#4–9.3.2018
Tervehdys jälleen, arvon lukija! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi.
Huom! Kiina-ilmiöt on vielä työn alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Xi Jinping. Kuka muu muka?
Kiina muuttaa perustuslakiaan poistaen presidentin valtakausien rajoitukset. Tässä tärkeimmät otsikot ja analyysit:
习大大万岁!Kuluneiden viikkojen uutisjytkynä Kiinan kommunistinen puolue ehdotti presidenttikausien määrälle asetettujen rajoitusten poistamista perustuslaista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Xi Jinping voitaisiin valita presidentiksi pian alkavan toisen kautensa jälkeenkin — eli periaatteessa loppuiäksi.
Mikko Puustisen arvion mukaan muutosta ei kuitenkaan kannata tulkita yksinomaan Xin henkilökohtaiseksi vallan haluksi. Vallan keskittäminen liittyy puolueen sisäiseen kuriliikkeeseen, jolla halutaan korjata Hu Jintaon kauden löyhän johtotavan aiheuttamia ongelmia.
Perustuslain muutos aiheutti varsin huomattavaa protestiliikettä Kiinan sosiaalisessa mediassa. Xi Jinpingiä ivaavat Nalle Puh -meemit ilmestyivät voimalla ja “maastamuutto” nousi tilapäisesti hyvin suosituksi hakutermiksi. Kiinan internet-sensoreilla meni ylitöiksi — netistä sensuroitiin muun muassa kirjain “N”! China Digital Times -verkkosivuston ylläpitämään listaan sensuroiduista hakutermeistä voi tutustua tarkemmin täällä.
Tieto perustuslain muutoksesta herätti harvinaislaatuista vastarintaa myös Kiinan älymystön keskuudessa. Esimerkiksi Wechatissa alkoi kiertää viesti, jossa vaadittiin (parhaillaan kokoontuvan) kansankongressin edustajia äänestämään muutosta vastaan. Joidenkin länsimaisten yliopistojen kampuksIlle alkoi puolestaan illmestyä kiinalaisten opiskelijoiden kiinnittämiä #notmypresident -julisteita.
New York Times summasi Xi Jinpingin vallankahvaan takertumisen ja erityisesti sen valtavan vauhdin oivallisesti. Vuoden 1989 jättiprotestien aikana erotetun kommunistipuolueen pääsihteeri Zhao Ziyangin neuvonantajana toiminut Wu Wei totesi lehdelle: “Ajattelin aina, että Xi pyrkisi pysymään vallassa kolme tai neljä kautta, ja pystyisi luomaan uuden presidenttijärjestelmän kausiensa päätyttyä. Mutta en koskaan kuvitellut, että perustuslakia muutettaisiin niin nopeasti.“
On hyvä huomata, että mediassa keskustelu perustuslain muutoksista keskittyi lähes yksinomaan presidentin valtakausien määrään. Perustuslakia muutetaan kuitenkin hyvin monista muistakin kohdista, joihin voi tutustua tarkemmin vaikkapa täällä.
Reuters (6.3.2018): “Factbox: Names to watch in China’s government reshuffle“
Kiinan parlamentin, Kansankongressin, sekä Kiinan kansan poliittisen konsultaation konferenssin yhteinen “kaksoiskokous” alkoi viime viikonloppuna. Reuters on laatinut kätevän muistilistan Kiinan politiikan huippuhahmoista, joita kannattaa seurata kokouksen aikana. Myös Upin Jyrki Kallio on laatinut tärpit kokouksen tärkeimmistä tapahtumista. Kansankongressin kulkuea seuraa hyvin tarkasti ja yksityiskohtaisesti NPC Observer — erittäin suositeltava blogi, mikäli halajaa pintaa syvemmälle.
Politiikasta (6.3.2018): “Tianxia ja Kiinan maailmanpolitiikka“
Emeritusprofessori Jyrki Käkönen arvioi Politiikasta-lehdessä Kiinan maailmanpolitiikan kehitystä maan traditionaalisen tianxia-kosmologian kautta. Käkösen mukaan Xi Jinpingin retoriikasta on löydettävissä elementtejä Kiinan perinteisestä maailmankuvasta, jossa Kiina oli maailman johtava ja vakauttava keskus.
