Skip to content
Menu
Kiina-ilmiöt
  • Artikkelit
  • Podcast
  • Meistä
  • Tilaa sähköpostiisi
Kiina-ilmiöt

长iina-ilmiöt #20 — Toveri Jaska Hepo paljastui, D&G:n frendit kaikkosivat

Posted on 30.11.201811.3.2020 by Kiina-ilmiot


30.11.2018

Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.

Viikkoihin mahtui taas monenlaista: Kiinan Pakistanin konsulaattiin hyökättiin, Jack Ma tuotiin ulos kaapista ja sekä Taiwanissa että Hongkongissa pidettiin Kiinan näkökulmasta mukavasti sujuneet vaalit. Lisäksi oli vielä geenimuokattuja lapsia, pornoa jahtaavia bounty-huntereita sekä Dolce & Gabbanan tragikoominen markkinointikampanja sitä seuranneine, jo tavaksi muodostuneine nöyrine anteeksipyyntöineen. Viikonloppua vasten tarkkailun alle kannattaa puolestaan ottaa tänään Argentinassa alkava G20-ryhmän kokous, jossa Donald Trump ja Xi Jinping keskustelevat jälleen kerran vapaakaupan problematiikasta.

Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!


Uutiskatsaus

Politiikka

Kuumaa: Saarien vaalit Kiinan juhlaa.

Party Watch (27.11.2018): “The Right to Speak: Discourse and Chinese Power”

Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta puhutaan länsimaisissa medioissa ja tutkijakollektiiveissa yhä kovempaan ääneen, mikä on lähtökohtaisesti hyvä asia. Party Watch analysoi uudessa artikkelissaan kiinalaisessa keskustelussa usein esiintyvää “puhevallan” (话语权) käsittettä. Mitä sillä tarkoitetaan ja miten “puhevalta” eroaa pehmeästä vallasta?

South China Morning Post (27.11.2018): Beijing plans an AI Atlantis for the South China Sea — without a human in sight

Nyt ollaan jännän äärellä: Kiina aikoo rakentaa miehittämättömän, ainoastaan tekoälyn varassa toimivan syvänmeren tukikohdan, “Hadalin”, tutkimus- ja puolustuskäyttöön. Pekingin visioiden mukaan tukikohta olisi laatuaan ensimmäinen maailmassa. Skeptikoilla nousee mieleen ennen kaikkea projektiin liittyvät teknologiset ja poliittiset ongelmat: (syvän)merenpohja on erittäin haastava ympäristö, vajaan miljardin juanin budjetti ei välttämättä riitä, minkä ohella suunniteltu alue saattaa lietsoa aluekiistoja Kiinan ja tämän naapurivaltioiden kanssa.

Reuters (25.11.2018): ”Hong Kong democrats fail to regain veto power in crucial by-election”

Hongkongin täydennysvaalit sujuivat Kiinan kannalta käsikirjoitetusti. Demokraatit menetti yhden paikan lainsäädäntöneuvostosta, joka edelleen heikentää sen asemaa Kiina-mielisten hallitsemalla saarella. Täydennysvaaleja on tänä vuonna pidetty sen jälkeen, kun kuusi demokraattia menetti paikkansa lainsäädäntöneuvostossa valanantoepäselvyyksien vuoksi. Hongkongin erityishallinto on muutoinkin vaikuttanut ottavan askelia lähemmäs Kiinaa. Muun muassa itsenäisyysmielinen puolue lakkautettiin syyskuussa ja samaisen puolueen kanssa tekemisissä olleelle kirjeenvaihtajatoimittajalle osoitettiin ovea.

