23.3.2018
Tervehdys, arvon lukija! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi.
Huom! Kiina-ilmiöt on vielä työn alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!
Politiikka | Talous | Kulttuuri & ilmiöt | Katsele ja kuuntele | Sanottua | Tapahtumat | Muuta kiinnostavaa
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Lisää valvontaa ja hallinto uusiksi.
Kansankongressin kokouksen satoa
Kuluneiden viikkojen tärkein tapahtuma oli tietenkin Kiinan parlamentin ja parlamenttia tukevan neuvoa-antavan poliittisen konferenssin jokakeväinen “kaksoiskokous” (两会, lianghui). Kaksoiskokous nuiji kumileimasimellaan virallisesti läpi perustuslakiin ehdotetut muutokset, hyväksyi nimitykset tärkeimpiin valtionvirkoihin sekä siunasi laajan hallituksorganisaation uudistusohjelman.
Varapresidentiksi nousi ennustetusti vanha kettu Wang Qishan, jonka oletetaan toimivan päädiplomaattina Kiinan ja Yhdysvaltain välisissä neuvotteluissa. Wang Yang nimitettiin myös odotetusti neuvoa-antavan poliittisen konferenssin puheenjohtajaksi, mikä on virallisessa hierarkiassa kansantasavallan neljänneksi merkittävin vakanssi.
Varapääministereiksi kohosivat Han Zheng, Sun Chunlan, Hu Chunhua ja Liu He. Uuden, pelkoa herättävän valtiollisen valvontakomission (National Supervisory Commission) johtoon nimitettiin Wang Qishanin suojattina tunnettu Yang Xiaodu. Straits Timesin ja Brookingsin artikkeleista voi katsastaa koosteet tärkeimmistä nimityksistä ja nimitettyjen henkilöiden biografioista.
Nimitysten lisäksi toinen merkittävä asiakokonaisuus oli hallintoreformi, jossa viranomaisorganisaatioita yhdistetään ja ministeriöiden määrää vähennetään. Xin ja puoluejohdon valta kasvaa, ja ainakin paperilla markkinavoimille annetaan enemmän tilaa. Keskuspankille annetaan suurempi rooli ja sen alaisuuteen perustetaan uusi “supersääntelykomitea”, jonka toivotaan hillitsevän Kiinan finanssisektoriin liittyviä, mahdollisesti massiivisia riskejä. Kiinnostava uudistus on myös Kiinan soft powerista maailmalla vastanneen Yhteisen rintaman työosaston (United Front Work Department) rakenneuudistus: jatkossa se vastaa niin etnisistä kuin uskonnollisista asioista sekä yhteyksistä ulkomailla asuviin kiinalaisiin. Seikkaperäisemmän selostuksen kaikista uudistuksista voi tarkastaa esimerkiksi NPC Observerin kirjoituksesta.
Xi Jinping piti kekkereiden päättäjäispäivänä puheen, jossa käytettiin varsin kovaa retoriikkaa Taiwania kohtaan. Xin puhe tulkittiin yleisesti varoituksena muun muassa Donald Trumpille, joka haluaa lisätä amerikkalaisten ja taiwanilaisten virkamiesten välisiä kontakteja.
Japan Times (21.3): “Japan to host early May summit with China and South Korea: sources”
Japani järjestää toukokuussa pääministeritapaamisen Kiinan ja Korean kanssa. Sitten vuoden 2011 Kiinan tai Korean pääministeri ei ole saarinaapurissaan vieraillut, epäilemättä maiden välisten historiaan ja geopolitiikkaan liittyvien erimielisyyksien vuoksi. Kiinan ja Korean suhde on näyttänyt jo aiemmin lämmenneen kevätauringon myötä. Kenties nousevan auringon maa Japanikin on nyt löytänyt naapureidensa kanssa yhteisen sävelen.
The Ulkopolitist (19.3.2018): “Suomi ja Kiinan arktisen vallan anatomia: pehmeää, kovaa ja terävää?”
