3.5.2019
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Viime viikolla järjestetyssä Belt and Road Forumissa kestittiin vieraita kaukaa ja läheltä, kun Pekingiin saapui valtionpäämiehiä yli 37 maasta tuhansien alemman tason edustajien ja virkamiesten kanssa. Seremoniamestarin naruja oli nykimässä Xi Jinping, joka pyrki avajais- ja päätöspuheissaan kehystämään BRI:n avoimena ja vastuullisena hankkeena — selvänä vastavetona maailmalla herännyttä kritiikkiä kohtaan. Geopoliittisen spektaakkelin ohessa kirjeemme tarjoilee tällä kertaa myös kiinalaista rokkia sekä ylistyspuheen jianbingille!
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Kiinasta löytyy appsi joka lähtöön, sekä vähemmistöjen että virkamiesten piinaamiseen.
Nature (1.5.2019): “How China is redrawing the map of world science”
Jättimäisen Vyö ja tie -hankkeen varjossa viritellään myös mittavia tieteellisiä projekteja, joiden avulla Kiina on lyömässä lovea länsimaiden tieteelliseen hegemoniaan. Lähinnä kehitysmaihin suuntautuvien tiedehankkeiden takana häärii Kiinan tiedeakatemia (CAS) sekä laitoksen johtaja Bai Chunli, jonka johdolla CAS on lyhyessä ajassa sijoittanut tieteellis-teknillisiin hankkeisiin 260 miljoonaa dollaria ympäri maapallon ja perustanut yhdeksän tutkimus- ja koulutuskeskusta pääasiassa kehittyviin maihin. Ajaako Kiina kylmästi omaa etuaan vai onko sillä altruistisia motivaatioita? Varmaa on se, että Kiinan kokoluokan toiminnalla on potentiaalia muuttaa koko maailman tiedeyhteisöä.
Human Rights Watch (1.5.2019): “China’s Algorithms of Repression: Reverse Engineering a Xinjiang Police Mass Surveillance App”
Human Rights Watchin uusin raportti paljastaa varsin kylmääviä yksityiskohtia uiguurivähemmistön ahdistelusta Xinjiangissa. HRW on saanut käsiinsä ja mallintanut Kiinan viranomaisten käyttämän mobiilisovelluksen (Integrated Joint Operations Platform), jolla kyetään valvomaan uiguurien elämää hyvin seikkaperäisesti, mitään yksityisyydensuojia kunnioittamatta. Aiheen noteerasi ja raportin olennaisimmat osat tiivistivät myös Helsingin Sanomat ja BBC.
Xinjiangiin liittyen kannattaa lukea myös CNN:n artikkeli kiinalaisista trolleista, jotka hyökkäävät puolustamaan Kiinan tekemisiä täyttämällä esimerkiksi Kiina-kriittisiä Facebook-ryhmiä kommenteillaan. “Kiinan 4chanilta”, Dibalta lähteneet hyökkäykset kävivät viimeksi Xinjiangin tilannetta seuranneen “Talk East Turkestan” -ryhmän kimppuun.
CNN (30.4.2019): “Xi Jinping praises a historic student protest. It could never happen today”
Kommunistisessa puolueessa ei tunnetusti muistella lämmöllä Taivaallisen rauhan aukiolle kokoontuneita opiskelijamielenosoittajia — paitsi jos he edustivat toukokuun 4. päivän 1919 liikettä. Sitä pidetään patrioottisena anti-imperialistisena liikkeenä, jonka seurauksena puolue sai lähtölaukauksensa. Xi Jinping ylisti liikkeen satavuotispäivän alla nuorille suunnatussa puheessaan opiskelijoiden vallankumouksellista henkeä. Xi kehotti nuorisoa osoittamaan kiitollisuutta puolueelle ja seuraamaan tätä tiivistäen sanomansa sanoihin: “Nyky-Kiinassa isänmaallisuuden ydin on maan, puolueen ja sosialismin rakastamisen yhtenäisyydessä.”
