29.6.2018
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Ihmiskunnalla on jälleen takanaan kaksi viikkoa ovaalikonttorissa kiukuttelevan, vanhan ja äkäisen miehen valepukuun verhotun uhmaikäisen taaperon mielenliikkeitä ja oikkuja. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa otettiin siis askelia sekä eteen että taakse: yuan ja maailman pörssit reagoivat vuoronperään sekä kauhulla että huojennuksella. Samalla Kiinan, EU:n ja (nyt sen voinee alkaa jo listata erikseen) Iso-Britannian johtajat julistivat ydessä seisovansa vapaakauppajärjestelmän takana. Maailmanpolitiikkassa ei hiljennytä kesälomalle…
Kiina-ilmiöt sen sijaan jää 12. kirjeen myötä kesätauolle. Palaamme takaisin kuvioihin elokuussa, luonnollisestikin tuhdilla koosteella kesän keskeisimmistä Kiina-tapahtumista. Tässä vaiheessa kiitämme kaikkia kirjeen tilanneita ja toivotamme mukavaa ja jätskipitoista kesää! 再见。
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!
Politiikka | Talous | Kulttuuri & ilmiöt | Katsele ja kuuntele | Muuta kiinnostavaa
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: EU ja Kiina lötävät toisensa, Taiwan huhuilee ystävien perään.
South China Morning Post (29.6.2018): “China sends Donald Trump a message about free trade and the WTO”
Kiina julkaisi uuden 27-sivuisen “valkoisen paperin” (China and the World Trade Organization), jossa se julisti kannattavansa sekä Maailman kauppajäjestöä että vallitsevaa vapaakauppajärjestelmää yleensä. Hyvin samanlainen äänensävy oli löydettävissä muutamaa päivää aiemmin, kun Kiinan ja EU:n johtajat julistivat vastustavansa protektionismia ja unilateralismia maailmankaupassa ja kun Kiinassa vieraileva Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond ilmoitti Britannian tukevan vapaakauppaa.
EU-komissaari Jyrki Katainen kuitenkin muistutti, että ennen suhteiden tiivistämistä myös Kiinan ja EU:n välisistä ongelmakohdista (kuten Kiinan ylikapasiteetista teräksessä) tulee voida keskustella. Valkoinen paperi ja EU:n kanssa yhdessä annettu varovainen julistus on kaikesta huolimatta nähtävä viestinä Donald Trumpille, joka tuntuu suorastaan haluavan muun maailman yhdistyvän Yhdysvaltoja vastaan. Ja vaikuttaa päivä päivältä enemmän myös saavuttavan tavoitteensa…
Reuters (27.6.2018): “Xi tells Mattis China won’t give up ‘even one inch’ of territory”
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis vieraili tällä viikolla Kiinassa. Käytyjen keskusteluiden sävy oli tiedotustilaisuudessa esitettyjen puheenvuorojen mukaan ilmeisen lämmin ja rakentava. Näkyvimmäksi “punchlineksi” kohosi kuitenkin Xi Jiningin kommentti, jonka mukaan “Kiina ei luovu tuumastakaan esi-isiltään perimästään maasta”, viittaamatta tarkemmin mistä kiistanalaisesta alueesta oli kyse. Matkaa edeltävässä kommentissaan Financial Times kertoi Mattisin toimittavan Xi:lle “puolikovan” viestin, joten tuskin keskustelut ovat olleet puhdasta win-winiäkään.
Channel New Asia (25.6.2018): “Taiwan’s Tsai urges world to stand up to China”
Taiwanin presidentti Tsai Ing-Wen kutsui AFP:n haastattelussa kansainvälistä yhteisöä rajoittamaan Kiinan pyrkimyksiä ja nousemaan puolustamaan liberaaleja arvoja. Samalla Tsai kuitenkin ilmoitti olevansa valmis tapaamaan presidentti Xi Jinpingin, mikäli johtajat voivat tavata tasa-arvoiselta pohjalta (toim. huom. ei muuten natsaa!) Taiwan on ottanut osumaa kansainvälisen politiikan näyttämöllä viime kuukausina kun sekä Dominikaaninen tasavalta että Burkina Faso katkaisivat diplomaattiset suhteensa Taiwaniin ja siirtyivät Kiinan kannattajiksi, eikä Xin kiina varmasti hellitä painetta naapuriaan kohtaan.