Sanna Kopran ja Liisa Kauppilan artikkelissa käsitellään Kiinan vaikuttamisen tapoja, erityisesti niin kutsuttua “terävää valtaa”. Kiinan kiinnostus Arktista aluetta kohtaan tuo Kiinan vaikutusyritykset myös Suomeen, jonka on syytä olla hereillä. War on the Rocksin erinomainen artikkeli käsittelee samaa ilmiötä laajemmassa kontekstissa: kuinka länsimaisten demokratioiden tulisi suhtautua Kiinan selviin vaikutusyrityksiin kuitenkaan ylireagoimatta ja ajautumatta suoranaisiin noitavainoihin?
Suomen Kuvalehti (18.3.2018): “Mihin uskot, missä liikut ja kenen kanssa? — Valtion ”Tarkat silmät” valvovat pian jokaista kiinalaista”
”Kiina on ottanut melkein nollasta kaiken ICT-tieteen kiinni alta 20 vuodessa. Seuraavan 20 vuoden aikana ne menevät halutessaan reilusti ohi”, ennakoi Tampereen teknillisen yliopiston professori Joni Kämäräinen Suomen Kuvalehden jutussa. Kasvojentunnistuksessa se jättää pian Yhdysvallat taakseen. Tunnistusjärjestelmään tarvitaan vain dataa, ja sitä Kiinassa piisaa.
Myös Reuters kertoo sosiaalisen luottojärjestelmän kehittämisestä. Lento- ja junamatkustaminen voidaan toukokuun alustat lähtien evätä niiltä, jotka ovat muun muassa levittäneet vääriä tietoja terrorismista, tupakoineet junassa tai käyttänee vanhentuneita lippuja. Lisäksi samat säännöt koskisivat myös niitä, jotka ovat jättäneet vakuutusmaksut tai sakot maksamatta. Kun kerran haksahtaa, on aina ulkona.
Sinocism (17.3.2018): “Understanding China’s Rise Under Xi Jinping — By The Honourable Kevin Rudd”
Australian ex-pääministeri, Kiinan-tuntija Kevin Rudd käy pitkässä tekstissään läpi Xi Jinpingin eri puolet — persoonan, kukistetut vastustajat, näkemys puolueeseen ja talouteen — ja samalla katsoo Kiinan tulevaisuuteen Xin rajoittamattomalta näyttävän hallinnon alla. Kiina muuttaa globaalin toiminnan sääntöjä, mutta kuinka paljon, se on epävarmaa. Siksi Kiinaa pitää tutkia, Rudd kirjoittaa.
ChinaFile muistuttaa maltillisesti kommentissaan, että vaikka Kiinassa on nyt otettu askel taaksepäin, ei Kiinan tulevaa kehitystä kuitenkaan ole syytä lyödä lukkoon. Kiinan “historia ei ole loppunut” ikuiseen diktatuuriin, vaan pinnan alla muhuiva kansalaisyhteiskunta tarjonnee vielä yllätyksen jos toisenkin.
Asia Times (14.3.2018): “The myth of a neo-imperial China”
Hongkongilainen Asia Times esittää klassisen apologeettiseen sävyyn laaditun kirjoituksen Kiinan logistisen Tie-ja vyöhyke-mahtihankkeen puolesta. Sivuttaen tyystin kyseiseen projektiin liittyvät kriittiset geopoliittiset huomiot, artikkeli puoltaa ainoastaan Euraasian ulottuvan hankkeen taloudellista hyvinvointia ja vakautta tarjoavia näkemyksiä. Kirjoittajan optimismin kruunaa Xin johtoprojektin samaistaminen Mongoli-imperiumin aikaansaamaan vakauteen. Tämä ei ole ehkä paras mahdollinen vertauskuva ainakaan eurooppalaista lukijakuntaa ajatellen.
The New York Times (9.3.2018): “How China Is Challenging American Dominance in Asia”
Mainiosti visualisoitu datapaketti esittää Kiinan ja Yhdysvaltain valtasuhteita ja niiden muutosta Aasiassa. Asekaupoissa Yhdysvallat edelleen dominoi, mutta muussa kaupassa Kiina on vallannut alaa.
Lyhyet:
Bloomberg (20.3.2018) Kiinan uusi valtava propagandakanava, omaperäisesti nimetty “Voice of China” aloittaa pian lähetyksensä.
Reuters (8.3.2018) Xi Jinpingistä pesidentin, puolueen pääsihteerin ja keskussotilaskomitean puheenjohtajan lisäksi nyt myös elävä buddha!
