4.5.2018
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Hyvää toukokuun neljättä! Vallitseva päädilemma, Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota tai sen uhka ei ole valitettavasti väistynyt mihinkään, mutta tänään Pekingissä käytävissä korkean tason neuvotteluissa tavoitellaan ainakin jonkinlaisia diilejä. Kuluneiden viikkojen sisään mahtui myös monenlaista pienempää uutisaihetta, kuten Dominikaanisen tasavallan ratkaisu siirtää lähetystönsä Pekingiin, “qipao-gate”, sekä Xiaomin tuleva listautuminen. Näissä merkeissä Kiina-ilmiöt toivottelee erinomaista viikonloppua kaikille!
Huom! Kiina-ilmiöt on yhä työn alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!
Politiikka | Talous | Kulttuuri & ilmiöt | Katsele ja kuuntele | Sanottua| Tapahtumat | Muuta kiinnostavaa
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Etelä-Kiinan meren militarisointi jatkuu, Dominikaaninen tasavalta tunnustaa kansantasavallan.
The Guardian (3.5.2018): “China deploys cruise missiles on South China Sea outposts — reports“
Toistaiseksi vahvistamattomien huhujen mukaan Kiina on sijoittanut Etelä-Kiinan meren Spratly-saarilla sijaitseville tukikohdilleen risteily- ja ilmatorjuntaohjuksia. Uutinen ei yllättänyt saaria lähemmin seuranneita turvallisuuseksperttejä, mutta ohjuksilla — mikäli niitä todella on saarille sijoitettu — on merkittäviä vaikutuksia alueen voimatasapainon kääntyessä entistä enemmän Kiinan hyväksi. Samaan aikaan arkistojen kätköistä on sattumalta, kuin taivaan lahjana löytynyt vanha kartta, joka määrittää Kiinan epämääräisen “9 viivan rajan” aluevaatimuksen aiempaa tarkemmin.
CSIS: China Power (2.5.2018): “How dominant is China in the global arms trade?“
Center for Strategic and International Studies on julkaissut laajan ja kattavan raportin Kiinan aseviennistä. Kiinasta on kasvanut nopeassa tahdissa varsin huomattava pelaaja myös kansainvälisille asemarkkinoille: se vei viime vuonna aseita yli 14 miljardin US dollarin edestä ollen maailman viidenneksi suurin aseiden tarjoaja. Mutta kenelle tarkemmin myydään ja mitä? Tutustu!
The New York Times (2.5.2018): “Tech Giants Feel the Squeeze as Xi Jinping Tightens His Grip“ ($)
Kiinan teknologiajärkäleet joutuvat operoimaan kommunistisen puolueen asettamien, varsin tiukkojen raamien sisällä, kertoo New York Times laajassa katsauksessaan. Yhteistyö valtiovallan kanssa on yhtiöiden menestymisen kannalta välttämätöntä, mutta rajoittaa samalla luovia prosesseja, joita piilaaksomaiseen tasoon vaadittaisiin. Eikä puolueen ote ole ainakaan kevenemässä…
Helsingin Sanomat (2.5.2018): “Kiina kaappasi vapaaksi jääneen Karl Marxin itselleen”
Karl Marx viettää pian 200-vuotispäiviään, mihin ainakin Euroopassa suhtaudutaan ristiriitaisin tunnelmin. Mies on kuitenkin edelleen arvossaan Kiinassa, jossa sosialistinen retoriikka on presidentti Xin kaudella entisestään voimistunut. Juhlistaakseen Marxin 200-vuotispäiviä Kiina lahjoitti Marxin kotikaupungille, Trierille muhkean Marx-patsaan — epäilemättä ensimmäinen Eurooppaan pystytetty moinen vähään aikaan. Kiinan kommunistisen puolueen pää-äänenkannattaja Kansan päivälehti julkaisi pitkän ja runollisen pääkirjoituksen syntymäpäiviä juhlistaakseen.
South China Morning Post (1.5.2018): “Dominican Republic breaks with Taiwan, forges diplomatic ties with Beijing“
Taiwanin ystävät käyvät vähiin. Dominikaaninen tasavalta siirtää lähetystönsä Taipeista Pekingiin ja tunnustaa näin Kiinan kansantasavallan hallituksen ainoaksi viralliseksi Kiinan edustajaksi. Taiwan on yrittänyt tukea karibialaista liittolaistaan pitkään, mutta taloudelliset realiteetit veivät lopulta voiton Kiinan kaupan kasvaessa aivan liian huomattavaksi. Seuraavana murtuu Vatikaani?