The Diplomat (29.4.2019): ”Hong Kong Protests Proposed Extradition Law”
Hongkongissa vappu tai ainakin vappumielenosoitukset saapuivat varhain, kun kymmenet tuhannet ihmiset menivät kaduille osoittamaan mieltään luovutuslakia koskevaan muutosehdotukseen. Lakimuutoksen myötä rikollisten luovuttaminen Manner-Kiinaan helpottuisi, ja Hongkongin itsenäisen tuomiovallan on arvioitu olevan uhan alla. Vaikka viranomaisten ja mielenosoittajien arviot mielenosoittajien määristä heittivät noin sadalla tuhannella, oli mielenosoitus laajin sitten Occupy Central -mielenosoitusten. Myös viimeviikkoisessa moni kantoi mukanaan mielenosoituksessa sateenvarjoa.
Luovutuslakien tiimoilta saatiin myös lukea, että toisinajattelija-kirjakaupanpitäjä Lam Wing-kee pakeni Hongkongista Taiwaniin. Lam oli jo aiemmin ollut tekemisissä kiinalaisviranomaisten kanssa, ja Lamin mukaan oli ilmeistä, että tällä kertaa oli tulossa pysyvät lähtöpassit kansantasavaltaan.
Asia Times (27.4.2019): “Xi claims $64 billion in deals at BRI Forum“
Kiinan ulkopoliittinen megatapahtuma Belt and Road Forum pärähti käyntiin Pekingissä 26. huhtikuuta. Paikalle saapui 37 valtionpäämiestä sekä tuhansia virkamiehiä uuden silkkitien varrelta, minkä Kiina toivoo tuovan itselleen arvovaltaa ja legitimiteettiä kansainvälisen yhteisön edessä. Määrä on kasvanut edellisestä, vuoden 2017 foorumista miltei kymmenellä ja mukana on esimerkiksi Euroopasta uusina tulokkaina Itävalta, Portugali ja Kypros.
SCMP:n arvion mukaan Xi Jinpingin avauspuhe oli sävyltään maltillinen, eikä lupaillut Kiinalle tyypilliseen tapaan miljardeja dollareita lisää kiinalaista rahaa kaikkialle. Sen sijaan Xi vakuutteli Kiinan pyrkivän tasapainoiseen ja reiluun kauppaan, vastustavansa protektionismia, sekä jatkavansa taloutensa uudistamista ja avaamista. Vaatimattomasta ja länsimaiden skeptisyyttä liehittelevästä sävystään huolimatta Xi ei voinut olla mainitsematta päätöspuheessan että foorumissa allekirjoitettiin 64 miljardin dollarin edestä investointi- sopimuksia.
Vyö ja tie -hankkeessa eniten huolta ovat herättäneet Kiinan varsin löysät rahahanat, joiden riittävyyttä on epäilty, ja joiden myötä kehitysmaiden on pelätty ajautuvan vakavaan velkakierteeseen. Tästä saatiin konkreettinen esimerkki, kun Kongon demokraattinen tasavalta ilmoitti, ettei se selviä veloistaan. Maa neuvottelee parhaillaan Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa rahoituksesta, joka suojaisi sitä Kiinan mahdollisilta vastatoimilta. Vaikka virallisen Kiinan mukaan puheet velka-ansasta ovat höpöä, on Kiinassa alettu ymmärtää löysän rahan levittelemisen varjopuolet ja sen herättämät huolet. Niinpä Kiina nollasi kokouksen alla näyttävänä eleenä Etiopialle myöntämiensä lainojen korot.
On syytä muistaa, että kaupallisesta luonteestaan huolimatta Vyö ja tie -hankkeeseen liittyy myös turvallisuusintressejä, kuten Kiinan vuonna 2017 Djiboutiin perustama ensimmäisen sotilastukikohta osoittaa. Maailmankaupan valtasuonien kylkeen perustettu tukikohta vartioi kulkureittien lisäksi Koillis-Afrikan öljykenttien huoltoyhteyksiä ja harjoittelee aktiivisesti Kiinan strategisten intressien turvaamista alueella. Samankaltaisten edullisille paikoille sijoitettujen tukikohtien määrä voikin hyvin lisääntyä Kiinan vaikutusvallan ja taloudellisten aktiviteettien kasvaessa.
Avautuva ja maailmaa syleilevä Kiina ei ollut kuitenkaan kaikkien kokousvieraiden päähän iskostunut mielikuva, sillä SCMP:n lähteiden mukaan tämänvuotisen foorumin järjestelyt sakkasivat pahasti ja kaiken yllä leijui puristava sensuurin ilmapiiri.
