Skip to content
Menu
Kiina-ilmiöt
  • Artikkelit
  • Podcast
  • Meistä
  • Tilaa sähköpostiisi
Kiina-ilmiöt

长iina-ilmiöt #26 — Hiipuvan talouden kaksoiskokous ja tyytyväinen Kippari-Kalle

Posted on 8.3.201911.3.2020 by Kiina-ilmiot

8.3.2019

Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.

Maaliskuu maata näyttää. Puoluevaltio panee taas parastaan ja hymyilee kilpaa auringon kanssa Pekingin sinitaivaan alla, kun Kiinan parlamentin “kaksoiskokous” hyväksyy päätöksiä kumileimasimet lätkyen. Vaikka kokouskimaraa ei voi luonnehtia jännittäväksi tai edes aina merkittäväksi, liittyi kaksoiskokouksen sanoma osaksi laajempaa suunnanmuutosta Kiinan politiikassa. Kokouksen lisäksi uutistaivaan valot ovat tuikkineet Tallinna-tunnelin eli “Tannelin”, epävarmojen talouslukemien ja Pekingin katujen mylläyksen tahtiin.

Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!


Uutiskatsaus

Politiikka

Kuumaa: Päänavaukset lisääntyvät, puolustusbudjetti kasvaa.

Bloomberg (7.3.2019): “Diplomatic Outbursts Mar Xi’s Plan to Raise China on the World Stage“

Kiinan diplomaatit ovat olleet ärhäkällä päällä kaikkialla maailmassa. Kanadan lähettiläs haukkui isäntämaataan “valkoisen ylivallan” kannattajaksi ja Ruotsin lähettiläs kutsui Ruotsin poliisia “epäinhimilliseksi” kiinalaisturisteihin liittyvässä konfliktissa, joka on meilläkin hyvin tiedossa. Bloombergin mukaan ärhäkkäät lähettiläät pyrkivät nostamaan profiiliaan ensisijaisesti Pekingin silmissä, mikä kertoo siitä, että kovemmat otteet ovat tulossa muotiin Kiinan ulkopolitiikassa. Aggressiivisempi käytös ampuu kuitenkin jalkaan Kiinan aikeita laajentaa ystäväverkostojaan ja kehystää Kiina vastuulliseksi suurvallaksi, joka puolustaa kansainvälistä järjestelmää sen heikkona hetkenä.

Foreign Affairs (6.3.2019): “The Problem With Xi’s China Model” ($)

Elizabeth Economyn mukaan Xi Jinpinginin keskitetysti johdettu ja tiukan autoritaarinen “Kiina-malli” on saanut aikaan paljon tuloksia, mutta toisaalta sen negatiiviset seuraukset ovat alkaneet kasaantua. Puolueen vallan vahvistaminen on myötävaikuttanut talouskasvun hidastumiseen, laajeneviin protesteihin kansalaisyteiskunnan keskuudessa sekä lännessä heränneeseen pelkoon kiinalaisten yritysten yhteyksistä puolueeseen. Economyn mukaan peli ei ole kuitenkaan menetetty, sillä Xi voi vielä kääntää Kiinan kurssin, lähinnä pehmentämällä otteitaan.

South China Morning Post (5.3.2019): “Six key takeaways from China Premier Li Keqiang’s annual policy blueprint”

Kaksoiskokous alkoi ja SCMP tiivistää kokouksessa esitellyn valtioneuvoston työraportin valtion suunnitelmista kuuteen pointtiin: tulevaisuus on epävarmempi, yrityksille isoja veronalennuksia, iäkkäistä ja nuorista pidetään parempaa huolta, puolustusvoimien budjettia kasvatetaan, Made in China 2025 -ohjelma kuopataan ja velkaantuminen saa jatkua. Muun muassa Made in China 2025:sta kerrommekin lisää talousosiossamme.

Yksi kaksoiskokouksen seuratuimpia lukuja maailmalla on Kiinan puolustusbudjetin koko tai paremminkin sen kasvu. Puolustusbudjetin kasvu on kulkenut käsi kädessä Kiinan talouskasvun kanssa, eli kasvulukemaa on hilattu viime vuosina alaspäin. Vuonna 2019 Kiinan puolustusbudjetti kasvaa 7,5 prosenttia, mikä on vähemmän kuin vuonna 2018 (8,1) mutta enemmän kuin Kiinan ennustama talouskasvu: 6,0–6,5 prosenttia. Niin tai näin, 177.49 miljardin dollarin puolustusbudjetillaan Kiina on selvästi maailman toiseksi suurin sotilasmahti.