New York Times (25.6.2018): “China’s Ex-Soldiers Join Its Legions of Protesters”
Kiinan asevoimien veteraanien ja eläköityneen henkilöstön lisääntyvä tyytymättömyys olosuhteisiinsa on kasvanut kevään kuluessa suoranaisiksi mielenosoituksiksi eri puolella Kiinaa. Kiinan asevoimien erikoisuus on, että ne vannovat uskollisuuttaan ensisijaisesti puolueelle, eivätkä valtiolle. Asevoimien kääntyminen puoluetta vastaan tarkoittaisi siis käytännössä puoluejohdon romahtamista. Näin on tuskin käymässä, mutta protestit antavat ymmärtää että Kiinan monoliittisen yhtenäisyyden allakin kuohuu. Voice of America on koostanut protesteista oman, havannoillistavan katsauksensa.
East Asia Forum (23.6.2018): “Vietnam tottering over Chinese t-shirts and tourists”
Kiinassa hermostuttiin taannoin t-paidoista, joissa Taiwania ei ollut merkitty Kiinan osaksi. Vietnamissa on puolestaan närkästytty kiinalaisturisteista, joiden paidoissa Etelä-Kiinan meri on merkitty kokonaisuudessaan Kiinalle kuuluvaksi. Geopoliittinen vääntö Etelä-Kiinan merestä on ongelmallista nuorallatanssia, sillä jännitteistä huolimatta Vietnamia houkuttavat kiinalaiset investoinnit, kuten suunnitellut erityistalousalueet.
Bloomberg (22.6.2018): “Deadly Chinese Fentanyl Is Creating a New Era of Drug Kingpins”
Bloombergin erinomainen katsaus nykyaikaisen, globaalin ja verkossa käydyn huumekaupan maailmaan. Artikkelin keskiössä on kiinalainen Yan Xiaobing, joka kauppasi Kiinassa (toistaiseksi) laillista fentanyylin varianttia kaikkialle maailmaan ja kääräisi siinä sivussa taskuihinsa huomattavat voitot. Yan ei ole yksittäistapaus, sillä valtaosa koko maailman fentanyylistä on lähtöisin Kiinasta, jossa kemianteollisuutta ei valvota erityisen tarkasti ja jossa lainsäädäntö laahaa huumekemistien nokkeluuden perässä.
YLE (15–17.6.2018): “Kiina tuli Eurooppaan”
YLE:n erinomainen neliosainen artikkelisarja käsittelee Kiinan vahvistuvaa, taloudellista ja poliittista läsnäoloa Euroopassa. Ensimmäisessä osassa aiheena ovat Kiinan maakaupat ja viinibisnes Ranskassa. Toisessa osassa käsitellään Saksassa herännyttä pelkoa kiinalaisista teknologiainvestoinneista. Kolmannessa osassa katse käännetään talousahdingosta kärsivään Kreikkaan, jolle kiinalainen raha on hyvinkin kelvannut. Neljännessä osassa tarkastellaan kiinalaisturismia Euroopassa ja erityisesti Sveitsissä.
Lyhyesti:
- Reuters (29.6.2018): Säpinää vaihteeksi myös Itä-Kiinan merellä. Japani protestoi Kiinan porausoperaatioita alueella.
- Yahoo News (27.6.2018): Xinjiangin turvallisuusbudjetti noussut nopeassa tahdissa 9 miljardiin US dollariin. Kamerat, verkkokalvoskannerit, kasvojentunnistus ym. orwellilaiset härpäkkeet eivät tule ilmaiseksi.
- CNBC (21.6.2018): “Raidetykki”, ammuksen halvalla yli sadan kilometrin päähän toimittava scifi-ase saattaa olla Kiinan merivoimien käytössä jo vuonna 2025.
- Bloomberg (20.6.2018): Tuoreen tutkimuksen mukaan Xi Jinping herättää Australiassa enemmän luottamusta kuin Trump.
- BBC (19.6.2018): Kim Jong-un vieraili Kiinassa pian Trump-tapaamisen jälkeen.
- Politico (11.6.2018) The 10 Names That Matter on China Policy — Politicon listaus 10 merkittävimmästä amerikkalaisesta Kiinan seuraajasta.