YLE (29.4.2018): “”Intia ja Kiina sopivat rajarauhasta johtajien tapaamisessa””
Intian ja Kiinan johto on tavannut epävirallisesti Kiinan Wuhanissa keskustellakseen alueellisten kiistojen liennyttämistoimista. Viime vuonna Kiinan ja Intian välit olivat koetuksella Bhutanin ja Kiinan välisen rajakiistan yhteydessä, jossa Intia asettautui puolustamaan Bhutanin etuja. Intia on perinteisesti suhtautunut Kiinaan kriittisesti ennen kaikkea rajajännitteiden, Pakistanin ja Kiinan hyvien suhteiden vuoksi sekä Kiinan Euraasiassa kasvavan vaikutusvallan myötä.
Reuters (24.4.2018): “China’s first home-built carrier looks set to start sea trials”
Kiinan ensimmäinen kotitekoinen lentotukialus on lähtenyt telakalta kohti koepurjehduksia. Kiinan ensimmäinen lentotukialus, Liaoning laskettiin vesille jo 2012, mutta alus kunnostettiin ukrainalaisesta rungosta ja palvelee lähinnä harjoituskäytössä. Uuden aluksen valmistuminen kuvaa hyvin kiihtyvää vauhtia, jolla Kiina on kyennyt kehittämään sotilas- teknologiaansa. Niin, ja kolmas lentotukialushan on telakalla jo rakenteilla!
Bloomberg (23.4.2018): “How China Is Buying Its Way Into Europe”
Bloomberg (huom — ei siis mikään Euroopan unionin virallinen taho) on koostanut ensimmäisenä kattavan tilaston Kiinan Eurooppaan suuntautuneista investoinneista. Bloombergin arvion mukaan Kiina on hankkinut Euroopasta omistuksia ainakin 318 miljardilla dollarilla viimeisen kymmenen vuoden kuluessa. Juttu kokoaa erinomaisen mielenkiintoisilla visualisaatioilla yhteen sen, minne ja miten investoinnit ovat sijoittuneet ja miten kukin maa suhtautuu Kiinan tulevien investointien “seulontaan”.
Politiikasta (23.4.2018): “Aasia-uutisoinnissa pitäisi raivata tilaa Kim Jong-unilta kiinalaisille eläkeläisille.”
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Elina Sinkkonen kehottaa kiinnittämään mediaseksikkäiden klikkiotsikoiden ohessa huomiota myös piilevämpiin megatrendeihin, kuten Kiinan väestön ikääntymiseen. Kiinalainen “eläkepommi” tulee lähivuosina aiheuttamaan suuria ongelmia Kiinan taloudelle ja sen kasvulle, ja “maailmantalouden moottorin” yskimisen myötä väistämättä myös lopulle maailmalle. Hyvä katsaus (liian) vähän käsiteltyyn aiheeseen. Aiheeseen liittyy hyvin myös Washington Postin koskettava kirjoitus yksinäisen eläkeläisen elämästä Kiinassa.
Lyhyet:
- Korea News (2.5.2018): Mao Zedongin pojanpoika Mao Xinyu on saattanut menehtyä auto-onnettomuudessa Koreassa.
- BBC (2.5.2018): Zimbabwen oppositiojohtaja Nelson Chamisa uhkaa ajavansa kiinalaiset investoinnit pois maasta mikäli voittaa presidentinvaalit.
- Bloomgerg (18.4.2018): 59 maan asukkaat voivat pian vierailla Hainanin provinssissa viisumivapaasti 30 päivän ajan — Suomi mukana!
Talous
Kuumaa: ZTE:lle rangaistus, Kiinan ja Yhdysvaltain kauppaneuvottelut alkavat tänään.