Mericsin analyysi huomauttaa, että Kiinan tulisi puolustusbudjetin kokonsakin puolesta sitoutua aktiivisemmin asevalvontasopimuksiin. Vaarana on, että maailmassa on pian kolme sotilassuurvaltaa osin sopimuksettomassa tilassa, kun Yhdysvaltain ja Venäjän INF-ohjussulkusopimuskin on nyt jäissä.

New York Times (4.3.2019): ”Murder Case Poses Dilemma for Hong Kong on Sending Suspects to China”

Taiwanilla viime vuonna tapahtuneen hongkongilaisnaisen murhan käsittely on ravisuttanut ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -instituutiota. Naisen kanssa Taiwanilla olleen poikaystävän syyllisyydestä löytyy viitteitä, mutta Hongkongin lain mukaan miestä voidaan syyttää surmasta ainoastaan siellä missä se tapahtui. Kun Hongkongilla ei ole luovutussopimusta Taiwanin kanssa, on mies turvassa pysyessään Hongkongissa. Tapaus on herättänyt pohdintaa, että pitäisikö lakipykäliä viilata sekä Taiwanin että Manner-Kiinan osalta. Hongkongin oppositiossa murhatapausta pidetään keppihevosena, jolla hallituksen Kiina-mieliset voimat koettavat tiivistää Hongkongin integraatiota isäntävaltaan.

NK News (3.3.2019) “Pivot to Beijing? Kim Jong Un’s play for economic stability after Hanoi” ($)

Hanoin huippukokous meni niin sanotusti vihkoon, ja Kimin vihreä juna puksutti takaisin Pohjois-Koreaan samat pakotteet niskassaan, jotka sillä oli sinne tullessaan. Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välien ollessa epäselvässä tilassa on todennäköistä, että Pohjois-Korean katse kääntyy jälleen lähelle. NK Newsin analyysissä perataan Pohjois-Korean ja Kiinan tiiviinä jatkunutta yhteistyötä, joka on lähiviikkoina sisältänyt lukuisia virkamies- ja ministeritapaamisia puolin ja toisin. Kiinan pohjoisissa maakunnissa ei pakotteiden jälkeen ole pohjoiskorealaisia mereneläviä näkynyt, mutta kauppa käy sitäkin kuumempana pakotelistojen ulkopuolisilla tuotteilla.

China Leadership Monitor (1.3.2019) “Spring 2019 Issue 59”

Kvartaaleittain ilmestyvä rautaisannos pekingologiaa on jälleen ilmestynyt! Tämänkertaisessa numerossa tarkastelun alla on muun muassa Kiinan ulkopolitiikan muutos Trumpin aikakaudella, Kiinan turvallisuuskoneiston kehitys sekä kiinalaisen yksityisen sektorin näkymät Xin kaudella. Tunnettujen tutkijoiden naputtelemat kattavat artikkelit ovat ehdottoman suositeltavia kaikille, jotka kaipaavat syvällisempää perspektiiviä kommunistisen puolueen kuvioihin.

Quartz (28.2.2019): “A legal tussle over a strategic African port sets up a challenge for China’s Belt and Road plan”

Dubai ja Kiina käyvät kiistaa Doralehin konttisatamasta Djiboutissa, ja koko sekava vyyhti voi hyvin vaikuttaa Vyö ja tie -hankkeen kehitykseen. Kyseessä on käytännössä ensimmäinen suuren mittakaavan oikeustaistelu, jota Kiina käy hankkeen tiimoilta. Dubain ja Kiinan välissä asiassa on pieni Djibouti. Kiinalla on jo nyt hallussaan 77 prosenttia Djiboutin valtionvelasta, ja osuus vain kasvaa Vyö ja tie -hankkeen myötä. Yhtenä uhkakuvana on, että satamalle käy ennen pitkää samoin kuin Sri Lankassa, missä Kiina otti sataman haltuun velkojen vastineeksi vuonna 2017. Kaukaa viisaasti Kiina perusti Vyö ja tie -oikeusistuimen jo viime vuonna tämänkaltaisten tilanteiden varalta.