Reuters (23.4.2019): “The China Challenge”
Reutersin kolmiosainen China Challenge -artikkelisarja esittelee Kiinan nopeasti kasvavan sotilaallisen voiman vaikutuksia erityisesti Itä-Aasiassa, mutta myös globaalimmin. Artikkelisarjan mukaan Kiina kuroo nopealla tahdilla kiinni välimatkaa Yhdysvaltoihin, eikä konflikti maiden välillä esimerkiksi Itä-Aasian hallinnasta olisi enää Yhdysvalloille läpihuutojuttu. Tällä kattavalla paketilla päivittää erinomaisesti tietonsa maailman toiseksi suurimpien asevoimien tuoreimmista kuulumisista. Osa 1: How China is replacing America as Asia’s military titan. Osa 2: New missile gap leaves U.S. scrambling to counter China. Osa 3: China’s vast fleet is tipping the balance in the Pacific.
Bloomberg (19.4.2019) “How China Is Defending Its Detention of Muslims to the World”
Bloombergin toimittaja Peter Martin pääsi vierailemaan Xinjiangin uiguurien koulutusleirillä osana kansainvälisille toimittajille järjestettyä esittelykierrosta. Kiinan kovat otteet Xinjiangissa ovat herättäneet laajaa kritiikkiä, mikä on ajanut Kiinan vaihtamaan taktiikkaa: Kiina ei enää kiistä leirien olemassaoloa vaan pyrkii kehystämään ne positiiviseksi ja humaaniksi lähestymistavaksi terrorismin vastaisessa taistelussa. Millerin kuvaus kiinnostavine keskusteluineen viranomaisten ja keskuksissa olevien ihmisten kanssa tarjoaa tärkeää lisätietoa luoteisen maakunnan tapahtumista.
Radio Free Asia (19.4.2019): “China Exporting Its Media ‘Black Hole” to Other Territories: Press Freedom Report“
Kiinan sananvapauden tila jatkaa heikkenemistään arvioi RFA, joka lainaa Reporters Without Bordersin uutta raporttia. Kiinalaisen toimittajan Jin Zhongbingin mukaan “herkiksi” (ts. sensuroitaviksi) teemoiksi määritellään Kiinassa jatkuvasti kasvava joukko puheenaiheita ja sanoja. Myöskään Hongkong ei ole välttämättä enää immuuni puolueen vaikutusvallalle, sillä suunniteltujen “luovutuslakien” jälkeen myös hongkongilaiset, “herkkiä” aiheita luotaavat toimittajat saatettaisiin joutua luovuttamaan Manner-Kiinan puolelle vastaamaan tekosistaan.
Bloomberg (18.4.2019): “China’s Bureaucrats Are Increasingly Judged on What They Do After Work”
Hei kaikki virkamiehet! Miltä kuulostaisi, jos yksikön päällikkönne pitäisi pöytälaatikossaan yksityiskohtaisia luonnearvioita työntekijöistä ja pisteyttäisi käyttäytymisestänne vapaa-ajalla, tai jos uskollisuuttanne valtiolle testattaisiin älypuhelin-sovelluksella? Ei varmaankaan hirveän kivalta, mutta Kiinassa tämä on arkipäivää. Korruption vastaisen kampanjan ottaessa uusia kierroksia, joutuvat tulilinjalle puoluepamppujen lisäksi nyt myös virkamiehet. Uusiin toimenpiteisiin kuuluvat pisteytyssuunnitelmat, mutta rukkauksen kohteena ovat myös virkamiesvalinnat, joissa painavat kyvykkyyden ja taitojen lisäksi myös lojaalisuus puolueelle ja karaktääri. Lue myös artikkeli kiinalaisyritysten työntekijöihinsä kohdistamasta paineesta mainostaa työpaikkaansa sosiaalisessa mediassa.