The Diplomat (8.3.2018) Kiina ei halua haastaa Yhdysvaltoja, sanoi ulkoministeri Wang Yi tiedotustilaisuudessaan.
Talous
Kuumaa: Kauppasotaa? Kuumana, kiitos.
Financial Times (22.3.2018): “Trump to impose 25% tariffs on $60bn of Chinese imports“
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump päätti sitten lätkäistä peräti 60 miljardin dollarin tullitariffit kiinalaistuotteille. Trump puolustaa päätöstään amerikkalaisten immateriaalioikeudellisilla menetyksillä ja lupaa, että lisää toimenpiteitä Kiinaa vastaan on tiedossa. Aiemmin Trump on asettanut tuontitariffit kiinalaiselle teräkselle ja alumiinille sekä estänyt kansallisen edun kannalta tärkeinä pidettyjen yritysten myymistä kiinalaisille (Lattice Semiconductor, MoneyGram). Amerikkalaiset maataloustuottajat, erityisesti soijapavun viljelijät, pelkäävät Kiinan vastatoimia. Vaikka kauppasodan merkit ovat selkeästi näkyvissä, on syytä muistaa kauppapoliittisen dialogin ja yhteistyön ansiot sekä mahdollisuudet, kuten Kiinan talouden tuntija Daniel Rosen esittää Foreign Affairs -lehdessä.
South China Morning Post (22.3.2018): “China’s young consumers are snubbing foreign brands amid growing national pride, says Credit Suisse”
Länsimaiset merkit eivät enää vetoa nuoriin kiinalaisiin, sanoo pankkikonserni Credit Suisse. Sen mukaan yli 90 prosenttia parikymppisistä kiinalaiskuluttajista ostaisi mieluummin kiinalaisen valmistajan kodinkoneen seuraavan vuoden aikana kuin ulkomaisen. Pankin tutkimus kutsuu ilmiötä kotimaisten brändien puoltamiseksi “nationalismin sävyllä”.
The Ulkopolitist (22.3.2018): “Nyrkkipajoista teknologian huipulle: Kiina halajaa teollisuuden suurvallaksi“
The Ulkopolitistin Maria Kaukon artikkelissa tarkastellaan Kiinan talouden uudistusohjelmaa, joka pyrkii siivittämään Kiinan maailman innovatiivisten suurvaltojen etujoukkoon. Tällä kertaa Kiina ei halua jäädä pois uuden “teollisen vallankumouksen” kyydistä, jonka avainsanoja ovat tekoäly, robotisaatio ja esineiden internet.
Bloomberg (20.3.2018): ”Chinese Companies Are Buying Up Cash-Strapped U.S. Colleges“
Kiinalaisyritykset ovat näyttäneet löytävän eurooppalaisten futisseurojen osteskelun jälkeen uuden kohteen: amerikkalaisyliopistot. Nyt järjestyksessä jo neljäs amerikkalaisopinahjo päättyi kiinalaisomistukseen sitten vuoden 2015.
Bloomberg (9.3.2018): “China’s War on Pollution Will Change the World“
Bloombergin grafiikka-artikkeli kokoaa yhteen Kiinan saastutuksen määrän, niiden lisääntymisen WTO:hon liittymisen jälkeen ja sen käänteen viime vuosina. Sähköautoja on enemmän kuin Jenkeissä ja Pekingissäkin saastemäärät ovat viime vuosina laskeneet. New York Times huomauttaa, että tuloksekas taisto saasteita vastaan näkyy nousseena elinajanodotteena kiinalaiskaupungeissa.
The Economist (8.3.2018): “Will China’s Belt and Road Initiative outdo the Marshall Plan?“
Kiinan Belt and Road -hanke jättää kokoluokassaan Marshall-avun taakseen selvin lukemin — jopa yli biljoona dollaria vastaan 130 miljardia dollaria nykyrahassa — mutta entä sitten? Yli 90 prosenttia Marshall-avusta oli nimenomaisesti apua, siis annettua rahaa, kun taas Belt and Roadin rahat tulevat myös yksityisiltä, voittoa tavoittelevilta rahoittajilta. Osa hankkeista olisi syntynyt ilman Xin visiotakin, kirjoittaa lehti. Marshall-apu loi myös markkinatalousmyönteistä politiikkaa, eikä Kiina pysty lehden mukaan samanlaista vaikutusta aiheuttamaan.