Bloomberg (27.2.2019): “The U.S. Should Grab the Talent China Is Driving Away”

Xi Jinpingin “uuden aikakauden” Kiina on muuttumassa aiempaa autoritaarisemmaksi ja ikävämmäksi paikaksi elää, kuten on hyvin tiedossa. Yhä useammat kiinalaiset näkevätkin maansa tulevaisuuden epävarmassa valossa ja ovat valmiina muuttamaan toisaalle, erityisesti länteen. Bloombergin mukaan Yhdysvaltojen pitäisi toivottaa Kiinasta pakenevat eliitit tervetulleiksi — ja sama pätee varmasti myös Eurooppaan!

Politico (27.2.2019): “Chinese-funded institutes on U.S. college campuses condemned in Senate report”

Yhdysvaltojen senaatin sisäisen turvallisuuden valiokunta pitää raportissaan Kiinan kulttuuria ja kielen tuntemusta edistävien Konfutse-instituuttien läpinäkymätöntä toimintaa uhkana akateemiselle vapaudelle ja ehdottaa instituuttien sulkemista, ellei niiden toimintatapa muutu merkittävästi. Raportti myös muistuttaa, että vastaavien yhdysvaltalaisten instituuttien toiminta Kiinassa on kohdannut huomattavia vaikeuksia. Raportti on merkittävä huipentuma pitkässä sarjassa kriittisiä ulostuloja instituuttia vastaan. Kiina on vastannut julkiseen paineeseen kertomalla optimoivansa instituuttien maantieteellistä edustusta ja nostamalla opetuksen laatua.

Lyhyesti:

  • SupChina (7.3.2019): Kansan päivälehdessä ilmestyi tekaistu mielipidekirjoitus Uuden-Seelannin pääministeriltä.
  • Washington Post (4.3.2019): Tarkkailijoiden mukaan talouden ja ulkopolitiikan laineet eivät keikuta Xin asemaa puolueessa.
  • Helsingin Sanomat (28.2.2019): Kiina ja Venäjä kaatoivat YK:n turvallisuusneuvostossa ehdotuksen, jossa vaadittiin vaaleja Venezuelaan.
  • The Diplomat (23.2.2019): Kiinan kurinpitokomissio julisti ykkösprioriteetikseen Xin aseman puolustamisen puolueytimenä.
  • Chinese Takeaway (22.2.2019): Kiinassa lapsia syntyy erittäin vähän, eikä maan perhepolitiikka nykyisellään lisääntymään kannusta, selviää Kiinan-edustustojen blogista.

Talous

Kuumaa: Kaikki silkkitiet johtavat Roomaan.

Helsingin Sanomat (8.3.2019): “Kiinalainen Touchstone-rahasto lähtee Tallinna-tunnelin rahoittajaksi 15 miljardilla eurolla”

Peter Vesterbackan suunnittelema Tallinna-tunneli nytkähti jälleen askeleen kohti toteutumista, kun kiinalainen Touchstone-rahasto ja Finest Bay Area solmivat 15 miljardin euron suuruisen aiesopimuksen. Sopimuksen yksityiskohdista neuvotellaan vielä ainakin puoli vuotta, mutta tässä vaiheessa on selvää että Touchstone jää vähemmistöosakkaaksi ja Finestin pääomistus säilyy Suomessa. Touchstone käyttää hankkeessa Vyö ja tie -rahastoa. Rakennuskustannukset saadaan Vesterbackan mukaan maksettua takaisin lippu- ja rahtikuluilla esimerkiksi 20 vuoden takaisinmaksuajalla.

Yle (7.3.2019): “Huawei haastoi Yhdysvallat oikeuteen”

Huawei on haastanut Yhdysvallat oikeuteen teksasilaisessa oikeusistuimessa. Huawein mukaan Yhdysvaltojen asettama, Huawein laitteiden käyttöä koskeva kielto ei ole laillinen, eikä Yhdysvallat ole yhtiön mukaan kyennyt lyömään pöytään mitään näyttöä yhtiön tekemästä vakoilusta. Jenny Matikainen kommentoi, että ongelma ei ole Huaweissa (joka voi olla puhdas pulmunen), vaan sen taustalla operoivassa Kiinan kommunistisessa puolueessa, jonka hyvin tiedetään tunkeutuvan omien (ja myös ulkomaiden) kansalaisten yksityiselämän alueelle keinoja kaihtamatta.

