittielokuvansa. Hollywoodin ei ehkä kannattaisi keskittyä miellyttämään kiinalaista yleisöä, sillä menestystuotannot pärjäävät muilla avuilla. Forbesin artikkeli murtaa myyttejä Kiinasta blockbusterien pelastajana.
The Guardian (18.2.2018): “China’s great leap forward in science”
Kloonaus, kvantti-internet, ulkoavaruus — Kiina ottaa koko ajan askelia eteenpäin tieteen etuvartiossa. Luonnontieteille rahoitusta piisaa ja suurten numeroiden lakiin luotetaan: “There is always a certain fraction of talented people who are innovative,” says Chan. “China has the advantage of having a lot of people.”
Tech In Asia (17.2.2018) “Journey to the West: How China’s online retailers are taking the battle to the rural front“
Länttä kohti, e-kauppa! Kun rannikon suurkaupunkien kasvupotentiaali on käytetty, Kiinan nettiportaalit käyvät nyt kilpailua markkinoista toisen ja kolmannen tason kaupungeissa. Vuonna 2016 kasvua mobiilimaksuissa maaseuduksi katsotuilla alueilla kertyi yli 70 prosenttia, ja JD eli Jingdong kehittelee lennokkikuljetuksia maaseutuasiakkaille.
Kauppalehti (15.2.2018): “Kiinalaiset arvostavat pitkiä asiakkuussuhteita ‘Jos olet joskus tukenut heitä, he pyrkivät tukemaan sinua’”
Paperikoneita tuottava Valmet on ollut Kiinassa jo vuodesta 1989. Kauppalehden juttu valottaa markkinajohtajana pienellä toimialalla Kiinassa toimivan yrityksen toimintaa ja näkymiä.
Wired (9.2.2018): “Didi Chuxing took on Uber and won. Now it’s taking on the world”
Tööt-tööt! Taksipalvelu Didi Chuxingin hallituksen puheenjohtaja Jean Liun visiot kumpuavat monen Kiinan-kävijän turhautumisen aiheesta: Pekingin liikenteestä. Jutussa on hyvin kerrattu Didin nousu alusta Kuaidi-fuusioon ja Uberin häätämiseen Kiinasta. Tähtäimessä yhtiöllä on väitetysti ensin Meksikon ja Brasilian markkinat, Piilaaksossa se kehittelee älyliikennettä.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (22.2.2018)
- Kiinassa suuret alueelliset kasvuerot
- Rajoitukset purivat Kiinasta ulos suuntautuneisiin sijoituksiin viime vuonna
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (15.2.2018)
- Kiinan vaihtotaseen ylijäämä painui reiluun prosenttiin BKT:stä vuonna 2017
- Markkinaturbulenssi iski myös Kiinaan
- Kiinassa inflaatiovauhdin hidastuminen oli tammikuussa laaja-alaista
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Jatkuvasti loukkaantuva Kiina loukkaa toisinaan itsekin.
South China Morning Post (21.2.2018): “CCTV should apologise for its blackface skit so China can show the world that it, too, knows how to say sorry”
1900-luvun alussa harjoitettu, nykyään laajalti epäkorrektiksi ja rasistiseksi koettu “blackface”-komedia voi hyvin Kiinassa! Tämänkertaisessa uudenvuoden gaalassa nähtiin kiusaannuttava esitys, joka ilmeisesti yritti kuvata Kiinan ja Afrikan suhteiden positiivista kehitystä, mutta joka saatetaan tulkita hieman eri sävyin Kiinan ulkopuolella. Mitään uutta ilmiössä ei sinänsä ole; muistanemme kaikki kiinalaisen pesuainemainoksen. Kysymys kuuluukin, miksi Kiinassa asiaa ei pyydetä anteeksi — ja miksi sitä ei vaadita pyytämään anteeksi? SCMP:ssä julkaistu terävä kirjoitus nostaa esiin mielenkiintoisia ajatuksia.
New York Times (20.2.2018): “China Dropped Its One-Child Policy. So Why Aren’t Chinese Women Having More Babies?”
Toimittaja-kirjailija Leta Hong Fincher kirjoittaa lapsettomuudesta Kiinassa. Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia työikäisistä lapsettomista naisista ei halunnut lapsia lainkaan: pääsyynä ajan ja jaksamisen puute sekä lapsen elatuksen kalleus.