South China Morning Post (18.4.2019): “Xi Jinping’s intolerance of dissent within government heightens the risk of Chinese policy mistakes”
Kritiikille ei ole Kiinan puoluejohdossa enää sijaa, arvioi professori Pei Minxin. Uudistusmielisenä tunnettu entinen talousministeri Lou Jiwei passitettiin ennenaikaisesti eläkkeelle virastaan valtion sosiaalivaroja hallinnoivan komission johdossa. Hieman aiemmin Lou oli kritisoinut “Made in China 2025” -hanketta verorahojen haaskaukseksi. Pei tulkitsee Xin hallinnon kovana linjana, jossa soraäänille ja puolueen linjan kritiikille ei anneta enää lainkaan sijaa. Aiempien johtajien aikana keskustelua käytiin huomattavasti vapaammin, mikä Pein mukaan myös suojeli Kiinaa katastrofaalisilta ja typeriltä päätöksiltä, joita nykyään kukaan ei siis enää uskalla tai voi kritisoida.
Lyhyesti:
- Foreign Policy (2.5.2019): “Ensimmäistä kertaa vastassa ei-kaukasialainen suurvalta” — Trumpin hallinnon virkamieheltä pääsi Kiinaan liittyvä (keltainen) sammakko suusta.
- Yle (2.5.2019): Entinen CIA:n työntekijä on tunnustanut vakoilleensa Kiinan hyväksi.
- Bloomberg (2.5.2019): Kiinan kotikutoinen häivehävittäjä valmistunee jo tänä vuonna arvioi amerikkalainen komentaja.
- Politico (1.5.2019): “Kuuleeko Kiina? Hakkeroikaa hänen veroilmoituksensa” — Hillary Clinton houkuttelee ironisessa sävyssä kiinalaisia toimimaan samalla tapaa kuin Trump venäläisten kanssa.
- Barents Observer (30.4.2019): Putin kutsuu kaikki mukaan rakentamaan Arktista silkkitietä.
- Cambodia News Gazette (30.4.2019) Kambodzan pääministeri Hun Senistä Pekingin yliopiston kansainvälisen politiikan kunniaprofessori.
- Reuters (25.4.2019): Peru liittyy Vyöhön ja tiehen.
- Council on Foreign Relations (26.4.2019): FBI:n johtaja Christopher Wray varoittaa Kiinaan liittyvistä turvallisuusuhista.
- New York Review of Books (19.4.2019): Demokratian aave kummittelee Kiinassa; älymystön rohkea ja kriittinen piikittely voimistuu.
Talous
Kuumaa: Jonnet ei muista edes uhkapelata.
South China Morning Post (2.5.2019): “China’s population to peak in 2023, five years earlier than official estimates, new research shows“
Kiinan suunnitelma “tulla rikkaaksi ennen kuin se tulee vanhaksi” on joutumassa tutkimusten valossa todelliseen tulikokeeseen, sillä seuraavan vuosikymmenen aikana maan väestö on saavuttamassa huippunsa, siis 1,4 miljardia. Itse asiassa uusi tutkimus ennustaa tuon huippukohdan tulevaan saavutetuksi viisi vuotta virallisia arvioita aikaisemmin. Samainen tutkimus arvioi, että Kiinan johto odotti liian pitkään yhden lapsen politiikan lakkauttamisessa, mikä tapahtui vuonna 2015. Tämän seurauksena Kiinan syntyvyys laski alimmalle tasolleen sitten vuoden 1961. Odotettavissa on synnytysikäisten naisten määrän radikaali lasku seuraavalla vuosikymmenellä, mikä tarkoittaa vähemmän lapsia, vähemmän kuluttajia sekä ennen kaikkea työntekijöitä, joiden työpanoksella rahoitetaan harmaantuvaa keskustan valtakuntaa.
Bloomberg (2.5.2019): ”Worst May Soon Be Over for Macau Casinos After April Horror”
Kasinon pitäminen on ollut alkuvuodesta Macaolla yhtä voittoisaa kuin yökerhon black jack -pöytään astuminen pikkutunneilla. Tämän ovat joutuneet toteamaan kasinoiden omistajat, kun huhtikuussa kasinoiden liikevaihto laski jo kolmatta kuukautta peräjälkeen vuosien nousujohteisen ilottelun jälkeen. Tyhjistä venttipöydistä muodostettiin metaforia Kiinan hiipuvalle taloudelle, eikä välttämättä suotta, sillä valtaosa kasinoiden highrollereista saapuu mantereen puolelta. Kauhistuneena tyhjiä yksikätisten rivejä katselleet kasinokeisarit hieraisivatkin käsiään, kun Kiina raportoi vahvoista ensimmäisen vuosineljänneksen luvuista. Toiveikkaina he odottavat, milloin uusi Zhuhain silta on Macaolle suuntaavia Rolls Royceja ja Tesloja sankkanaan.