Lyhyet:
South China Morning Post (20.3.2018) Huhut kertovat energiajätti CEFC:n toimitusjohtajan, Ye Jianmingin ajautuneen “tutkimusten” kohteeksi.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (22.3.2018)
- Yi Gang nimitettiin Kiinan keskuspankin pääjohtajaksi
- Kiinan kansankongressi vahvisti myös useita muita johtotason nimityksiä
- Talouskasvu vahvistui Kiinassa alkuvuonna
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (15.3.2018)
- Venäjä ja Kiina OECD:n palvelukauppaindeksin häntäpäässä
- Kiinan kansankongressi siunasi puolueen perustuslaillisen ylivallan ilman soraääniä
- Kiina helpottaa pankkien pääoman hankintaa ja keventää roskaluottoja koskevia varauksia
- Kiinan tutkimus- ja kehittämismenot kasvavat reippaasti
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Älä pyöritä silmiäsi väärään aikaan.
South China Morning Post (21.3.2018): “China discourages its hackers from foreign competitions so they don’t help others”
Kiina on kehottanut, jopa kieltänyt internet-turvallisuus eksperttejään olemaan osallistumatta kansainvälisiin hakkerointikilpailuihin. Taustalla vaikuttavat epäilemättä Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kyber-sota sekä vuonna 2016 voimaan tullut Kiinan oma laki kyberturvallisuudesta.
Hong Kong Free Press (15.3.2018): “Chinese citizens corralled into cinemas for Xi Jinping propaganda film as personality cult intensifies”
Xi Jinpingin valtakauden saavutuksia ylistänyt propagandaelokuva Amazing China on saavuttanut varsin näyttäviä katsojalukuja kiinalaisissa teattereissa. HKFP:n mukaan osa luvuista selittyy kuitenkin sillä, että katsojia on rahdattu teattereihin yrityksistä ja valtion virastoista.
South China Morning Post (13.3.2018): “Beijing police order limit on foreigners in university district pizza bars and cafes”
Tervetuloa itään, Andrew’t: Luoteis-Pekingin yliopistoalueen baareja ja pizzapaikkoja kiellettiin ottamasta yli 10 ulkomaalaista sisään kerralla. Rajoitus päättyi vasta torstaina 22. maaliskuuta, siis lianghuin päätyttyä. Kummallista on, että Wudaokoun baarit ovat kaukana kahden kokouksen järjestämispaikoista. “It’s not that we’re going to be the ones that are starting a revolution to get rid of the party”, kommentoi eräs ei-kiinalainen SCMP:lle.
Shanghaiist (13.3.2018): “Reporter’s epic eye-roll over softball question breaks China’s internet”
Shanghailaisen Yicai-lehden toimittaja Liang Xiangyi tuskin arvasi mitä väärään aikaan ajoitettu silmien liike voi tuoda tullessaan. Liangista tuli välitön meemisensaatio Kiinassa, kun hän oli pyörittellyt epäuskoisen näköisesti silmiään toisen kiinalaistoimittajan kysymykselle, joka oli kuin suoraan puolueliturgin lapasesta laadittu. Tästä seurasi se, että Liangin oma nimi nousi Kiinan nettiviranomaisten toiseksi blokatuimmaksi hakutermiksi.
Abacus News (12.3.2018): “From airports to jaywalking, facial recognition is a part of everyday life in China”
Kiinan digiskeneä seuraava Abacusnews.com käy läpi sitä, kuinka arkipäiväistä kasvojentunnistamisteknologia on jo tekoälyn supervallaksi kipuavassa Kiinassa: sitä käytetään lentokentillä, metroasemilla ja maan 170 miljoonan valvontakameran yhteydessä. South China Morning Postin kyselytutkimuksen mukaan ¾ kiinalaista on huolissaan tekoälyn vaikutuksesta yksityisyyteen.