Talous
Kuumaa: Kauppasota palasi limbosta. Kiina on hyvin nähtävissä jalkapallon MM-kisoissa.
Kauppalehti (27.6.2018): “Trump perääntyi Kiinaa koskevista tiukoista investointirajoituksista — osakkeet ponkaisivat selvään nousuun”
Trump jarrutteli keskiviikkona Kiinan Yhdysvaltoihin tekemiin investointeihin kohdistuneita rajoituksia, mikä johdatti pörssit taas nousukiitoon. Yksinomaan Kiinaan kohdistuvien rajoitusten sijaan Trumpin hallinto haluaa vahvistaa kaikkia Yhdysvaltoihin kohdistuvia sijoituksia valvovaa komiteaa (CFIUS, Committee on Foreign Investment in the U.S) jonka epätoivoisesta tehtävästä Politico raportoi hyvin keväämmällä.
Hieman aikaisemmin Trump uhkasi Kiinaa jälleen uusilla tulleilla, joihin Kiina on ilmoittanut vastaavansa. Kauppalehden mukaan Kiina ei kuitenkaan Yhdysvaltojen asettamien kokoisiin tulleihin kaupan rakenteen vuoksi kykene. Se voisi kuitenkin esimerkiksi devalvoida valuuttansa, tai mikä vielä tehokkaampaa, alkaa dumpata Yhdysvaltain valtion velkakirjojaan, millä olisi tuhoisia vaikutuksia molemmille. Tähän velka-aseeseen, jota Bloomberg kutsui osuvasti “kauppasodan ydinaseeksi” Kiina ei ole vielä tarttunut.
Party Watch Initiative (25.6.2018): “China’s Play for 5G Dominance: Standards and the Digital Silk Road”
Osana “Made in China 2025” ja “Digitaalinen silkkitie” -hankkeitaan Kiina pyrkii 5G- teknologian edelläkävijäksi. Tavoitteena ei ole ainoastaan saada Huawein kaltaisia kiinalaisia suuryrityksiä teknologisen osaamisen eturiviin, vaan päästä myös vaikuttamaan vasta muodostuvan 5G-teknologian kansainvälisiin standardeihin. Voisiko tätä väylää hyödyntää myös vaikuttamisessa ja vakoilussa, pohtii Party Watch Initiative.
Washington post (24.6.2018): “We’re going to lose this trade war”
Robert Samuelson murjoo kolumnissaan Donald Trumpin Kiinaan kohdistamia tariffeja tehottomiksi ja vaarallisiksi. Tariffeilla on Trumpin talousneuvonantajan, Peter Navarron mukaan tarkoitus vähentää maiden välistä kauppatasetta sekä estää Kiinaa varastamasta Yhdysvaltojen hallinnoimaa, strategisesti tärkeää teknologiaa. Kiina voi kuitenkin hankkia teknologiaa myös muualta, esimerkiksi Euroopasta, eivätkä eurooppalaiset liittolaiset ole innostuneita liittymään Kiinan vastaiseen rintamaan niin kauan kuin Trump pitää myös niitä vastustajinaan.
South China Morning Post (23.6.2018): “World Cup 2018 has a winner already. Chinese commerce“
Vaikka Kiinan joukkuetta ei jalkapallon MM-kisoissa nähdäkään ovat kiinalaiset yritykset ja brändit sitäkin suuremmin edustettuina. Esimerkiksi Wandan, Mengniun ja Hisensen logot ovat hyvin nähtävissä stadioneilla, kun taas tv-mainoksissa jalkapallon superstarat Neymar ja Ronaldo hipelöivät Oppon ja WEYn tuotteita. Kiina vastasikin jopa kolmasosasta (835 miljoonaa dollaria) koko MM-kisojen mainosbudjetista, mikä oli eniten yhdestäkään yksittäisestä maasta. Kiinan suurta osuutta selittää se, että monet länsimaiset yhtiöt vetäytyivät sponsoroimasta kisoja Fifan korruptioskandaalin vuoksi, mutta kyse on varmastikin myös laajemmasta trendistä, jossa kiinalaiset brändit puskevat maailmaan.