The New York Times (25.11.2018): “China’s Tactic to Catch a Fugitive Official: Hold His Two American Children” ($)

Amerikkalaiset Liun sisarukset, Cynthia ja Victor matkustivat kesäkuussa Kiinaan, eivätkä ole päässeet maasta sittemmin pois. Sisarukset eivät ole vangittuina, mutta eivät voi poistua Kiinasta koska rajaviranomaiset estävät sen. Tämän niin kutsutun “exit bannin” tarkoituksena on houkutella lasten isä, petoksesta syytetty Liu Changming palaamaan takaisin Kiinaan, kiinalaisten poliisiviranomaisten hellään hoivaan. Kiina-ilmiöt suosittelee tekemään lyhyen kartoituksen omaan sukuun kuuluvista, Kiinan etsintäkuuluttamista rikollisista ennen seuraavaa Kiinan matkaa.

South China Morning Post (25.11.2018): “Democratic Progressive Party suffers big defeat in Taiwan elections; Tsai Ing-wen resigns as chairwoman”

Taiwanin itsenäisyysmielinen demokraattinen puolue (Democratic Progressive Party, DPP) kärsi kirvelevän tappion Taiwanin aluevaaleissa. Tappion seurauksena DPP:n puheenjohtaja ja maan presidentti Tsai Ing-wen jätti puolueen johtotehtävät. Oppositiopuolue, Kiinalle myötämielisempi kansallispuolue nousi selväksi voittajaksi kahmaisten mm. eteläisen Kaosiungin kaupungin. Sininen aalto tuli siis sittenkin, mutta ei aivan siellä missä sitä eniten kaivattiin. CNBC arvioi vaalien suurimmaksi voittajaksi Kiinan, jonka painostus DPP:tä kohtaan on saattanut vaikuttaa vaalien lopputulokseen ja taannoisen CCP-watchin analyysin mukaan kansa saattoi ulottaa valtansa myös Taiwaniin saakka vaalivaikuttamisen keinoin.

The Print (24.11.2018): “China is buying good press across the world, one paid journalist at a time”

Luksusasunto Pekingin keskustasta, kuukausittainen stipendiraha, pääsy rajoitetuille alueille, kieliopintoja ja kv-politiikan tutkinto kiinalaisesta yliopistosta. Kiina on vuodesta 2016 tarjonnut tällaista kymmenen kuukauden pakettia Afrikan ja Aasian maista saapuville toimittajille. Ohjelman on ”läpäissyt” jo yli sata toimittajaa. The Printin artikkelin mukaan kyseessä saattaa olla eräänlainen kasvattamo, jossa kehitetään Kiinan tarinan oikein kertovia yksilöitä.

BBC (23.11.2018): “Karachi attack: China consulate attack leaves four dead“

Kiinan konsulaattiin Pakistanin eteläosissa sijaitsevassa Karachissa tehtiin hyökkäys, jossa kaksi poliisia, kaksi siviiliä sekä kaikki kolme hyökkääjää saivat surmansa. Pakistan on keskeinen osa Kiinan silkkitiehanketta, sillä juuri Pakistanin läpi Kiina pyrkii rakentamaan vaihtoehtoisen kulkureitin Xinjiangista Intian valtamerelle. Turvallisuusongelmat ovat varjostaneet hanketta koko sen olemassaolon ajan, sillä Pakistanissa on useita ryhmiä, jotka vastustavat Kiinan läsnäoloa maassa.

The Diplomat (23.11.2018): “Will China Return to Isolationism?”

“Kiina avautuu”, “Kiinan uudistukset syvenevät” — näitä sloganeita Xi Jinpingin hallinto on toistellut kyllästymiseen asti. The Diplomatille kirjoittavan Cui Lein mukaan Kiina on retoriikasta huolimatta tosiasiassa tienhaarassa, jossa sen on valittava palaaminen erityksiin 1960-luvun tyyliin tai entistä syvempi avautuminen. Cuin mukaan lännen tulisi tukea Kiinaa avautumisen tiellä, sillä uusi kylmä sota sulkeutuneen ja kehitysmaita ympärilleen keränneen Kiinan kanssa ei olisi kenenkään etu.