Financial Times (1.5.2019): China’s Tencent pitches vision of artificial intelligence ethics ($)
Teknologiajätti Tencentiä kiinnostaa etiikka. Financial Timesille haastattelun antanut yhtiön varapresidentti Seng Yee Lau käytti harvinaisen puheenvuoronsa peräänkuuluttamalla käyttäjädatan suojaamista tekoälyryntäyksen aikakaudella. Sengin mukaan Tencentin yhteiskunnallisen merkityksen kasvaessa on myös syytä pohtia yhtiön syvimpiä tarkoitusperiä. Tästä voimme olla yhtä mieltä, sillä Tencentillä on hahmottamattoman suuri määrä tietoa ihmisistä. Se omistaa viestisovellus Wechatin ja QQ:n ja on esimerkiksi suurrahoittajana kaupunkipyörä- ja ruoantilauspalveluissa.
On muistettava, että vaikka Tencent rakentaisi millaiset muurit estääkseen käyttäjädataa valumasta hakkereille tai pahantekijöille, on yhtiö lopulta voimaton valtiovallan edessä. Kiina voi velvoittaa Tencentiä luovuttamaan tietojaan valtiolle. Peterson Institute for International Economicsin varsin tuore artikkeli pitää länsimaissa yleistyneiden sovelluksien, etenkin TikTokin, suurimpana huolena seurannan läpinäkymättömyyttä Kiinassa sekä sitä, ettei Kiinan käyttäjädatan käytöstä ylipäänsä puhuta kylliksi.
Helsingin Sanomat (30.4.2019): “Kiinan ja USA:n kauppasopu saattaa olla käsillä, mutta osapuolten luotettavuus on epävarmaa”
Kauppasodan neuvottelut saattavat olla loppusuoralla. Yhdysvaltain valtiovarainministerin, Steven Mnuchinin mukaan sopimus on kooltaan “melko laaja”, mutta sen kohdalla on saavutettu “paljon edistystä”. Optimismia valaa myös se, että Donald Trump on pitäytynyt lisätariffeista ja että Kansainvälinen valuuttarahastokin arvioi kaupankäynnin olosuhteiden kehittyvän suotuisasti. Oletettavasti uuden sopimuksen myötä Kiinan tulisi avata markkinoitaan ronskilla kädellä, lisätä tuontiaan Yhdysvalloista sekä luopua IP-rikkomuksistaan. Jälkimmäisiin liittyen FBI:n johtaja Christopher Wray arvioi vastikään haastattelussa Kiinan suorastaan “varastaneen tiensä ylös talouden tikapuita”.
Straits Times (27.4.2019): “China police smash $30m fake Lego ring”
Kiinan poliisi ratsasi Shenzhenissä operoivan leluvalmistaja Lepinin (乐拼) toimitilat. Lepin valmisti Legon piirustusten pohjalta tuotettuja kopioita, joita myytiin yli 10 kertaa esikuvaansa halvemmalla. Myös brändäys on ollut hohdokasta: Legon Star Wars -tuoteperheen sijaan Lepin esitteli oman Star Plan -perheensä. Sehän toki periaatteessa istuu rauhanomaisen suunnitelmatalouden henkeen esikuvaansa paremmin, mutta poliisi päätti silti panna 30 miljoonan dollarin arvoiselle bisnekselle tylyn stopin. Xi Jinping on luvannut useaan kertaan Kiinan puuttuvan tiukemmin maassa tapahtuviin tekijänoikeuksien loukkauksiin.