Hesarin haastatteleman Huawein kansainvälisen verkkoturvallisuusjohtajan Mika Lauhteen mukaan vaaraa ei kuitenkaan ole, vaan jopa tiedustelupalveluiden näkemykset pohjaavat ainoastaan lehtitietoihin. Lehtitiedoista puheen ollen, Huawei osti Wall Street Journalista koko sivun mainoksen, josta likinäköisinkin pystyi lukemaan otsikon “älkää uskoko kaikkea mitä kuulette”. Samalla yhtiö avasi Brysselissä PR-keskuksen, jossa suuri yleisö voi käydä vakuuttumassa yhtiön turvallisuudesta.

Samaan aikaan Kanadassa pakoterikkomuksista syytettynä viruva Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou on nostanut siviilikanteen viranomaisten toiminnasta hänen pidätyksensä yhteydessä. Mengin mukaan kohtelu oli laitonta, sillä rajavartijat eivät kertoneet hänelle kiinnioton syytä eivätkä luetelleet Mengille hänen oikeuksiaan.

Financial Times (7.3.2019): “China GDP overstated by 12%, research says” ($)

Brookings-instituutin tutkimuksen mukaan Kiinan talous on noin 12 prosenttia pienempi kuin viralliset luvut antavat ilmi. Lisäksi vuotuinen kasvu on ollut kaksi prosenttiyksikköä ilmoitettua pienempää, vuosiin 2008–2016 keskittyvässä tutkimuksessa sanotaan. Taustalla on erityisesti paikallisviranomaisten halu antaa keskushallinnolle parempi vaikutelma kuin todellisuudessa on, raportti korostaa. Tilastoviranomainen on kyllä tehnyt paljon töitä lukujen oikomiseksi, mutta se ei ole ollut riittävää, yksi paperin kirjoittajista sanoi FT:lle.

Financial Times (6.3.2019): “Italy set to formally endorse China’s Belt and Road Initiative” ($)

Renminbit alkavat kelvata, kun budjettivaje kasvaa. Italia aikoo allekirjoittaa yhteisymmärryspöytäkirjan liittyen Vyö ja tie -jättihankkeeseen Xi Jinpingin vierailun yhteydessä maaliskuun lopulla. Näin Italiasta tulisi ensimmäinen G7-maa, joka antaa virallisen tukensa hankkeelle. Vaikka pöytäkirja ei olekaan sitova, se on arvostuksen ja tuen ilmaisu — ja yleensä on ennakoinut isoja laina- ja investointipaketteja. EU:n perustajamaa Italian katsotaan tällä aikeellaan ajavan omaa linjaansa samalla, kun EU itse pyrkii saamaan strategiansa selväksi sen suhteen, miten Kiinan investointien kanssa toimitaan. Yhdysvallatkaan ei italiaanojen aikeita hyvällä katso, ja on ilmaissut kantansa.

Kauppalehti (5.3.2019): “Kiina laskee kasvutavoitettaan — suunnitelmissa veronalennuksia ja infrahankkeita”

Kiinan pääministeri Li Keqiang esitteli kaksoiskokouksessa hallituksen työraportin, mikä tarjoili lisää virallisia talouden madonlukuja. Niiden mukaan Kiinan talouskasvu oli vuonna 2018 6,6 prosenttia, missä oli pudotusta vuoden 2017 kasvusta 0,2 prosenttiyksikköä. Kasvua pyritään kuitenkin jatkamaan esimerkiksi keventämällä yhtiöiden verotusta varsin muhkeasti. Vuoden 2019 kasvutavoitteeksi asetettiin 6–6,5 prosentin kasvu. Reutersin pika-analyysin mukaan Lin esittelemät toimenpiteet olivat oikeansuuntaisia ja sopivan tasapainoisesti elvyyttäviä.

Huomionarvoista Lin puheessa oli, että Trumpia ärsyttänyttä Made in China 2025 -projektia ei mainittu nimeltä ollenkaan. Ainakin slogan on siis tiputettu, vaikka itse politiikkatoimenpiteet ovatkin ennallaan, kirjoittaa The Wall Street Journal. Nyt Kiinan virallinen suunnitelma vaikuttaa olevan vain “vahvistaa Kiinan valmistavaa teollisuutta” ilman mitään mainoslauseita.