South China Morning Post (21.11.2018): “Guo Wengui and Steve Bannon join forces to imply Beijing involvement in Wang Jian’s death”

Kiinan hallitusta kärkkäästi New Yorkista käsin kritisoiva miljardööri Guo Wengui on yhdistänyt voimansa Steve Bannonin kanssa. Miehet ovat perustaneet 100 miljoonan dollarin rahaston, jonka tarkoitus on tutkia Kiinan hallinnon tekemiä rikoksia ja tukea niiden uhreja. Esimerkkitapaukseksi Guo ja Bannon nostavat viime kesänä tapaturmaisesti kuolleen HNA:n entisen toimitusjohtajan, Wang Jianin, jonka miehet väittävät joutuneen Kiinan hallinnon murhaamaksi.

Asia Times (21.11.2018): “Xi’s ‘Mankind First’ versus Trump’s ‘America First’”

Kiinan ja Yhdysvaltain maailmankuvat olivat törmäyskurssilla APECin huippukokouksessa Papua Uudessa-Guineassa: Xi Jinping kehotti ihmiskuntaa syventämään yhteistyötään ja avoimuuttaan, kun taas Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kritisoi Kiinan velka-ansoja ja kehotti valtioita asettamaan omat intressinsä etusijalle. Kokouksesta ei tullut Xille sellaista pehmeän vallan riemuvoittoa kuin alun perin arveltiin, sillä APEC ei saanut ensimmäistä kertaa koko olemassaolonsa aikana kasaan yhteistä julkilausumaa. Lisäksi kiinalaisia virkamiehiä jäi rysän päältä kiinni epämääräisistä yrityksistä vaikuttaa Papua Uuden-Guinean presidentin puheen sanamuotoihin.

Maanpuolustuskorkeakoulu (19.11.2018): “Venäjän puolustusteollinen yhteistyö Kiinan ja Intian kanssa 2010-luvulla”

Maanpuolustuskorkeakoululta ilmestynyt uusi satasivuinen työpaperi valottaa Kiinan, Intian ja Venäjän puolustusyhteistyön taustoja, nykytilaa sekä tulevaisuudennäkymiä. Venäjä on ollut Kiinalle pitkään tärkein korkean sotilasteknologian lähde. Win-win-yhteistyön tulevaisuus on kuitenkin epävarma, koska Kiina kuroo Venäjän teknologista etumatkaa nopeasti kiinni. Päivitä tietosi Kiinan ja Venäjän suhteiden sotilaallisesta aspektista tästä hyvin yksityiskohtaisesta ja mielenkiintoisesta raportista!

Lyhyesti:

  • South China Morning Post (26.11.2018): Deng Yuwen: Taiwan liitetään osaksi kansantasavaltaa viimeistään 2030.
  • Helsingin Sanomat (24.11.2018): Pääkirjoitus: Kiina ja Yhdysvallat ovat vaarassa törmätä, ja uhka on suurin Etelä-Kiinan merellä.
  • Reuters (20.11.2018): Sosiaalinen luottojärjestelmä otetaan ensimmäisenä käyttöön Pekingissä vuoteen 2020 mennessä.
  • Foreign Policy (19.11.2018): Kiina ja Venäjä kolkuttelevat ovia Etelä-Amerikassa — Trumpin hallinto kohdentaa huomiotaan alueelle.
  • Economist (15.11.2018): Yliopistopääsykokeeseen osallistuvien “poliittista tarkistusta” vaatinut viranomaisdokumentti nostatti someraivon Kiinassa.

Talous

Kuumaa: Uskalias promovideo vei muotigurut anteeksipyyntöpöydän ääreen.