The Times (20.4.2019): “CIA warning over Huawei” ($)
Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA liittyy Huawei-kuumottelijoiden pitkään listaan. CIA esittää, että Huawei on saanut rahoitusta Kiinan valtiollisilta tahoilta, esimerkiksi turvallisuuskomissiolta ja armeijalta. Huawei ei sen sijaan tarjonnut uutispommeja, vaan tasavarmasti torjui jälleen tyhjiksi kutsumansa syytökset. Asiasta uutisoi myös Reuters, maksumuurittomasti. Bloomberg esitti taannoin kiinnostavan grafiikan, jonka mukaan Huawein toiminnan estäneet valtiot muodostavat jo kolmanneksen maailman bruttokansantuotteesta.
Bloomberg (19.4.2019): “Leica Draws China Backlash With Video Invoking Tiananmen Crackdown”
Kameravalmistaja Leica saattaa olla seuraava yhtiö, joka kärsii Kiinan kansan tunteiden loukkaamisen seurauksista. Tuohtumus liittyy mainosvideoon, jossa valokuvaajat räiskivät Leican kameroilla ikimuistoisia kuvia konflikteista ja sotarikoksista, erityisesti Taivaallisen rauhan aukion legendaarisesta tankkimiehestä. Leican mukaan yhtiöllä ei ole videon kanssa mitään tekemistä ja se pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä. Firman nimi on kuitenkin ilmeisesti jo lisätty kiellettyjen hakutermien mustalle listalle.
Toisin kuin muut aiemmat ulkomaisiin yrityksiin kohdistuneet julkisuusmyrskyt, tätä ei oletettavasti valtiovallan tasolta asti kritisoida. Videolla näytettävistä Taivaallisen rauhan aukion tapahtumista kun ei valtion mediassa tavata puhua.
Lyhyesti:
- Reuters (1.5.2019): Pankki- ja vakuutusala avautuvat entisestään, lupaa Kiina.
- Kauppalehti (29.4.2019): Sellun kysyntä erityisesti Kiinassa kannustaa Metsä groupia Kemin tehdasinvestoinnissa.
- Maaseudun Tulevaisuus (27.4.2019): Kiinalla aikeita investoida Suomen metsäteollisuuteen.
- Kone (26.4.2019): Koneelle yli 200 hissin tilaus vuonna 2020 valmistuvalle Tianfun lentokentälle Chengduun.
- Reuters (24.4.2019): Britannia näyttää Huaweille osittain vihreää valoa.
- Yle (23.4.2019): Suomalainen Vepe rakentaa Pekingin olympialaisten lätkäkaukalot.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (2.5.2019)
- Kiina pyrkii liennyttämään silkkitiehankkeeseen liittyviä epäilyjä
- Kiinan pörssit palautuivat alkuvuonna viime vuoden laskusta
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (25.4.2019)
- Asumisoikeusjärjestelmän purkaminen etenee hitaasti Kiinassa
- IMF arvioi Kiinan rahoitussektorin riskien olevan edelleen koholla
- Uusia asuntoja valmistuu Kiinassa aiempaa vähemmän
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Juonipaljastus: Rautavaltaistuimelle nousee Xi Jinping.
Helsingin Sanomat (30.4.2019): “Kun Lin Meijuan oli lapsi, Kiinassa opetettiin Falun Gongin olevan ”paholaisen kultti” — Aikuisena hän muutti Suomeen ja tajusi joutuneensa propagandakoneiston aivopesemäksi”
Falun Gong on kiinalainen uskonto/kultti, joka asettui kommunistista puoluetta vastaan vuonna 1999 järjestämällä näyttävän mielenosoituksen Pekingissä. Liikkeen toiminta on sittemmin kielletty Kiinassa ja sen jäseniä ahdistellaan monin tavoin. Niinpä falungongilaiset osoittavat mieltään Kiinan ulkopuolella, esimerkiksi Kiinan suurlähetystön edustalla Kulosaaressa. Juttu jättää mainitsematta että Falun Gong on oppiensa puolesta varsin kyseenalainen seurakunta. Aikaisemmassa uutiskirjeessämme New Yorker nosti esiin liikkeen perustajan ja taustavoimien apokalyptishenkiset, rasistiset, homofobiset, evoluutio- ja länsimaalaisen lääketieteen vastaiset näkemykset sekä liikkeeseen linkittyvän, propagandistissävytteisen mediatoiminnan (ks. The Epoch Times).