AFP (1.3.2019): ”US defeats China at WTO in vast grain-subsidy case, after accusing Beijing of US$100 billion price propping”

Maailman kauppajärjestö WTO on antanut päätöksensä kiista-asiassa, jonka Yhdysvallat jätti järjestölle kolme vuotta sitten koskien Kiinan epäreilua toimintaa riisin- ja vehnäntuotannossa. WTO katsoi Yhdysvaltain hyväksi, että Kiina ylitti sallitun rajan tukiessaan viljelijöitään yhteensä sadalla miljardilla dollarilla. Tämä oli omiaan vaikuttamaan riisin ja muiden viljelykasvien hintaan maailmanmarkkinoilla. Kiistaosapuolilla on vielä 60 päivää aikaa valittaa päätöksestä, mutta Yhdysvalloissa päätöstä on jo juhlittu voittona, joka luo yhdysvaltalaisille maanviljelijöille tasapuolisemman kilpailuasetelman kansainvälisessä kaupassa.

Wall Street Journal (27.2.2019) ”’There’s No Money Right Now’: China’s Building Boom Runs Into a Great Wall of Debt” ($)

Ryhmä sijoittajia kävelee köyhän Sandun piirikunnan maaperällä eteläisessä Guizhoun maakunnassa ja tarkastelee sijoituksiaan: keskeneräinen roomalaista amfiteatteria muistuttava rakennelma, hylätty olympiatasoinen urheilukeskus, vettä keräävä hotelli. Sijoittajat ovat saapuneet pyytämään rästiin jääneitä velkoja, joihin Sandun hallinnon vastaus kuuluu: ”Juuri nyt ei ole rahaa”. Yhden piirikunnan tarina avaa konkreettisesti maakuntien velkavetoisen rakennusbuumin ongelmia, joista Kiinan talouskasvun hiipuessa luettaneen yhä enemmän. Hieman optimistisemman skenaarion tarjoaa Economistin juttu, joka kertoo Kiinan talouden tarinan Chengdussa sijaitsevan maailman suurimman rakennuksen ja sen rakennuttajan kautta.

Bloomberg (27.2.2019): In Beijing, You Have to Win a License Lottery to Buy a New Car

Autojen täyttämiä kahdeksankaistaisia kehäteitä katsoessa on vaikea uskoa, että auton omistaminen on Pekingissä jotenkin vaikeaa. Vaikka yhä useammalla kaupunkilaisella on varaa toteuttaa unelmansa ystävänsä ja naapureiden kateelliseksi tekemisestä luksusauton omistuskirjalla, seisoo haaveiden ja todellisuuden välissä kuitenkin kimurantti este: rekisterikilpi. Kilven saamiseksi eivät auta edes paksu lompakko tai hyvät suhteet, vaan kaikkien on osallistuttava kaupungin järjestämään arvontaan. Vain noin yhtä hakijaa 2 000:sta onnistaa.

Lyhyesti:

  • Bloomberg (7.3.2019): Kiinan valmistavan teollisuuden sydänmailla yritykset kärsivät työntekijöiden puutteesta.
  • Finnvera (6.3.2019): Vientitakuiden kysyntä herännyt Kiinan-kaupassa — Syiden ymmärtäminen voi parantaa vientiyritysten mahdollisuuksia.
  • Kauppalehti (28.2.2019): Kiinalaisen valtionyhtiön Qinghai Provincial Investment Groupin annettiin ajautua maksukyvyttömyyteen, mikä on uutta.
  • Helsingin Sanomat (26.2.2019): Postin mukaan verkkokauppa­ralli Kiinasta Suomeen hyytyi.
  • New York Times (23.2.2019): Kiinassa liikemiehet ovat panneet merkille, että puoluekoneisto tähtää nyt enemmän vallan lujittamiseen kuin talouskasvun luomiseen.

Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (7.3.2019)

  • Kiinan kansankongressi alkoi talousongelmista varoittelulla ja uusien kasvutavoitteiden esittelyllä
  • Kiinalaisturistien määrät jatkavat kasvuaan
  • Suomen vienti Kiinaan veti hyvin viime vuonna

Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (28.2.2019)

  • Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluille lisäaikaa
  • Kiinalainen paikallishallinnon alumiinituottaja ajautui maksukyvyttömäksi
  • Kiinan kasvun hidastuminen ja kauppasota kurittavat Hongkongin taloutta

Kulttuuri ja ilmiöt

Kuumaa: Kuka suojelisi muurahaiskäpyjä?