Euro & Talous (27.11.2018): “Valtionyhtiöiden todelliseen uudistamiseen ei ole riittävästi poliittista tahtoa Kiinassa”

Suomen pankin ekonomisti Juho Kaaresvirta arvioi blogissaan ettei Kiinan valtionyritysten perusteellinen uudistaminen ole vieläkään puolueen agendalla. Valtionyhtiöt ovat Kiinan johdolle liian tärkeitä sillä niillä voidaan vaikuttaa laajasti talouspolitiikkaan, esimerkiksi ylläpitää maan talouskasvua ja työllisyyttä. Ainakin paperilla. Kirjoitus on oiva katsaus Kiinan valtiosektorin nykytilaan laajemminkin.

Nikkei Asian Review (27.11.2018): ”Alibaba’s Jack Ma is Communist Party member: official media”

Alibaban isä Jack Ma on vältellyt ottamasta kantaa Kiinan kotimaan politiikkaan, etenkään omaan statukseensa puolueessa. Puolueen äänenkannattajajulkaisu Kansan päivälehti kuitenkin lopulta varmisti sen, mitä on pitkään pidetty varmana: Ma on kommunistisen puolueen jäsen. Lehdessä nimettiin ja ylistettiin useita yrittäjiä, joille puolue antaa tunnustusta heidän työstään Kiinan avautumispolitiikan eteen. Listalla olivat myös muun muassa Tencentin Pony Ma ja Baidun Robin Li Yanhong.

Kauppalehti (22.11.2018): “Muotitalo Dolce & Gabbanaa syytetään mainosvideon takia rasismista Kiinasta — Kiinalaistähden someviesti: Ottakaa ulosteenne takaisin”

Dolce & Gabbanan mainosvideossa syödään pizzaa ja muita italialaisia ruokia puikoilla, mikä on saanut kiinalaisen somen raivon valtaan. Pian tämän jälkeen kiinalaisessa somessa levisi Kiinaa lokaava kuvakaappaus, jonka väitettiin lähetetyn muotisuunnittelija Stefano Gabbanan puhelimesta. Kohun seurauksena yhtiön Shanghaissa järjestettävän muotinäytöksen mallit ovat irtisanoutuneet yksi kerrallaan ja yhtiön tuotteita on vedetty pois suurten kiinalaisten verkkokauppojen (mm. JD ja Taobao) valikoimista. Kuten tapana on ollut, herrat Dolce & Gabbana esittivät syvimmät ja nöyrimmät anteeksipyyntönsä Kiinan kansan tunteiden loukkaamisesta.

Bloomberg (21.11.2018): “China’s Warning to Market Economists: Toe the Party’s Line”

Kiinan arvopaperimarkkinoita säätelevän komission (China Securities Regulatory Commission, CSRC) päämies Liu Shiyu ripitti kiinalaisia ekonomisteja ottamaan huomioon “laajemman kuvan” tutkimuksia julkaistessaan. Bloombergin arvion mukaan viesti voitiin tulkita myös näin: sensuroikaa analyysejänne puolueen linjaa myötäileviksi. Kiinnostus ekonomistien puheita kohtaan on lisääntynyt mm. sen jälkeen kun Essence Securitiesin pääekonomisti Gao Shanwan arvioi Kiinan yrityksien velkatasojen keventämiseksi muistuttavan “kirurgista operaatiota joka tehdään ilman nukutusta”.

Nikkei Asian Review (19.11.2018): ”China Telecom’s Philippines plan under scrutiny”

Filippiineillä internet on hidas ja kallis, vielä. Nyt kahden firman ylläpitämää niukkuutta koetetaan vahvistaa kilpailijalla, joka toisi saarivaltioon paremman ja halvemman tietoverkon. Kilpailutuksen voittajaehdokkaana pidetään Mislatel-yhtiötä, jonka pääsijoittaja on China Telecom. Paitsi että tietoturvaan liittyvät riskit ovat valvottaneet useita päättäjiä, on muita kilpailutuksessa olleita yrityksiä hiertänyt niiden mystinen diskaaminen, joka jätti Mislatelin lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi.

The New York Times (18.11.2018): ”The American Dream is Alive. In China.”