Helsingin Sanomat (2.5.2018): “Trumpin ja Xin luottomiehet tapaavat loppuviikosta Pekingissä — pyrkimyksenä lievittää Yhdysvaltain ja Kiinan välisiä kauppasuhteita“
Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchinin johtama neuvotteluryhmä neuvottelee tällä viikolla Xin talouspoliittisen luottomiehen Liu Hen kanssa siitä, voidaanko tullimaksuilta ja kauppasodalta välttyä. Optimismiin vaikuttaisi olevan varsin vähän aineksia, sillä Mnuchinin mukana lähtee tunnettuja Kiina-alarmisteista, kuten Peter Navarro ja kauppaedustaja Robert Lighthizer. Neuvottelumielialaa tuskin ovat parantaneet kauppaministeri Wilbur Rossin puheet Kiinan pahoista käytänteistä (“evil practices”) maiden välisissä kauppasuhteissa.
The Diplomat (2.5.2018): “The Fall of ZTE — Even Copying Wasn’t an Option“
The Diplomat argumentoi Kiinan olevan vielä hyvin kaukana teknologiseksi suurvallaksi kohoamisesta ja esittelee maan tärkeimmät ongelmakohdat. Kiinan R&D -järjestelmä on perustunut liian kauan puhtaaseen kopioimiseen ja takaisinmallinnukseen (reverse engineering) ja sen todellinen osaamispohja on paljastunut huomattavasti heikommaksi kuin päältä päin voi vaikuttaa. Siksi esimerkiksi ZTE on nyt polvillaan kun ei saa käsiinsä Yhdysvalloissa valmistettuja komponentteja. Toisaalta Trumpin hallinto suunnittelee jo varsin pitkälle meneviä vastatoimia kuten rajoittaa kiinalaistutkijoiden pääsyä tiettyihin tutkimusprojekteihin Yhdysvalloissa, mikä ei ainakaan CFR-think-tankin mukaan ole historian valossa kannatettavaa.
Yahoo Finance (29.4.2018): “Warren Buffett: China has ‘found a secret sauce for themselves’“
Maailman kenties menestynein sijoittaja Warren Buffett kertoo Yahoon haastattelussa näkemyksensä Kiinan talouskasvusta — ja se on varsin myönteinen! Tiivistettynä Buffett toivottaa rikkaamman Kiinan (jonka kasvutarina on vasta alussa) tervetulleeksi, sillä asiat ovat yleisesti ottaen paremmin kun maailmassa on enemmän hyvinvointia ja vähemmän kateutta ja katkeruutta.
Helsingin Sanomat (24.4.2018): “Suomalaista sikaa seilaa nyt Kiinan markkinoille — kyydissä on lähinnä muuta kuin lihaa“
Venäjän pystyttämien tuontipakotteiden jälkeen suomalainen sianliha on alkanut löytää tiensä yhä suuremmissa määrin Kiinaan. Suomalaiset yhtiöt kilpailevat Kiinassa lähinnä lihansa paremmalla laadulla, sillä volyymit ovat liian massiiviset hinnalla tai määrällä käytyyn kilpailuun. Suomalaisesta elintarvikeviennistä laajemmin Aasiaan kirjoitti myös Yle.
Kauppalehti (24.4.2018): “Kiinan kasvu nojaa entistä vahvemmin kulutukseen”
Kiinan pitkäaikaisena tavoitteena on ollut kääntää maan talousrakennetta investoinneista ja viennistä kohti sisäistä kulutusta. Edistystä näyttää vähitellen myös tapahtuvan sillä Kiinan tammi-maaliskuun 6,8 prosentin talouskasvusta kulutuksen osuus oli Kauppalehden mukaan jopa 80 prosenttia.
Savon Sanomat (23.4.2018): “Kiinan jättiläinen tuli Finnpulpin omistajaksi — jättitehtaan perussuunnittelu käynnistyy“
Vaikka Kiinan lisääntyneet investoinnit Eurooppaan herättävät jo lievää huolta — ei silloin kun ne osuvat Suomeen! Kiinalainen Hengan on ostanut huomattavan osan suomalaisesta Finnpulpista. Kuopioon nousevan havusellutehtaan suunnitelmat ovat näin nytkähtäneet eteenpäin. Tämä on hyvää jatkoa Kemijärven sellutehtaalle, jonka nousu perustuu niin ikään kiinalaisrahaan. Hesarin pääkirjoitus suhtautui kiinalaisiin metsäsijoituksiin varovaisesti, mutta näki sekin kehityksen pitkässä juoksussa varsin lupaavana.