SupChina (4.3.2019): ”China Made A Rap Song About Its Annual ‘Two Sessions’ Political Meeting”

”Meillä on kaksoiskokous, me-me-meillä on kaksoiskokous”. Kansantasavallan poliittinen päätapahtuma on siististi cool, ja sen vuoksi siitä voi tehdä räpin. Verseissä puhutaan ajankohtaisista teemoista, jotka ulottuvat tieteen kehityksestä koulutukseen ja ympäristöön. Suomennokset eivät tee kunniaa alkuperäiselle tekstille, mutta yritimme:

Pidetään ympäristö elossa,
merenrantamaisemaa ei uhrata.
Se on kuin paratiisi kesäinen, iltahämärässä liihottava perhonen.
Lehtikuuset tuuheana alla taivaan kannen,
kun kohtaamme tyytyväisen Kippari-Kallen.
Niin kuin äidin hymy aito ja tyyni
me ja kauniit maisemat olemme tiimi.

Radii (4.3.2019): ”Moving Out: Beijing’s “Rejuvenation” Enters a New Phase”

Pekingin kapeiden kujien, hutongien, palauttaminen dynastioiden aikaiseen kukoistukseen jatkuu kiivaasti pääkaupungissa. Tuoreimmat uutiset kertovat, että Lamatemppelin ympäristöön on ilmestynyt banderolleja, jotka kosiskelevat ihmisiä rahakannustimilla muuttamaan Pekingin ytimestä ulompien kehäteiden varsille. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun asukkaita häädetään pois hutongeista. Vuonna 2017 alkaneen restaurointihankkeen arvellaan linkittyvän Jing-Jin-Ji -megaklusteriprojektiin, jossa Pekingin ahtautta koetetaan helpottaa sijoittamalla joitakin toimintoja — ja ihmisiä — Hebein ja Tianjinin alueille.

Mylläys on ajanut alas hutongeilla olleita pieniä liikkeitä ja janosuiden suosimia ravintoloita. Viimeisimpänä lopettamisestaan ilmoitti Zhangzizhonglulla sijainnut legendaarinen Yugong Yishan -klubi. Toisaalta paikallismedioille puhuneet hutong-asukkaat ovat pitäneet katujen rauhoittumista hyvänä asiana.

Radii (4.3.2019): “Building China: Rise of the Superblock”

Miksi hirviömäiset mittasuhteet saaneet megakorttelit ovat kiinalaisessa kaupunkisuunnittelussa syrjäyttäneet ihmisen kokoiset, viihtyisät ja käveltävät, lempeän urbanismin ilmentymät? Lauren Teixeira vastaa tähän ja havainnollistaa samalla Kiinan yhdyskuntasuunnittelussa tehtyjä virheitä sekä kertoo, miksi kaupunkisuunnittelussa matkiminen ei aina kannata.

The Economist (2.3.2019): “To win minorities’ support, China offers places at boarding school”

Kiinan valtion ylläpitämässä sisäoppilaitosjärjestelmässä eli “neidibanissa” (sisämaaluokka) on annettu vuodesta 1985 lähtien valtion muotoilemaa oppia 200 000 oppilaalle. Järjestelmää käytetään porkkanana erityisesti vähemmistökansojen suosion kalastelemiseksi. Yksinomaan mandariinikiinaan perustuva opetus mahdollistaa laadukkaan opetuksen ja toivon paremmasta tulevaisuudesta köyhiltä vähemmistöseuduilta tuleville oppilaille. Sosiaalisesta noususta maksetaan kuitenkin hinta omasta kielestä ja kulttuurista vieraantumisen muodossa.

The Guardian (1.3.2019): “China bans 23m from buying travel tickets as part of ‘social credit’ system”

Sosiaalinen luottoluokitusjärjestelmä on estänyt yli 23 miljoonaa epäluotettavaksi leimattua kiinalaista ostamasta lentolippuja sitten vuoden 2017, raportoi the Guardian. Tämä on kuitenkin vasta esimakua siihen, kun koko järjestelmä saadaan valtion tasolla käyntiin nykyisten suunnitelmien mukaan vuonna 2020, jolloin itse kukin kansalainen pisteytetään tekemistensä mukaan.