Yle (11.3.2018): “Liian rankka rap”
Ylen visuaalinen verkkoartikkeli esittelee kiinalaisräppäri Zhou Yanin eli GAIn, joka oli alkuvuodesta katalysti räpin kieltämiselle kiinalaisesta televisiosta. GAIn kilpakumppanin PG Onen riimit “Mun mökki täynnä horoja / ne heiluttaa pebaa / cosplayaa pukin pikku poroja” on ilmeisesti sosialististen ydinarvojen vastaista räppäystä. Vaikka GAI on siistinyt sanomaansa, nyt räppi ei pääse televisioon eivätkä kaikki suostu räppäreitä enää buukkaamaankaan. Kuten jääkarhut päiväntasaajalla, myöskään hiphop ei voi koskaan kukoistaa Kiinassa, kirjoitti Global Times.
Lyhyet:
South China Morning Post (14.3.2018) WeChatiin perustettavilta virallisilta sivuilta poistetaan kommenttiosio käytöstä — Pekingin toiveesta tietenkin.
South China Morning Post (12.3.2018): Kantoninkiina on menettämässä asemaansa ydinmaillaan Guangzhoussa
Katsele & kuuntele
The Ulkopolitist Podcast (17.3.2018): “Pandadiplomatia ja Kiinan pehmeän vallankäytön arsenaali“
The Ulkopolitistin podcastissa Maria Kauko ja Turun yliopiston tutkija Jukka Aukia keskustelevat Kiinan “pehmeän vallan” vaikutusyrityksistä. Onko pehmeän vallan kehittäminen mahdollista tai uskottavaa keskusjohdetulla, propagandastrategialla?
Yle Areena (10.3.2018) “Elämä kiinalaisessa kaapissa”
Shanghain ilmapiiri antaa tilaa homoille, mutta Kiinan maaseudulla heitä ei hyväksytä. Palkitussa dokumentissa kiinalaiset Andy ja Cherry etsivät ratkaisua seksuaalisuutensa ja perheidensä vaatimusten välillä.
Sinica (8.3.2018) “China’s authoritarian revival, explained by Carl Minzner“
Sinica esittelee Fordhamin yliopiston professori Carl Minzerin kirjaa “End of an Era: How China’s Authoritarian Revival is Undermining it’s Rise”. Minzer ajoittaa autoritäärisen käännöksen Kiinan sisäpolitiikassa jo Hu Jintaon kaudelle. Xi Jinping on vain vienyt sen astetta pidemmälle.
Maailmanpolitiikan arkipäivää (10.3.2018): “Kiinan uusi silkkitie valloittaa maailmaa”
Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman aiheena on Kiinan silkkitiehanke ja sen moninaiset vaikutukset lähitulevaisuudessa. Haastateltavana myös Ulkopoliittisen instituutin Jyrki Kallio, joka avaa Kiinan sijoituspolitiikkaa Euroopassa.
Sanottua: “Democracy in China differs from that in the West: it works!”
Lianghui valtasi kuluvina viikkoina lähes kaikki Kiinaa koskevat uutisotsikot. Kiinan propagandakoneistolle leipänsä eteen ahertava “Kiina-analyytikko” Curtis Stone esitteli People’s Daily Onlinen videolla kiinalaisen demokratian toimintaperiaatetta ja ennen kaikkea sen ylivoimaisuutta liberaaliin länteen verrattuna. Stonen mukaan keväisin järjestettävä kaksoiskokous osoittaa päivänselvästi “how democracy in China differs from the West: it works!”
Tapahtumat
- Doctoral Researcher Yajie Zhao to present thesis on Chinese Intellectual Property Law. Faculty of Law, University of Helsinki, pe 23.3.2018, Helsinki
- Guest lecture: “Role of the Chinese-Eastern Railway and the City of Harbin in forming the Image of Russia in Northeast China”, ti 27.3.2018, Konfutse-instituutti, Helsinki
- Suomi–Kiina-seuran tiistailuento (tällä kertaa maanantaina): Kiinalainen lääketiede, ma 16.4.2018, Helsinki
- Guest lecture: Latest Developments in Chinese Intellectual Property Law, Jin Haijun, Renmin Law School, ke 18.4.2018, Helsinki
- Guest lecture: How Important is China’s Constitution in the Chinese Legal System?: YAN Tian, Peking University Law School, ke 18.4.2018, Helsinki
- China Law Research Workshop, to 19.4.2018, Helsinki**
- Seminaari: ‘What People Management Practices Work Best in China Today? Cultural and Legal Perspectives’, ma 23.4.2018, Helsinki**
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Muuta kiinnostavaa
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 6. huhtikuuta 2018. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.