Köyhä 18-vuotias kiinalainen upgreidaa sosioekonomisen luokkansa amerikkalaista verrokkiaan todennäköisemmin. Tämän myös 18-vuotias kiinalainen tietää, sillä kiinalaiset näkevät tulevaisuutensa valoisampana kuin amerikkalaiset tai eurooppalaiset. Toki on syytäkin olla optimistinen: suurin osa kiinalaisista lukeutuu maailman keskiluokkaan, kun taas heidän vanhemmistaan valtaosa oli köyhiä. Usko tulevaisuuteen on tärkeä — joskaan ei varastoitava — voimavara hiipuvan talouskasvun maassa.

Lyhyesti:

  • Kauppalehti (28.11.2018): Anne Berner innovatiivisella matkalla Hongkongissa, Nordic Innovation Housen avajaisissa.
  • Helsingin Sanomat (23.11.2018): Yhdysvallat varoittaa liittolaisiaan kiinalaisesta Huaweista ja kehottaa välttämään sen tuotteita.
  • Caixin Global (22.11.2018): Aina ei AI:kaan onnistu: Tekoäly kuvitteli bussimainoksessa olevan kuvan ylittävän laittomasti katua ja lähetti tälle sakon.
  • South China Morning Post (21.11.2018): Yhdysvaltojen suunnittelemat investointirajoitukset tekoälyn ja bioteknologian saralla saattavat hillitä kiinalaisten aikeita.
  • Helsingin Sanomat (21.11.2018): Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa.
  • Reuters (21.11.2018): “Trump yllättävän suosittu Kiinan yksityissektorilla” — syynä toiveet kauppasodasta seuraavat uudistuksista.
  • Yle (20.11.2018): Suomen luonnonvaratutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan Kiinan maaperä sitoo entistä enemmän hiiltä itseensä.

Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (29.11.2018)

  • EU tehostaa Kiinasta tulevien investointien valvontaa
  • Kiinassa työtaistelut lisääntyneet viime vuodesta
  • Hyvät satovuodet jatkuivat Kiinassa

Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (22.11.2018)

  • Kiinassa asuntojen hintojen nousu tasaantunut
  • Kiinassa alueiden väliset elintaso- ja kasvuerot suuret

Kulttuuri ja ilmiöt

Kuumaa: Pornovasikka elää entistä leveämmin.

Foreign Affairs (27.11.2018): “China’s Most Popular App Is Full of Hate”

Wechat on täynnä äärioikeistolaista, erityisesti islamia vastustavaa salaliittoteoretisointia ja vihapuhetta, kertoo Frankie Huang. Yhdysvaltojen ja Kiinan äärioikeistolaiset piirit ovat löytäneet toisensa, ja jakavat samankaltaisia huhupuheita ja vihaviestejä Wechatissa. Huang heittäytyy itsekin salaliittoteoreetikoksi pohdiskellessaan miksi Kiinan tiukat sensorit eivät ole puuttuneet muslimeihin kohdistuneen vihapuheen ja valeuutisten leviämiseen tyypillisellä pedanttiudellaan.

Helsingin Sanomat (27.11.2018) “Pandoran lipas on nyt auki: Maailman ensimmäiset geenimuokatut lapset syntyivät kokeessa, jota osa tutkijoista sanoo vastuuttomaksi ja hirviömäiseksi”

Nytkö se alkaa? Shenzhenin yliopiston tutkija He Jiankui ilmoitti manipuloineensa onnistuneesti ihmisalkion geenejä ja saaneensa aikaiseksi terveenä syntyneen, hi-virukselle immuunin tyttölapsen. He teki kokeensa ilmeisesti omin päin, sillä Shenzhenin yliopisto ja sekä kiinalainen että kansainvälinen tiedeyhteisö ovat tuominnut miehen tutkimukset hyvin yksipuolisesti. Myöhemmin He ilmoitti keskeyttäneensä kokeensa, mutta olevansa silti ylpeä saavutuksistaan.

