20.4.2018
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset, puheenaiheet ja tapahtumat tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Kauppasodan pahin nokittelu rauhoittui, vaikkakaan sen uhka ei varsinaisesti kadonnut minnekään. Kuluneet viikot olivat Kiinan tarkkailijan näkökulmasta suhteellisen rauhalliset ja näkyvimmiksi episodeiksi kohosivat esimerkiksi Xi Jinpingin odotettu puhe Boao-foorumilla sekä Kiinan laivaston pullistelu maan eteläisillä merialueilla. Ällös silti huolestu — seesteisistä viikoista huolimatta kirje on tälläkin kertaa lastattu mielenkiintoisilla ja syväluotaavilla artikkeleilla viikonloppusi ratoksi!
Huom! Kiina-ilmiöt on yhä työn alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!
Politiikka | Talous | Kulttuuri & ilmiöt | Katsele ja kuuntele | Sanottua| Tapahtumat | Muuta kiinnostavaa
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Kiian merivoimat pullistelee mutta Xi vakuuttelee Kiinan liberaaleista aikeista.
Foreign Policy (18.4.2018) “The Chinese Communist Party Is Setting Up Cells at Universities Across America” ($)
Yhdysvalloissa opiskelevat kiinalaiset ovat ryhtyneet (tuskin täysin omaa innostustaan) perustamaan kommunistisia puoluesoluja yliopistokampuksilla. Solujen ohjelmaan on kuulunut esimerkiksi ideologisia oppitunteja sosialismin teoriasta ja Falun Gongin vaaroista, sekä bileet joissa on yhdessä seurattu kommunistisen puolueen puoluekokousta. Jokohan pian meillä Suomessakin?
The New York Times (18.4.2018) “China Conducts War Games, and Taiwan Is the Target” ($)
Kiinan merivoimat harjoitteli Taiwaninsalmella ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016. Paria päivää aikaisemmin Hainanin saaren edustalla järjestettiin puolestaan massiivinen merivoimien paraati, jota itse Xi Jinping oli maastopukuun sonnustautuneena seuraamassa, ja jossa Kiinan merivoimien uusin kalusto oli hyvin näytillä. Viesti Taiwanin presidentille, Tsai Ing-Wenille, sekä Etelä-Kiinan meren kiistakumppaneille on epäilemättä tullut toimitetuksi.
Handelsblatt (17.4.2018) “EU ambassadors band together against Silk Road“
27 EU-maan Kiinan suurlähettiläät (Unkari ei — kuinka ollakaan — liittynyt joukkoon) ovat allekirjoittaneet yhdessä raportin, jossa kritisoidaan Kiinan silkkitiehanketta rankalla kädellä. Paperin on tarkoitus esitellä EU:n virallinen suhtautuminen hankkeeseen, jonka mukaan EU ei suoraan kieltäydy osallistumasta hankkeeseen, mutta haluaa tuoda esiin tärkeäksi kokemansa epäkohdat. Kannattaa tutustua myös C4ADS -ajatuspajan uunituoreeseen raporttiin Harbored ambitions, jonka mukaan Kiinan nykyjohdon kruununjalokivihanke on ennen kaikkea strategia Kiinan poliittisen ja sotilaallisen läsnäolon lisäämiseksi, eikä suinkaan mikään talouden “win-win”, jossa kaikilla osapuolilla on pelkästään voitettavaa. Oborista saamansa kritiikkiin Kiina on vastannut muun muassa ulkoministerinsä suulla, että “se ei pelaa gepoliittisia pelejä” ja että presidentti Xin on todennut, että “OBOR ei ole salaliitto”.
Politico (13.4.2018) “Europe’s new ‘Eastern bloc’”
Kiinan “16+1 -strategia” itäisen Keski-Euroopan maiden kanssa on muodostamassa Eurooppaan uuden itäblokin, arvioi Politico. Itä-Euroopan maiden kilvoittelussa Kiinan suosiosta voiton vetää ehdottomasti Tšekin presidentti Miloš Zeman, joka on ilmoittanut Tšekin ryhtyvän “uppoamattomaksi lentotukialukseksi Euroopassa” Kiinalle, sekä Kiinan portiksi Eurooppaan. Zemanin yritykset tuoda kiinalaista rahaa Tšekkiin ovat myös kummallinen anekdootti itsessään.
South China Morning Post (11.4.2018) “China wants to embrace the world, not take it over, Xi says at Boao Forum for Asia”
Yksi kuluneiden viikkoen näkyvimmistä teemoista oli presidentti Xin pitämä puhe Boao-foorumilla — “Aasian Davosissa”. Xi esitti IP-oikeuksien suojelun, helpomman “market accessin” ja matalammat tariffit konkreettisina toimina, joihin Kiina ryhtyy yhä tarmokkaammin ja orastavasta kauppasodasta huolimatta. Ei siis juuri mitään uutta (punaisen) auringon alla. Jäämme odottamaan retoriikan realisoitumista.