New York Times (22.6.2018): “Inside a Heist of American Chip Designs, as China Bids for Tech Power”
Mahtipontisen “Made in China 2025” -hankkeen tavoitteena on nostaa Kiina teknologisen innovaation supervallaksi vuoteen 2025 mennessä. Päämäärä on sinänsä ymmärrettävä, mutta keinot eivät liene aivan puhtoiset, kuten NYT:n juttu muistisiruja valmistavan Micronin kokemuksista valaisee. Ensin kiinalaiset yrittivät useaan otteeseen ostaa Micronin, mutta kun yhtiö ei kauppoihin suostunut, turvauduttiin lopulta tiedostojen varastamiseen. Varsin hyvin suunnitellussa operaatiossa käytettiin välikätenä esimerkiksi taiwanilaista yritystä, UMC:tä. Erittäin suositeltava katsaus nykyaikaisen teollisuusvakoilun koukeroihin!
Lyhyesti:
- Reuters (28.6.2018): Lisää kevennyksiä Kiinaan kohdistuvien investointien rajoituksiin.
- Bloomberg (27.6.2018): Kiinalainen valtiollinen think-tank varoittaa “finanssipaniikin” kolkuttelevan jo ovella.
- Helsingin Sanomat (23.6.2018): Kiinalainen älypuhelinjätti Xiaomi tähtää tosissaan Eurooppaan: aikoo käyttää listautumisella kerättävää pääomaa jalansijan vahvistamiseen.
- Financial Times (22.6.2018): Valtio ottaa vaikeuksiin ajautuneen vakuutusyhtiön Anbangin virallisesti komentoonsa.
- Kauppalehti (20.6.2018): Kiina lyö liinoja kiinni sähköautojen yleistymiseltä: “Viitteitä hallitsemattomasta kehityksestä”.
- Kauppalehti (18.6.2018): Metso toimittaa yli 8000 venttiiliä Kiinaan — ei kerro tilaajien nimiä tai kauppahintaa.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (28.6.2018)
- Kiinan keskuspankki laskee pankkien varantovaatimusta talouden epävarmuuden kasvaessa
- Hankaloituneesta toimintaympäristöstä huolimatta eurooppalaisyritysten voitot kasvaneet Kiinassa
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (21.6.2018)
- Kiina ja Yhdysvallat ajautumassa jälleen kauppasodan partaalle
- Kiinalaisjätti ZTE:n sopimus Yhdysvaltojen kanssa vastatuulessa
- Kiinan keskuspankin rahapolitiikkakomiteaan uusia kasvoja
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: John Oliver ja Pipsa Possu ahtaalla.
Helsingin Sanomat (23.6.2018): “Supersuosittu piirroshahmo Pipsa Possu edustaa ”gangsteriasennetta”, Kiinan valtio huolestui — ‘Emme voi antaa tällaisen tuhota lapsiemme lapsuutta’”
Yksi tämän kevään merkillisimmistä kulttuuri-ilmiöistä kansantasavallassa oli tietenkin Pikku-kakkosessakin suomalaisia viihdyttävän Pipsa Possun nousu ja tuho. Sinänsä viattomasta piirroshahmosta on kehkeytynyt valtionhallintoon astetta nyreämmin suhtautuvien nuorten symboli, ja niinpä puolueen turvallisuus- ja propagandakoneisto ovat joutuneet kiristämään asennettaan possuparkaa kohtaan. Katriina Pajarin artikkeli avaa hyvin merkillisen ilmiön taustoja.
BBC (22.6.2018): “Is racism worsening Australia’s China influence row?“
Australia joutuu jatkuvasti tanssahtelemaan narun päällä rakentaessaan suhteitaan Kiinaan, mikä on noussut näkyvään asemaan kansainvälisessä mediassa viime aikoina. Nyt Australiassa pohditaan, onko “Kiinan uhkaa” koskeva keskustelu saamassa peräti rasistisia sävyjä ja millaisia vaikutuksia anti-kiinalaisuudella voisi olla maassa, jossa on 1.4 miljoonan ihmisen kiinalaisen vähemmistö.