Africa is a Country (3.3.2018): “Does China have the power to change governments in Africa?”
Helsingin yliopiston tutkijatohtori Obert Hodzi pohtii kirjoituksessaan pystyykö ja pyrkiikö Kiina vaikuttamaan vallanvaihdoksiin Afrikan maissa. Tiivistettynä: Ei pyri, eikä pysty. Kiinan intresseissä on yhteistyö kulloisenkin hallinnon kanssa oman pitkäaikaisen edun turvaamiseksi. Aihetta sivuten, Afrikkaan matkustava Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson torui Kiinan toimintaa Afrikassa ja esitteli Yhdysvaltain oman avustuspaketin.
South China Morning Post (1.3.2018): “Taiwanese given ‘equal status’ on China’s mainland, but is Beijing just trying to buy their support?“
Samalla kun Taiwanin DPP-vetoinen hallitus yrittää rimpuilla irti Kiinan vaikutusvallan piiristä pyrkii Kiina sitomaan taiwanilaisia ohi hallituksen. Kiina suunnittelee uudistuksia, jotka tarjoaisivat Taiwanin kansalaisille ja yrityksille tasavertaiset oikeudet ja toiminta- mahdollisuudet kansantasavallan puolella.
Mittmedia (28.2.2018): “En liten ändring av Skatteverket som stör mig!”
Ruotsin verovirastolle Taiwan ei ole enää Kiinan tasavalta, vaan provinssi Kiinassa. Näin aika muuttuu ja termit taipuvat.
Helsingin Sanomat (24.2.2018): “Jääsilkkitie sai Kiinan kiinnostumaan Pohjolasta”
Kiinalle tuntuu olevan erityisen tärkeää luottamuksen rakentaminen Pohjoismaiden kanssa ja maa onkin luonut oman ”kahdenvälisen” diplomatiamallinsa Pohjoismaiden kanssa käytävälle keskustelulle, kirjoittavat tutkijat Liisa Kauppila ja Sanna Kopra vieraskynätekstissään. Arktiksella ei Kiinalla ole varaa tehdä virheitä, sanoo maan energiateollisuuskin. Lue kirjoittajilta myös tämä!
Journal of Democracy (no. 2. 2018): “China in Xi’s ‘New Era’ — The return to Personalistic Rule“
Susan Shirkin semi-akateemisessa artikkelissa taustoitetaan syvällisesti sitä miksi Kiina on Xin kaudella kääntymässä takaisin yksinvaltaiseen ja autoritaariseen suuntaan. Shirk löytää selityksiä Hu Jintaon kauden “kollektiivisen johdon” aiheuttamista ongelmista, mutta myös kommunististen puolueiden organisaatiorakenteen yleisestä taipumuksesta keskittää valtaa ennemmin tai myöhemmin yhdelle henkilölle. Autoritarianismin sitkeyttä Kiinassa arvioi akateemisella vakavuudella myös American Affairs Journal.
Talous
Kuumaa: Kiina velkaannuttaa autettaviaan.
Center for Global Development (Maaliskuu 2018): “Examining the Debt Implications of the Belt and Road Initiative from a Policy Perspective“
Uusi policy paper arvioi Silkkitie-hankkeen vaikutuksia kohdemaiden velkakehitykselle. Silkkitietä rakentava Kiina on lainoittanut useita valtioita varsin avokätisesti. Näistä valtioista CGD arvioi kahdeksan (mm. Djibouti, Pakistan ja Mongolia) olevan vaaravyöhykkeellä Kiinalta saadun velkavuoren kasvettua hyvin nopeasti. Raportin Kiinan velkoja-asema on niin uusi ilmiö, että on vaikea arvioida kuinka Kiina tulee toimimaan mahdollisissa velkakriisitilanteissa.
Wall Street Journal (4.3.2018): “China Targets More Growth — and Even More Xi Jinping”
Xin varjoon alennetun pääministeri Li Keqiangin puhe Kansankongressissa oli varsin yllätyksetön. Talouskasvun tavoite pidetään vuonna 2018 maltillisessa 6,5 prosentissa, kokonaisvelka järkevänä ja puolustusmenoja kasvatetaan noin 8,5 prosentilla, Se seuraa jokseenkin tuttua kaavaa, jonka mukaan puolustusbudjetin kasvu kulkee käsi kädessä talouskasvun kanssa.