Ulkopoliittinen instituutti (9.4.2018): “Russian-Chinese relations in Eurasia: Harmonization or subordination?”
Marcin Kaczmarski arvioi UPIn uudessa Venäjän ja Kiinan suhteita maiden alueellisten hankkeiden, Venäjän Euraasian unionin ja Kiinan Silkkitien, näkökulmasta. Kaczmarskin mukaan hankkeet ovat luonteeltaan niin erilaiset, etteivät ne ole keskenään jyrkässä ristiriidassa. Venäjän ja Kiinan taloudellisella yhteistyöllä on siten Kaczmarskin mukaan ainakin toistaiseksi suhteellisen valoisat tulevaisuudennäkymät.
Sydney Morning Herald (9.4.2018): “China eyes Vanuatu military base in plan with global ramifications”
Kiinan kerrotaan keskustelevan Vanuatun kanssa sotilaallisen huoltosopimuksen laatimisesta tai peräti sotilastukikohdan rakentamisesta maahan. Australiaa, joka suhtautuu Kiinan hiipiviin vaikutusyrityksiin jo valmiiksi hermostuneesti, eivät naapurustoon ilmaantuvat Kiinan merivoimien alukset epäilemättä riemastuta. Kiinan ensimmäisen ulkomailla sijaitsevan sotilastukikohdan avautuminen Djiboutiin viime vuonna on ilmeisesti avannut ketsuppipurkin, sillä huhuja Kiinan kaavailemista uusista tukikohdista on muun muassa Pakistaniin ja Afganistaniin.
Lyhyet:
- Financial Times (16.4.2018) Xi Jinpingin kertoi diplomaattivieraille vastustavansa elinikäisiä valtakausia ($)
- Asia Times (16.4.2018): Kiinalaisella nettisivulla voi nyt käydä paljastamassa johonkin rikokseen syyllistyneen, kuten sosialistisen järjestelmän kumoamisen tähtäävät lainsuojattomat.
- Asia Times (13.4.2018) Xi seurasi Etelä-Kiinan merellä massiivista merivoimien paraatia
- Iltalehti (11.4.2018) Ruotsissa on nostettu syytteet tiibetiläisyhteisöön soluttautunutta kiinalaisvakoojaa kohtaan
Talous
Kuumaa: Kiinalaista öljyfutuuria tarjolla, kiinalaiskännykät kauppasodan keskiössä, Kaidi jäähdyttelee
Helsingin Sanomat (18.4.2018): “Kiinalaiset lupasivat Kemiin pikaisesti miljardin euron investoinnin, mutta toisin kävi — Näin Kaidin biojalostamo joutui pitkälle jäähylle”
Kemiin kaavaillun biopolttoaineiden jalostamon rakentaminen menee toistaiseksi jäihin. Kiinalaisomisteinen Kaidi, jonka Suomen tytäryhtiön toimitusjohtajana toimii entinen puolustusministeri Carl Haglund, odottaa ympäristöselvitystä ja Europpan unionin uusiutuvan energian direktiiviä. Tästä johtuen saatetaan investointipäätöstä odottaa melko pitkäänkin, vaikka rahoitusta on tarjolla. Ongelmallista Kaidin “jäähdyttelyvaiheessa” on kuitenkin se, että se osaltaan vahvistaa viestiä bioenergiahankkeisiin kohdistuvasta epävarmuudesta. Viimekin vuonna kiinalaisyritys Shenzhen Capital päätti perua osallistumisena Myllykoskelle ja Savonlinnaan tarkoitettuihin projekteihin.
New York Times (17.4.2018): “Huawei and ZTE Hit Hard as U.S. Moves Against Chinese Tech Firms”
Kauppasotamaisia tuulahduksia toi tullessaan Washingtonin päätös kieltää liittovaltion tukemia operaattoreita tekemästä yhteistyötä sellaisten tavarantoimittajien kanssa, jotka “vaarantavat kansallisen turvallisuuden”. Tämä tarkoittaa yhtä kuin epäluottamuslausetta kiinalaisille telealan yrityksille ZTE:lle ja Huaweille. Lisäksi jo päivää aiemmin uutisoitiin päätöksestä kieltää amerikkalaiskomponenttien myyminen kiinalaiselle telealan jäteille ZTE:lle seitsemän vuoden ajaksi. ZTE:n mukaan kielto vaikuttaa sen “selviytymismahdollisuuksiin” ja vaikuttaa samalla myös negatiivisesti amerikkalaisyrityksiin. Kuten odottaa saattaa, Kiinassa päätös on lietsonut kansallismielistä me-henkeä. Jatkokysymys kuuluu: kostaako Kiina esimerkiksi Applelle, jonka liikevaihdosta 19 % tulee Kiinasta?