East Asia Forum (22.6.2018): “The right to laugh in China”
East Asia Forumin artikkeli tarkastelee keväällä otsikoihin noussutta Neihan Duanzi -aplikaatiota, sen sulkemista ja seurannutta protestiliikettä. Lähinnä meemien ja erilaisten humorististen sisältöjen jakamiseen käytetyn aplikaation sulkeminen herätti yllättävän laajan “offline”-protestiliikkeen, jossa esimerkiksi autoilijat tööttäilivät toisilleen aplikaation tukemiseksi. Artikkelin mukaan liikehdintä paljastaa Kiinan näennäisen vakauden ja ideologisen yhtenäisyyden alla piileviä sosiaalisia jännitteitä.
South China Morning Post (22.6.2018): “Traditional or simplified Chinese script? Issue divides Hong Kong, yet uniform characters united China once”
Hongkongin ja Manner-Kiinan väliset kahnaukset ovat näkyneet monin eri tavoin viime vuosina. Yhtenä kiistakapulana on ollut se, tulisiko Hongkongissa opiskella mandariinikiinaa vai kantonia, mutta tunteita ovat herättäneet myös kirjoitusmerkit. Honkongin Harrown kansainvälinen koulu päätti alkaa käyttää yksinkertaistettuja merkkejä nuorimpien opiskelijoidensa opetuksessa, mikä on herättänyt laajaa keskustelua Kiinan kirjoitusjärjestelmän (poliittisesta) olemuksesta.
The Guardian (20.6.2018): “China blocks HBO after John Oliver parody of Xi Jinping”
Koomikko John Oliver sivalteli ohjelmassaan Kiinaa ja presidentti Xi’tä melko rankalla kädellä ja päätyi tietenkin heti Kiinan internet-sensorien hampaisiin. Someviestit, joissa Oliverin nimi on manittu tulivat kielletyiksi, mutta pian tämän jälkeen koko HBO:n verkkosivutkin pistettiin pannaan. Oliverin hulvattoman Kiina-käsittelyn voi katsoa täältä.
Lyhyesti:
- Helsingin Sanomat (28.6.2018): “Talviurheilumahdiksi pyrkivä Kiina hakee oppia projektilleen Suomesta — Vuokattiin perustettavaan akatemiaan pysyvästi 150 kiinalaisurheilijaa”
- Helsingin Sanomat (24.6.2018): NYT: Syyllinen otsonikerrosta tuhoaviin päästöihin löytyi Kiinasta — kiellettyjä kemikaaleja käytetään salaa jääkaappitehtailla.
- Helsingin Sanomat (25.6.2018): Kiinan avaruusasema sukelsi yllättäen sata kilometriä tavallista lähemmäs Maata — tutkijat joutuvat arvuuttelemaan, mistä on kyse.
- YLE (23.6.2018): Kiinan muinaisesta keisarillisesta haudasta löytyi uppo-outo lemmikki: gibboni.
- Sup China (22.6.2018): Kiinalaisilla “peliriippuvuus-detox-klinikoilla” on edessään lihavat päivät nyt kun WHO on julistanut peliriippuvuuden virallisesti sairaudeksi.
- BBC (22.6.2018): Xianissa sijaitseva huvipuisto laskee “raskastekoisemmat” naiset sisään ilmaiseksi.
Katsele & kuuntele
Sinica Podcast (21.6.2018): “The saga of CEFC and China’s push into Central and Eastern Europe”
Sinican podarissa tällä kertaa keskustelemassa Prahassa sijaitsevan Kaarlen yliopiston tutkija Martin Hála ja aiheena kiinalaisyhtiö CEFC:n seikkailut Tsekissä.
YLE Ulkolinja (19.6.2018): “Kiinalainen maailmanvalloitus”
Kiina on perustanut Maailmanpankille ja IMF:lle kilpailijan. AIIB-pankin avulla Kiina pyrkii maailman talouden herraksi, ostamalla yrityksiä ja rahoittamalla suuria hankkeita Aasiassa ja Euroopassa. Mihin tämä johtaa?
Last Week Tonight With John Oliver (17.6.2018): “Xi Jinping: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)”
John Oliverin talk showssa tähtäimeen otettiin tällä kertaa Kiina ja sen presidentti Xi Jinping. Katso pätkä, joka suututti Kiinan johdon niin totaallisesti, että koko HBO ajautui sensuroiduksi.
Muuta kiinnostavaa
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 24.8.2018. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.