SupChina (1.3.2019): “After year-long stint in detention camp, Uyghur footballer Erfan Hezim signs with new Chinese club”

Jalkapalloilija Erfan Hezimillä, 20, on vielä elämä edessään, mutta ura on pahasti takamatkalla: uiguuri Hezim vietti lähes vuoden verran vankileirillä. Hiljattain vapauduttuaan hän liittyi Kiinan ykkösdivisioonassa pelaavan xi’anilaisen Shaanxi Chang’anin vahvuuteen. SupChinan jutun mukaan eräs Kiinan nuorten jalkapallomaajoukkueen ulkomainen valmentaja huomautti aikoinaan Hezimin ilmiömäisestä lahjakkuudesta, vain saadakseen kiinalaiselta valmentajalta tyrmäyksen. Tämä jopa totesi, ettei Hezimiä kannata valita maajoukkueeseen sen vuoksi, että hän xinjiangilaisena tuskin saisi viisumia ulkomaille.

Hezim pääsi lopulta joukkueeseen, teki upean maalin Turkkia vastaan ja puoli vuotta myöhemmin joutui pidätetyksi leirille nimenomaan ulkomaille matkustamisen vuoksi, oltuaan maajoukkueen mukana Dubaissa ja Espanjassa. Kiina-ilmiöt toivottaa Hezimille voimaa ja menestystä.

Quartz (28.2.2019): “The African pangolin’s future is bleak as Asian demand and local corruption drives up poaching”

Kiinalaisten kiinnostus norsunluuhun ja sarvikuonojen sarviin on valitettavan tiedettyä, ja saman listan jatkeena ovat myös muurahaiskävyt. Niiden liha on Kiinassa rikkaiden herkkua, ja suomujen uskotaan parantavan tauteja — ja myös erektiota. Yli 20 000 kiloa muurahaiskäpyjä ja niiden ruhon osia salakuljetetaan Afrikasta vuosittain, eritoten aasialaista kysyntää tyydyttämään.

Tech in Asia (26.2.2019): China’s censors are purging the internet of millennial angst

Kiinan sensuurikoneiston pihdeissä on nyt niin kutsuttu “sang-kulttuuri”. Sangia on erityisesti milleniaalinen parissa esiintyvä angsti ja sarkastinen itsetietoisuus, jonka merkkejä voi olla muun muassa innostuksen puute, laiskuus, epäsosiaalisuus ja saamattomuus. Sensuurin kohteiksi ovat joutuneet sad-comit kuten BoJack Horseman ja Ge You.

Lyhyesti:

  • Reuters (7.3.2019): Kiina hyväksyi YK:n ihmisoikeusneuvoston LGBT-vähemmistöjen kohtelua koskevat ohjeistukset.
  • Nature (6.3.2019): Kiina kiristää ihmisillä tehtyjen geenikokeiden valvontaa. Syystä.
  • Helsingin Sanomat (5.3.2019): Hunanilaisen KFC:n maskotiksi on kohotettu Maon ajan kommunistisankari Lei Feng.
  • Sixth Tone (5.3.2019): Perinteistä kowtow-kumarrusta ajaa ahtaalle, ei vain modernisaatio, mutta myös valtio.
  • Helsingin Sanomat (4.3.2019): Kiina on rakentamassa aurinkovoimalaa avaruuteen.
  • Yle (1.3.2019): Maapallon kasvipeitteinen ala kasvaa — tutkijat ihmeissään Kiinan ja Intian saavutuksista.

Katsele & kuuntele

McKinsey China (6.3.2019): “The state of the Chinese economy”

Tiivis mutta erittäin sisällökäs 20 minuutin jakso konsulttiyhtiö McKinseyn podcastista käy läpi Kiinan talouden haasteita tälle vuodelle. Kuluttajamarkkinoiden tila ei välttämättä ole niin huono kuin jotkut yhtiöt, kuten Apple, ovat ennakoineet. Toisaalta kiinteistömarkkinoiden suhteen on yhä oltava varuillaan.

Merics (6.3.2019): ”EU moves to closer scrutiny of Chinese FDI”

Kiinan suorat investoinnit Eurooppaan olivat vuonna 2018 noin 17 miljardia euroa, kun luku vielä kaksi vuotta aiemmin oli lähes kaksinkertainen. Samaan aikaan EU kehittää mekanismeja, joilla paremmin tarkastella kiinalaisten sijoitusten taustoja. Hiipuvista, mutta yhä useammille elinkeinoelämän sektoreille jakautuvista investoinneista keskustelevat Mericsin Mikko Huotari ja Rhodium Groupin Agatha Kratz. Pääset linkin takaa myös selaamaan edellä mainittujen tutkijoiden aiheesta laatimaa raporttia.