China Briefing (16.4.2018): “China to Establish Hainan Free Trade Zone“
Kuten Kiina-ilmiöidenkin levittämät huhut uumoilivat, Hainain saariprovinssista todellakin tehdään uusi vapaakauppa-alue. Vapaakauppa-alue aloittaa toimintansa vuonna 2020 ja sen yhteyteen tuleva vapaasatama vuonna 2025. Vapaakauppa-alueen pystyttäminen siivittänee Hainanin Kiinan talouskasvun kärkeen pidemmäksi aikaa, arvioi myös SCMP.
South China Morning Post (13.4.2018): “China’s economy isn’t opening. It’s closing — and it’s hurting itself”
Christopher Baldingin varsin paljon huomiota kerännyt mielipidekirjoitus kommentoi Xin Boao-puheita Kiinan avautumisesta. Kiina on Baldingin mukaan IMF:n käyttämillä mittareilla edelleen hyvin sulkeutunut talous, eikä Xin kaudella kiristetty sensuuri- ja turvallisuuspolitiikka anna optimistista kuvaa tulevaisuudesta. Kiina tarvitsee ideoiden vaihtoa maailman kanssa, mihin se ei sisäiseltä paranoialtaan — ainakaan juuri nyt — kykene.
Asia Times (12.4.2018): “IMF head Lagarde warns of Belt and Road ‘debt risks’”
Boao-foorumilla vieraillut IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde varoitteli Kiinan Silkkitie- hankkeeseen liittyvistä velkariskeistä. Monet Silkkitiehen osallistuneet valtiot ovat jo valmiiksi rankasti velkaantuneita, joten uusien massiivisten infra-hankkeiden velkarahoittamiseen liittyy suuria riskejä myös Kiinalle, Lagarde totesi. Kannattaa lukea myös aiemmin kirjeessämme mainittu tutkimus Silkkitien aiheuttamista velkaongelmista.
Lyhyet:
- Helsingin Sanomat (19.4.2018) Matkailu takoo nyt ennätyslukemia: aasialaisten yöpymiset Suomessa ylittivät miljoonan rajan
- Financial Times (18.4.2018): Vaikka Xin puheisiin Kiinan avautumisesta voi suhtautua varauksella, ainakin Kiinan autoteollisuuden osakkeet laskivat. ($)
- Returers (16.4.2018) Trump vihjasi että Yhdysvallat voisikin liittyä TPP-sopimukseen jos sitä kehitetään paremmaksi
- CNBC (12.4.2018): Japani löysi juuri kipeästi kaipaamiaan harvinaisia maametalleja vuosisatojen tarpeisiin talousvyöhykkeenä pitämältä merialueelta — miten käynee maametallimonopolia pitäneelle Kiinalle ja sen vipuvarteen Japaniin nähden?
- Bloomberg (8.4.2018) Haastattelussa Aasian infrastruktuuri-investointipankin (AIIB) johtaja Jin Liqun.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (19.4.2018)
- Kiinan kasvu jatkuu epäuskottavan tasaisena
- Kiinassa koko tavarakaupan ylijäämä supistui alkuvuonna, mutta kasvoi Yhdysvaltojen kanssa
- Kiina laskee pankkien varantovaatimusta prosenttiyksiköllä
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (12.4.2018)
- Presidentti Xi lupasi aikaisempaan tapaan uudistuksia ja avoimempaa pääsyä Kiinan markkinoille
- Kiina aloitti juanmääräisten öljyfutuurien kaupan Shanghain johdannaispörssissä
- Kiina pyrkii lisäämään soijan tuotantoa
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Kimi Räikkönen ja vääntöä Weibossa.
Helsingin Sanomat (16.4.2018): “Kiinan Weibo-palvelu uhkasi kieltää homoseksuaalisuuteen viittaavan sisällön — käyttäjät kampanjoivat ilmoitusta vastaan sydämillä ja sateenkaarilla”
Kiinan merkittävimpiin sosiaalisiin medioihin lukeutuva Weibo ilmoitti poistavansa pornograafisen ja homoseksuaalisuuteen viittaavan sisällön, mutta perui sittemmin puheensa. Lieneekö puolue ollut tämän uuden säädöksen takana? Se ei ole vielä täysin selvillä.
Helsingin Sanomat (15.4.2018) “Kimi Räikkösen hillitön suosio Kiinassa huipentui sunnuntain kilpailussa — Ferrari julkaisi videon, johon riitti selitykseksi sana ‘katsokaa’”
Suomi mainittu! Kimi Räikkönen saavutti Shanghain GP-kilpailuissa kolmannen sijan, mutta kiinalaisfanien ihailun määrässä mitattuna “Icemanin”osakseen saama hehkutus hakee vertaistaan.