China Media Project (20.2.2018): “China’s Race Against History”
Yhtenä ohjelmanumerona Keskustelevision uudenvuoden gaalaillassa oli “kansallisaarteen kotiinpaluu”. Kyseinen aarre on Japanista takaisin Kiinaan hankittu Ming-dynastian aikainen kuvakäärö, jonka väitetään todistavan kiinalaisten tunteneen jo 1500-luvun puolivälissä tarkasti silkkitien reitin. Käärön iästä vaikuttaa kuitenkin olevan epäilyksiä…
Hong Kong Free Press: (17.2.2018): “Independent publishing in Hong Kong — a once-flourishing industry annihilated by fear”
Kirjakauppa-ala Hongkongissa vaikuttaa — näkökulmasta riippuen — kuihtuneen tai puhdistuneen kovasti viime vuosina. Xi Jinpingin ajatukset tuntuvat olevan kovassa huudossa. Toisaalta, selviytyjiäkin löytyy.
Nuori Voima (16.2.2016), Xia Jia: “Sadan aaveen öinen paraati”
Kulttuurilehti Nuori Voima tekee arvokasta työtä ja tarjoilee verkkosivuillaan palkitun nuoren kiinalaisen kirjailijan Xia Jian scifi-novellin. ”Jos lähtisimme Aavekadulta, mihin me voisimme mennä?”
Quartz (15.2.2018): “We asked three feng shui masters for Donald Trump’s forecast on the year of the dog”
Mitä kiinalainen horoskooppi lupaa koiran vuonna syntyneelle Trumpille? No, oman eläimen vuodethan ovat kiinalaisen horoskoopin mukaan aina vaikeita. Tunnettu hongkonginlainen feng shui -ekspertti muun muassa povaa Trumpille, jonka vahvat elementit ovat tuli ja maa, terveysongelmia ja onnettomuuksia, erityisesti lokakuun ja marraskuun alkupuolella. Kulman takana saattaa odottaa myös viraltapano. Jäämme seuraamaan tilannetta.
Katsele & kuuntele
“Council on Foreign Relations Asia Unbound Podcast: “How Chinese Millennials are Changing the World, One Selfie at a Time“
Hyvin mielenkiintoinen keskustelu kiinalaisista “milleniaaleista”. Miten he näkevät maansa ja mitä he odottavat sen tulevaisuudelta?
Fairbank Center: “Revolution and Factionalism in China’s Cultural Revolution”
Fairbank Centerin mielenkiintoisessa podcastissa keskustellaan kulttuurivallankumouksesta ja internet-sensuurista. Haastateltavana Penssylvanian yliopiston professori Yang Guobin.
Planet Money: “The Secret Document that Transformed China”
Miten maatyöläiset Xiaogangissa, Anhuissa käynnistivät Kiinan talouden vallankumouksen vuonna 1978? Planet Moneyn jakso on uusinta vuodelta 2012, mutta ajaton ja mainio.
YLE Areena: “Historia: Kiinan länsimaalaiset lapset”
Varsin mielenkiintoinen dokumentti kommunistista Kiinaa rakentamaan lähteneiden länsimaalaisten Kansantasavallassa kasvaneista lapsista.
MTV & Ähtärin eläinpuisto: “Pandalive”
Siellä ne köllöttelee.
Sanottua: 阳奉阴违 — “kasvotusten kuuliainen, piilossa petollinen”
Kiinan kommunistisen puolueen keskuskurinpitokomissio ei juuri kielikuvissa ja solvauksissa säästellyt kuvaillessaan vakavista puoluekurin rikkomuksista syytettyä “internet-tsaaria”, Lu Weitä.
“Käytökseltään iljettävä, kaksinaamainen, nimettömänä valheita toisista suoltava, omaisuutta ja massia taskuihinsa sullova, toimintatavoiltaan öykkärimäinen ja komenteleva, pätkääkään häpeää tuntematon [… lista jatkuisi vielä vaikka kuinka …]” Lu Wei mahtaa viimeistään nyt ymmärtää astuneensa puoluejohdon varpaille varsin ikävällä tavalla…
Tapahtumat
-
Chinese Model of Governance — University of Helsinki Conference
ti 20.3.2018, Helsinki** - Suomi-Kiina-seuran tiistailuento: “Kiinalainen runous kautta aikojen”, ti 20.3.2018 17–19, Helsinki, Rikhardinkadun kirjasto, lukusali
- Doctoral Researcher Yajie Zhao to present thesis on Chinese Intellectual Property Law. Faculty of Law, University of Helsinki, pe 23.3.2018, Helsinki
- Guest lecture: Latest Developments in Chinese Labour Law: YAN Tian, Peking University Law School, ke 18.4.2014, Helsinki
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Muuta kiinnostavaa
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 9. maaliskuuta 2018. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.