FT Alphachat (1.3.2019): “What China wants: Brad Setser, and Freya Beamish”

Kaksi taloustieteilijää tarkastelee Financial Timesin podcastissa Kiinan teollisuuspolitiikasta ja sen vaikutuksista Kiinan ja Yhdysvaltain suhteisiin. Voiko Kiina esimerkiksi saavuttaa kotimaisella tuotannollaan Boeingin-lentokoneiden tason? Ei välttämättä, mutta lähelle pääsykin riittää, ja jos nuo koneet päätyvät kiinalaisten lentoyhtiöiden käyttöön, ja koneita valmistaneet yhtiöt ovat saaneet valtionyhtiöiltä tukea — niin onko kysessä kilpailun vääristäminen, jos kiinalainen lentoyhtiö ei Boeingin koneita hanki? Ja miten sitä voitaisiin kitkeä? Keskustelu päätyy mielenkiintoisiin syvyyksiin teollisuuspolitiikan suhteen. Myös valuuttapolitiikkaa käsitellään. Podcast löytyy myös esimerkiksi Spotifysta.

Tapahtumat

  • Current Taiwan in a Dynamic Globe — Helsingin yliopisto to 14.3.2019, Helsinki**
  • Helsinki Cine Aasia -elokuvafestivaali
    to 14.3. — su 17.3.2019, Korjaamo Kino, Kino Regina, Orion, Helsinki
    Kiinalaisia, hongkongilaisia, taiwanilaisia tai aihepiiriin liittyviä elokuvia festivaaleilla ovat An Elephant Sitting Still, Long Day’s Journey into Night, A Family Tour, №1 Chung Ying Street ja Complicity.
  • Helsinki Cine Aasia: Näkökulmana Kiina, Hongkong ja Taiwan
    su 17.3. klo 15:50, Korjaamon parvi
    A Family Tour- ja №1 Chung Ying Street -elokuvien välissä Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio keskustelee siitä, millaiset ovat Hongkongin ja Taiwanin suhteet maailmanpolitiikan etulinjaan nousseeseen Kiinaan tänään. Keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy.

** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.


Lopuksi

Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 22.3.2019. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.

Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.

Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Jani Mustonen, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.

Djibouti Doraleh Erfan Hezim Huawei Italia Kaksoiskokous Kiina Lianghui Luovutuslaki Pohjois-Korea Politiikka Social Credit System sosiaalisen luoton järjestelmä Tallinna-tunneli Talous Touchstone Uutiset Vyö ja tie
Uncategorized Uutiskirje

Mikä Kiina-ilmiöt?

Kiina-ilmiöt -uutiskirje koostaa tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.

Etsi uutiskirjeestä

Viimeisimmät artikkelit

  • Kiina-ilmiöt #115 – Kauppaa Kremlin tapaan, kanaa Kentuckyn tapaan
  • Kiina-ilmiöt #114 – Kansa on puhunut, pulinat pois
  • Kiina-ilmiöt #113 – Rauhanpolitiikkaa kiinalaisin erityispiirtein
  • Kiina-ilmiöt #112 – Pallo hukassa
  • Kiina-ilmiöt #111 – Väki vähenee Kiinassa, pandamäärä pienenee Suomessa

Seuraa twitterissä

Tweets by KiinaIlmiot

Avainsanat

20. puoluekokous Alibaba Arktinen alue Australia China Evergrande Hongkong Huawei Hybridivaikuttaminen Intia Jack Ma Joe Biden Kaksoiskokous Kauppasota Kiina Kiina-Venäjä-suhteet Kiinan Politiikka kiinteistökupla Koronavirus Liettua Pandat Pekingin talviolympialaiset Politiikka puolijohteet Ruotsi Saksa Sikarutto Social Credit System Taiwan Talous talouskasvu Tencent Tiibet TikTok Ukraina Ukrainan sota Uutiset Venäjä Vladimir Putin Vyö ja tie Xi Jinping Xinjiang ydinaseet Yhdysvallat Yhteisrintama
©2023 Kiina-ilmiöt | Powered by WordPress & Superb Themes