The New York Times (14.4.2018): “Asia’s Bastion of Free Speech? Move Aside, Hong Kong, It’s Taiwan Now.” ($)
The New York Timesin mukaan Kiina on kurittanut Hongkongin autonomiaa Xin kaudella niin kovalla kädellä, että ihmisoikeus- ja demokratia-aktivistit ovat alkaneet virrata Taiwaniin. Toden totta — uusinta kehitystä Hongkongissa on kadonneiden kirjakauppiaiden ohella ollut esimerkiksi kansantasavallan kansallishymnin loukkaamisen kieltäminen lailla!
Guardian (12.4.2018): “‘My hair turned white’: report lifts lid on China’s forced confessions”
Toissa viikolla julkaistu Safeguard Defenders NGO:n raportti kertoo kokemuskertomusten kautta, kuinka pakonalaisia tunnustuksia tuotetaan propagandakäyttöön valtiollisessa televisiossa.
Sup China (11.4.2018): “Bytedance: Celebrating innovation while apologizing for its political crimes“
Kiinalaisen Bytedancen-startupin tarina on mielenkiintoinen ersimerkki siitä kuinka kommunistisen puolueen kovasti kaipaama innovaatiotoiminta törmää puolueen paranoidiin maailmankuvaan. Bytedancen menestyneimmässä applikaatiossa, Jinri Toutiaossa jaettiin taannoin “vääränlaista” materiaalia, mistä puolue tietenkin kimpaantui ja minkä jälkeen Bytedancen toimari Zhang Yiming julkaisi äärimmäisen nöyristelevän anteeksipyynnön.
Lyhyet:
- Next Shark (13.4.2018) Disney tekee Mulanista uuden, “live action” — version, jossa pääosia näyttelevät Jet Li ja Gong Li
- Kauppalehti (12.4.2018) “Merkeillä on väliä”. Kolumni muistuttaa kiinalaisten kirjoitusmerkkien käyttöön liittyvistä, hienovaraisista eroista jotka olisi hyvä muistaa.
Katsele & kuuntele
Sinica Podcast (19.4.2018): “Live from Beijing: David Moser and Jess Meider on jazz in China”
Sinica podcastissa keskustellaan hyvin mielenkiintoisesta aiheesta: jazz-musiikista Kiinassa! Jos kiinnostaa niin Sup China on käsitellyt aihetta myös täällä.
Yle TV 1 (16.4.2018): “Historia: Sotavaunujen salaisuus”
Muinaisen Kiinan sodankäynnissä käytettiin kehittyneitä sotavaunuja. Asiantuntijat paljas- tavat sotavaunujen tekniset salat, jotka selittävät niiden ylivoimaisuuden sodankäynnissä.
BBC Radio 4: “Chinese Characters”
Uudessa podcast-sarjassa historioitsija Rana Mitter kertoo merkittävistä henkilöistä Kiinan historiassa mukavan tiiviissä, noin vartin pituisissa jaksoissa.
Sanottua: “国家间贸易不是强迫婚姻” — Kansainvälinen kauppa ei ole pakkoavioliitto.
Perussa järjestettiin viime viikon lopulla Amerikan maiden huippukokous, josta Trump jäi suunnitelmien vastaisesti pois Syyrian viedessä huomion, ja varapresidentti Pencekin joutui poistumaan kesken avajaistilaisuuden. Yksi kokouksen kuumista aiheista oli Yhdysvaltojen ja Kiinan mahdollisen kauppasodan vaikutukset muihin Amerikan maihin. Yhdysvaltojen puolelta vaadittiin USA:n aseman säilyttämistä ykköskauppakumppanina Amerikan valtioille.
“Suurlähettilään muistiossaan” Jia Guide muistuttaa kansainvälisen kaupan olevan “vapaata parinvalintaa eikä pakkoavioliittoja”. Jia muistuttaa Kiinan pidättäytyvän sekaantumasta maiden siäisiin asioihin ja molemminpuolisista hyödyistä, joita kauppasuhteet tuovat tullessaan.
Tapahtumat
- Yleisöluento — Arkkitehtina Kiinassa, ke 25.4.2018, klo 18:00–20:00, Arkkitehtuurimuseo, Helsinki.
- Peter Vesterbacka and Finnish scholars to discuss people management practices in China in Seminar at Aalto University School of Business, ma 23.4.2018, Aalto University School of Business, Room C-350 (Jenni and Antti Wihuri Hall), Runeberginkatu 14–16, Helsinki.**
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Muuta kiinnostavaa
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 4.5.2018. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.