Time Out Beijing (27.11.2018): “This alternative London Tube map is based on the Beijing Subway, and it’s awesome”

Bloggari nimeltä Alastair Carr toteutti hienon kuvitelman: miten Pekingin metrokartta asettuisi Lontoon maisemaan, jos Trafalgarin aukio olisi Tiananmenin paikalla? Mikä vastaisi Sanlitunia, ja mille linjalle Westminsterin asema asettuisi? Seuraavaksi sitten pääkaupunkiseudulle sovittelemaan samaa — kuka toteuttaisi?

The Guardian (25.11.2018): “Taiwan votes down same-sex marriage as China welcomes midterm results”

Taiwanin maakuntavaalien yhteydessä järjestettiin kansanäänestyksiä, joista eräässä äänestettiin tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Äänestystulos, joskin neuvoa-antava, tulee nyt hankaloittamaan parlamentin työskentelyä lain säätämiseksi, ja taiwanilainen LGTB-skene on ymmärrettävästi hyvin pettynyt. Lain vastustajat mobilisoivat näyttävän vastakampanjan, jossa vedottiin kristillisiin ja traditionaalisiin arvoihin.

Abacus news (23.11.2018): “China is offering it citizens up to US$86,000 to snitch on porn“

Pornografia on Kiinassa kiellettyä. Joulukuun ensimmäisestä alkaen maassa otetaan käyttöön uudet keinot käyttöön säädyttömän materiaalin tuottajia vastaan: lavertelupalkkio laittomista julkaisijoista tuplataan. Jo tähän mennessä puolueen “putsaa porno ja lannista laittomuudet”(扫黄打非) -kampanja on kaatanut kymmeniä tuhansia internet-sivuja, asettanut vakavan varjon Wechat-ryhmien viestinnälle ja sähköistänyt niin viranomaisten kuin kansalaisten katupartioiden toimintaa.

Helsingin Sanomat (19.11.2018): “Kiinalaiskirjailija tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen homoeroottisesta kirjasta”

Kiinalainen kirjailija Tianyi on tuomittu pitkään vankeuteen hänen kirjoissaan esiintyvän homoeroottisen latauksen vuoksi. Anhuin Wuhussa sijaitseva tuomioistuin perustelee tuomiotaan Tianyin kirjojen ”siveettömillä ja yksityiskohtaisesti kuvailluilla miesten välisillä akteilla”.

The New York Times (18.11.2018): ”How China Is Rewriting Its Own Script”

Milloin viimeksi törmäsit kiinalaispahikseen Hollywood-elokuvassa, kysyy New York Times. Kiina on hyvin sensitiivinen sen suhteen, miten se esitetään mediassa tai populaarikulttuurissa. Nyt kun Kiinassa lippuluukkujen tulot ovat jo yltäneet suuremmiksi kuin Yhdysvalloissa, ovat myös markkinoille pyrkivät elokuvayhtiöt alkaneet varoa raivostuttamasta Kiinaa. Lopputuote on tavaraa, joka Xi Jinpingiä mukaillen ”kertoo Kiinan tarinan hyvin”. Eikä ainakaan kerro tarinaa mistään vuorikiipeilijästä, joka jää Tiibetiin seitsemäksi vuodeksi.

Lyhyesti:

  • BBC (27.11.2018): Palkittu kiinalainen valokuvaaja Lu Guang katosi Xinjiangissa Kiinan turvallisuusviranomaisten huomaan.
  • Caixin (20.11.2018): Toimittaja matkusti Fujianiin uutisoimaan kemikaalivuodosta — tietoja pimitettiin ja lopulta poliisi tunkeutui hänen hotellihuoneeseensa.
  • South China Morning Post (24.11.2018): Kiinalaisvähemmistö Mauritiuksessa, “Afrikan Sveitsissä”, on vaikuttanut merkittävästi maan menestykseen.
  • South China Morning Post (19.11.2018): Kungfu-legenda Bruce Leen Hongkongin-kartanosta Kiina-aiheinen kieli- ja kulttuurikeskus.
  • Bloomberg (19.11.2018): Pitkän hiljaiselon jälkeen näyttelijätähti Fan Bingbing palasi Weiboon Kiinan virallista linjaa tukevalla viestillä.
  • Shanghaiist (19.11.2018): Shanghailaisen festivaalin ja räppäri Nicki Minajin välille syttyi sanasota. Minaj syytti festaria petkutukseksi, festarin mukaan Mijan rikkoi sopimuksen.
  • Kiiltomato (18.11.2018): Kirja-arviossa Liu Cixin scifi-eepos Kolmen kappaleen probleema

Katsele & kuuntele

In Our Time (29.11.2018): “The Long March”

BBC:n In Our Time on vaihteeksi Kiina-aiheissa: Kiinan kommunistien myyttiseen arvoon nousseesta 1934–1935 selviytymistaistelusta Pitkästä marssista keskustelemassa Rana Mitter, Sun Shuyun ja Julia Lovell.

Sinica (22.11.2018): “Mythbusting China’s social credit system”

Tässäkin uutiskirjeessä usein käsitellyn mainion What’s On Weibo -sivuston päätoimittaja Manya Koetse ja Leidenin yliopiston Kiina-tutkija Rogier Creemers käyvät läpi, mikä pitää ja mikä ei pidä paikkaansa sosiaalisesta luottojärjestelmästä esitetyissä väitteissä. Erinomaisen kiehtova keskustelu, jossa Black Mirror saa kyytiä. Samaa asiaa käsitteli taannoin myös Foreign Policyn artikkeli.

The Ulkopolitist (17.11.2018): “Kiinan valvovan silmän alla”

Xi Jinpingin myötä kommunistisen puolueen ote kaikista Kiinan yhteiskunnan sektoreista on kiristynyt. Lisääntyvästä autoritarismista keskustelemassa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Elina Sinkkonen.


Tapahtumat

  • BOFIT: Kiina-tietoisku, ma 17.12.2018 klo 9.00–12.00, Suomen Pankki, Auditorio, Rauhankatu 19, Helsinki. **

** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.


Lopuksi

Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 14. joulukuuta 2018. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.

Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.

Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.

China Kiina Politiikka Talous Uutiset
Uncategorized Uutiskirje

Mikä Kiina-ilmiöt?

Kiina-ilmiöt -uutiskirje koostaa tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.

Etsi uutiskirjeestä

Viimeisimmät artikkelit

  • Kiina-ilmiöt #115 – Kauppaa Kremlin tapaan, kanaa Kentuckyn tapaan
  • Kiina-ilmiöt #114 – Kansa on puhunut, pulinat pois
  • Kiina-ilmiöt #113 – Rauhanpolitiikkaa kiinalaisin erityispiirtein
  • Kiina-ilmiöt #112 – Pallo hukassa
  • Kiina-ilmiöt #111 – Väki vähenee Kiinassa, pandamäärä pienenee Suomessa

Seuraa twitterissä

Tweets by KiinaIlmiot

Avainsanat

20. puoluekokous Alibaba Arktinen alue Australia China Evergrande Hongkong Huawei Hybridivaikuttaminen Intia Jack Ma Joe Biden Kaksoiskokous Kauppasota Kiina Kiina-Venäjä-suhteet Kiinan Politiikka kiinteistökupla Koronavirus Liettua Pandat Pekingin talviolympialaiset Politiikka puolijohteet Ruotsi Saksa Sikarutto Social Credit System Taiwan Talous talouskasvu Tencent Tiibet TikTok Ukraina Ukrainan sota Uutiset Venäjä Vladimir Putin Vyö ja tie Xi Jinping Xinjiang ydinaseet Yhdysvallat Yhteisrintama
©2023 Kiina-ilmiöt | Powered by WordPress & Superb Themes