Reuters (26.2.2018): “‘Emperor’ stocks soar in China as Xi cleared for indefinite reign“
Perustuslakiuudistuksella oli mielenkiintoisia seurauksia myös Kiinan pörssissä: yhtiöt, joiden nimiin sisältyi sana “keisari” kokivat rajun kurssinousun! Kiinan pörssit eivät aina oikein seuraakaan tavanomaista “rationaalista markkinalogiikkaa”, vaan enteet, onnekkaat osakkeet ja kasinomainen keinottelu kuuluvat asiaan.
The Guardian (23.2.2018): “Chinese government takes over troubled insurance giant Anbang“
Kiinan valtio otti maan kolmanneksi suurimman vakuutusyhtiön Anbangin komentoonsa ja asetti yhtiön johtajan Wu Xiaohuin syytteisiin. Taustalla on se, että Anbang teki tosiasiassa henkivakuutuksistaan rahoitusinstrumentteja, jotka kävivät mainioisti kaupaksi: vuosina 2010–2016 yhtiön tulot kasvoivat 11 miljoonaa prosenttia! Liian nopeasti kasvaneen ja epävakaaksi muuttuneen suuryrityksen ei annettu kaatua.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (8.3.2018)
- Kiinan talouspolitiikka mitoitetaan tänäkin vuonna korkean kasvutavoitteen mukaiseksi
- Kiinan julkisen talouden tilan arviointi on vaikeaa
- Kiinakin suunnittelee vastatoimia, jos Yhdysvallat korottaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (1.3.2018)
- Kiinan rahoitusvalvojat ottivat hallintaansa maan kolmanneksi suurimman vakuutusyhtiön
- Kiinan kuluttava keskiluokka kasvaa ja vaurastuu
- Suomen tavaravienti Kiinaan kasvoi selvästi kokonaisvientiä nopeammin
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Miljardi wechattaajaa, miljardi valvottavaa.
Global Times (7.3.2018): “China’s movie industry undergoes a patriotic makeover in the New Era”
Elokuvateollisuudelle pyritään antamaan lisää vastuuta “isänmaallisuuskasvatuksessa”. Propaganda-arvokkaat teokset saavat lisänostetta näytöksistä valikoiduissa “kansanteattereissa”, joihin ryhmänäytöksin, alennuslipuin ynnä muin taiteellisin avuin tuodaan joukoin katsojia kannatettavien arvojen äärelle. Toisaalta laatu ja yleisöönmenevyys ovat edellytys sanoman välittymiselle, mikä kannustaa nostamaan elokuvien tasoa. Ulkomaista suosioita ei kuitenkaan tule tavoitella ideologian kustannuksella, sillä isänmaalliselle valtavirtaelokuvalle riittää kotimaista yleisöä.
BBC (6.3.2018): “WeChat hits one billion monthly users — are you one of them?“
Kiinalainen pikaviestipalvelu WeChat ylitti miljardin käyttäjän rajan! WhatsApp on edelleen suurempi 1,5 miljardilla käyttäjällään, mutta kuinka kauan? WeChatin vetovoima perustuu pitkälti softan monipuolisuuteen: viestipalvelun lisäksi WeChat toimii myös sosiaalisena mediana, mutta sillä voi tehdä kaikenlaista taksin tilaamisesta kaupassa maksamiseen.
Sydney Morning Herald (6.3.2018): “If you get on China’s ‘blacklist,’ you can be banned from travel“
SMH raportoi Kiinan valtiollisten “luotettavuuspisteytystä” (social credit) koskevien applikaatioiden uusimmasta kehityksestä. Tavoitteena on siis kitkeä huonoa käytöstä ja palkita rehellisyyttä vanhan kunnon legalismin hengessä. Merkintä huono käytöksestä, kuten maksamattomat laskut saattavat estää esimerkiksi lentokoneeseen nousemisen ja rötöstelleitä mollataan julkisesti nettisivuilla.