Lyhyet:
- Reuters (4.5.2018): Kiina lupaa parantaa valuuttansa vaihdettavuutta
- Talouselämä (3.5.2018): Kiinalainen Xiaomi aikoo pörssiin — kyseessä maailman suurin listautuminen Alibaban jälkeen
- Helsingin Sanomat (2.5.2018): Kiinalaiset älypuhelimet jatkoivat rynnistystään — Huawei ja Xiaomi vahvistivat markkinaosuuttaan
- YLE (27.4.2018): Se pyörii sittenkin! Kaidi sai ympäristö- ja vesitalousluvan Kemin biojalostamolle
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (3.5.2018)
- IMF:n mukaan mutkikkaat yritysjärjestelyt vaikeuttavat Kiinan rahoitussektorin riskien arviointia
- Kiina kasvatti ulkomaalaisten kiintiöitä osakemarkkinoilla
- Kiina helpottaa ulkomaisten rahoitusalan yhtiöiden toimintamahdollisuuksia
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (26.4.2018)
- Kiinan suurimmissa kaupungeissa asuntojen hinnat nousevat muuta maata hitaammin
- Rahoitusmarkkinariskien hillitsemistavoitteista huolimatta velkaantuminen jatkuu Kiinassa
- Kiinassa aluehallinnon velkaantumista yritetään saada kuriin
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Aivan kaikkea ei kannata tilata Alibaban kautta.
Helsingin Sanomat / NYT (2.5.2018): “Amerikkalainen 18-vuotias tyttö pukeutui tanssiaisissa kiinalaiseen perinnemekkoon — Kiista kulttuurisesta omimisesta ryöpsähti heti yli äyräiden”
Kiinalaisen qipao-puvun käyttö on herättänyt “kulttuuriseen omimiseen” liittyvää laajamittaista someraivoa, mutta ei kuitenkaan kiinalaisten itsensä keskuudessa. Jätämme tämän niin sanotusti vain tähän. (Kiitos alkuperäisestä uutisvinkistä, Alli!)
Helsingin Sanomat (1.5.2018):”Lapsille suunnattu Pipsa Possu -sarja joutui tulilinjalle Kiinassa — verkkopalvelusta katosi yli 30 000 videoklippiä”
Kiinan sensuuriviranomaiset osoittivat jälleen voimansa, kun brittiläissarja Pipsa Possun jaksot poistettiin Douyin-verkkopalvelusta. Syynä on se, että ko. sarjaa pidetään kumouksellisena sarjana, josta on muodostunut vastakulttuurin symboli. Myös astetta odotetumman kaltainen kielto astui maassa voimaan, kun historiallisten sankarien pilkkaaminen kiellettiin puoluevaltion historiallisen oikeutuksen kyseenalaistavan puhetavan, historiallisen nihilismin, kitkemiseksi.
Yle (29.4.2018): “MOT testasi, mitä Kiinasta tilatut halpismeikit oikeasti sisältävät — huulipunasta löytyi huomattava määrä vaarallista lyijyä”
Ylen MOT-ohjelma toimitti Kiinasta tilattuja meikkejä ja kauneudenhoitotuotteita Tullilaboratoriolle selvittääkseen, mitä tuotteet oikein sisältävät ja voivatko ne olla terveydelle vaaraksi. Ja kuten arvata saattaa, kyllä saattavat.
South China Morning Post (28.4.2018): “Wanda opens world’s biggest movie studio in ‘China’s answer to Hollywood’”
Wang Jianlinin Wanda -korporaatio rakentaa Qingdaoon 162 hehtaarin laajuisen, kahdeksan miljardia dollaria maksavan “Kiinan hollywoodiksi” jo kutsutun elokuvastudion. Studioalueelta tulee löytymään kaikki olennainen, kuten hotellit, teemapuistot ja ylelliset purjehdusklubit.
The New York Times (23.4.2018): “Chinese Tech Companies’ Dirty Secret” ($)
New York Timesin puhutteleva videopääkirjoitus ottaa kantaa Kiinan suurten teknologia- yritysten seksistiseen henkilöstöpolitiikkaan. Otsikoihin on viime aikoina noussut muun muassa se, miten teknojätit palkkaavat nuoria naisia houkutellakseen miespuolisia koodareita riveihinsä ja ylläpitääkseen heidän motivaatiotasojaan.