Bloomberg (1.3.2018): “China’s Internet Underground Fights for Its Life”
Monen muun ohessa myös Kiinan internet-politiikka kovenee kovenemistaan. Kiinan-matkaajat tietävät, että aiemmin “Kiinan palomuuria” pääsi pakoon käyttämällä VPN-sovelluksia, joiden käyttöä keskushallinto katsoi sormien läpi, mutta näiden käyttöön on nyt puututtu voimakkaasti. Bloombergin raportin mukaan VPN-sovellusten käyttö Kiinassa tulee tiensä päähän 31. marraskuuta.
Katsele & kuuntele
In Our Time Podcast: “Sun Tzu and the Art of War”
BBC:n laadukkaan In Our Time -keskusteluohjelman maaliskuun ensimmäisen jakson aiheena on Sodankäynnin taito.
Ylen Ykkösaamu (7.3.) ja Politiikkaradio (8.3.)
Ulkopoliittisen instituutin Jyrki Kallio ja Nordean ekonomisti Tuuli Koivun vierailivat Ykkösaamussa puhumassa Kiinan talouspolitiikasta ja Xin uudesta valtakaudesta. Kallio, kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen EK:sta sekä päästrategi Lippo Suominen Nordeasta keskustelivat Politiikkaradiossa puolestaan kauppasodan mahdollisuudesta.
CGTN (6.3.): Maalta tullaan morjenstamaan Xitä
Kansankongressiin tulee tietenkin väkeä ympäri Kiinaa, mikä tuottaa kommunistiselle puolueelle mahdollisuuksia näyttää kansalle Xin hyvyyttä. Sisämongolialaisen Xiaomiaozin puoluesihteeri esitti tunteellisen puheen Xille puolueen hyvistä teoista muun muassa kylän jätteenhuollon hyväksi. Elämä on ihanaa!
Sanottua: “不同意” — Olen eri mieltä.
Kommunistisen puolueen keskuskomitean julistettua presidentin valtakausien rajoitusten poistamisesta internet-sensuurista vastaavilla virkamiehillä riitti hakusanoja blokattavaksi. Yksi blokatuista hakusanoista oli yksinkertaisesti “olen eri mieltä”, mikä nousi jonkinlaiseksi käsitteelliseksi syboliksi internetin vallanneelle protestimielialalle.
Tapahtumat
- Helsinki Cine Aasia -elokuvafestareilla elokuvia Manner-Kiinasta, Taiwanista ja Hongkongista, 15–18.3.2018, Helsinki (Korjaamo, Orion)
- Manner-Kiinasta tarjolla on kolme elokuvaa: Angels Wear White (嘉年华, 2017), Silent Mist (沉雾, 2017) ja Walking Past the Future (路过未来, 2017). Mukana myös Somewhere Beyond the Mist (藍天白雲, 2017) Hongkongista, Missing Johnny (強尼.凱克, 2017) Taiwanilta sekä klassikkoesityksenä Valkotukkainen tyttö (白毛女, 1972) Orionissa.
- Chinese Model of Governance — University of Helsinki Conference
ti 20.3.2018, Helsinki** (ilmoittautuminen la 10.3. mennessä) - Suomi-Kiina-seuran tiistailuento: “Kiinalainen runous kautta aikojen”, ti 20.3.2018 17–19, Helsinki, Rikhardinkadun kirjasto, lukusali
- Doctoral Researcher Yajie Zhao to present thesis on Chinese Intellectual Property Law. Faculty of Law, University of Helsinki, pe 23.3.2018, Helsinki
- Guest lecture: “Role of the Chinese-Eastern Railway and the City of Harbin in forming the Image of Russia in Northeast China”, ti 27.3.2018, Konfutse-instituutti, Helsinki
- Guest lecture: Latest Developments in Chinese Labour Law: YAN Tian, Peking University Law School, ke 18.4.2018, Helsinki
- China Law Research Workshop, University of Helsinki, to 19.4.2018, Helsinki
- Seminaari: ‘What People Management Practices Work Best in China Today? Cultural and Legal Perspectives’, ma 23.4.2018, Helsinki**
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Muuta kiinnostavaa
- Helsingin yliopisto hakee Kiina-tutkimuksen professoria määräajaksi.
- Ulkoministeriö hakee korkeakoulu- ja tiedepolitiikan asiantuntijaa Pekingiin 1.8.2018 alkaen.
- Suomen Kiinalainen Allianssi hakee puolipäiväistä mediaedustajaa.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 23.3.2018. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.