Kansan uutiset (21.4.2018): “Kiinan homoseksuaaleilla on pitkä tie hyväksyntään”
Kansan uutisten artikkeli tarjoilee hyvin mielenkiintoisen katsauksen seksuaali- vähemmistöjen käymiin oikeustaisteluihin Kiinassa. Viime viikon kirjeemme kertoikin omituisesta venkslaamisesta Weibossa, jossa homoseksuaalinen sisältö ensin kiellettiin, mutta sallittiin pian uudestaan protestoinnin päätteeksi.
Lyhyet:
- BBC (3.5.2018): Liu Xiaobon leski, Liu Xia jatkaa kotiarestissa ja odottelee omien sanojensa mukaan kuolemaa. 🙁
- The Guardian (1.5.2018): Kuvareportaasi hyljätyistä vuokrapolkupyöristä, jotka on raahattu kaatopaikalle, ja jotka suurissa läjissä muodostavat kiehtovia, psykedeelisiä kuvioita.
- Sup China (24.4.2018): Ainakin 18 kuollut karaokebaarin tuhopoltossa Guangdongin maakunnassa.
Katsele & kuuntele
CSIS: China Power Podcast (2.5.2018): “Growing Friction in US-China Relations: A Conversation with Da Wei”
CSIS-podcastissa keskustellaan Yhdysvaltain ja Kiinan ongelmallisesta suhteesta. Vieraana on kiinalaisia KV-asioiden virkamiehiä leipovan, Pekingin kansainvälisten suhteiden yliopiston (国际关系学院) professori Da Wei.
CFR: Asia Unbound Podcast (30.4.2018) ”A New Era Dawns in Xi Jinping’s China“
Council on Foreign Relations -ajatushautomon podarissa keskustellaan Xi Jinpingin aikakaudesta. Vieraana aiheesta juuri kirjan “End of an Era: How China’s Authoritarian Revival is Undermining Its Rise” julkaissut Carl Minzner.
The Ulkopolitist (28.5.2018): “Maailmankaupassa tuulee — Risto E. J. Penttilä: ‘USA pyrkii omavaraisuuteen’”
The Ulkopolitistin podcastissa maailmantalouden tulevaisuudesta keskustelemassa Risto E.J. Penttilä ja Lauri Kangasniemi. Kiina nousee luonnollisesti varsin pian keskustelun ytimeen.
YLE Radio 1: Ykkösaamu (25.4.2018): “Suomalaiset paisuttelevat kiinalaisinvestointien merkitystä. Panda-keskustelukin lähti vähän lapasesta, sanoo professori”
Vaikka Kiinan kiinnostus Suomea kohtaan näyttää suomalaisista isolta, olemme itse asiassa jälkijunassa muihin maihin verrattuna, Näin sanovat Ykkösaamussa vierailleet johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta ja Kiinan yhteiskunnan ja kulttuurin professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta.
Sanottua: 顺应历史潮流的正确抉择 — Historiallisten virtausten mukana soljuva korrekti valinta!
Dominikaaninen tasavalta siirsi tunnustuksensa Taiwanilta Kiinan tasavallalle, minkä jälkeen Taiwanin kanssa virallisia diplomattiyhteyksiä ylläpitää enää vain 19 valtiota. Kansan päivälehden pääkirjoitusosastolle kirjoittava nimimerkki Zhong Sheng (钟声), joka on usein tulkittu “keskuksen ääneksi”, kommentoi uutista voittoisaan sävyyn. Dominikaanisen tasavallan ratkaisu myötäilee kirjoituksen mukaan vallitsevia, historiallisia megatrendejä, jotka puolestaan (kumman usein) tuppaavat myötäilemään myös Kiinan hallituksen parhaimmaksi näkemiä poliittisia ja taloudellisia asetelmia.
Tapahtumat
- Suomi-Kiina-seuran tiistailuento: “Yhdenlaisissa äänissä ei ole mitään kuultavaa” — Miesten välinen rakkaus Kiinan klassisessa kirjallisuudessa ja filosofiassa. (Jyrki Kallio), 26.6. klo 17:15–18:45. 26.6. Metsätalo (Unioninkatu 40), 3. kerros, sali 8 (B313)
- Chinese Calligraphy and painting exhibition “Traces”, 3–19.5.2018, Stoa, Itäkeskus
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Muuta kiinnostavaa
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 18.5.2018. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.