South China Morning Post (28.4.2019): “Xi Jinping shows his love of Game of Thrones but warns reality must not mirror fantasy”
Disneyn Marvel-spektaakkeli Avengers: Endgame ja viimeiselle tuotantokaudelle edennyt Game of Thrones ovat jättäneet syvän vaikutuksen kiinalaisten mieliin: lähteet kertovat jopa valtiojohdon kärkikaksikon Xin ja Lin seuraavan Tulen ja jään laulun valtakamppailua. Tämä näkyi muun muassa siinä, että Kiinan omalla rautavaltaistuimella istuva Xi varoitti maailmaa joutumasta samanlaiseen tilanteeseen kuin Westerosin keskenään sotivat kuningaskunnat. “Xi Dadan” viesti resonoi varmasti myös historiatietoisen kotiyleisön keskuudessa, josta eräs kommentoi suositussa Weibo-päivityksessä “sisällissodan todellakin merkitsevän (kaiken) loppua”. Loppua sen sijaan ei näy näillä näkymin maailmanhistorian tuottoisammaksi elokuvaksi nousevalle Avengers-rymistelylle, joka tuotti pelkästään Kiinassa ensimmäisen vuorokauden aikana 100 miljoonan dollarin lipputulot.
Yle (26.4.2019): “Tavarataivas tuo nopean nousuhumalan ja kaamean krapulan — Kiinassa voi ostaa kaikkea, kunnes ei enää halua mitään”
Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kirjoittaa blogissaan Kiinan ylikierroksilla käyvästä kulutuskulttuurista. Ostaminen koukuttaa kuin huume. Aluksi edullisuus ja tavarapaljous tuottavat kihelmöiviä kiksejä, mutta kun aivojen mielihyväkeskusta stimuloidaan ylenpalttisesti uudella tavaralla, muuttuu ostaminen pakonomaiseksi ja koukuttavaksi käytökseksi. Ennemmin tai myöhemmin se ei tuota enää mielihyvää, mutta muuttuuko käytös? Halpaan rihkamaan ja krääsään kulminoituvien ilmastohuolen ja talousjärjestelmän itsepintaisen kohtuuttomuuden ristiriidat mielessä Matikainen pohtii, onko meillä vielä valtaa päättää kulutuksestamme, vai elääkö ihminen lopulta tavaroita varten?
Time (26.4.2019): “Despite Harassment, Vandalism and Protests, the World’s Only Tiananmen Museum Just Reopened in Hong Kong”
Hongkongissa sijaitseva, tiettävästi maailman ainoa Tiananmenin verilöylylle omistettu museo avasi ovensa kolmen vuoden tauon jälkeen. Vaikka museo sijaitsee hieman syrjässä, oli se Timen toimittajan mukaan helppo löytää kovaa älämölöä pitävien mannerkiinalaisten protestoijien vuoksi. Museota on ahdisteltu pelottelulla ja vandalismilla aikaisemminkin, mutta sen arvokkaimmat näyttelyesineet, kuten luodin lävistämä pyöräilykypärä, ovat jälleen näytillä myös mannerkiinalaisille vierailijoille. Näkymiä uudelleen avautuneeseen museoon tarjoili myös Reutersin uutispätkä.
Radii (24.4.2019): “April 30 is World Jianbing Day, the Holiday you didn’t know you needed“
Suomessa ei jostain syystä noteerattu 30.4. juhlittua kansainvälistä jianbing-päivää. Tämä on suuri menetys, sillä jianbingit kuuluvat kiinalaisen katukeittiön ehdottomaan huippuun ja edustavat yksinkertaisessa merkittävyydessään sitä puolta Kiinasta, joka turhan usein jää raskaiden talouden ja politiikan otsikoiden pimentoon. Jianbing on vastaus modernin kaupunkielämän tarpeisiin ja samalla osoitus ruokakulttuurin sopeutumisen tuottamista helmistä. Hapatetuilla kasviksilla, kananmunalla ja papukastikkeella ryyditetty rapea ja ruokaisa lätty tarttuu mukaan pilkkahinnalla ja kuuluu 700 miljoonan kiinalaisen aamiaispöydän lisäksi myös jokaisen Kiina-asiantuntijain vakiomuonitukseen Kiinan mantuja kierrellessä. Kyseessä on sen verran merkittävä ruoka, että ehdotamme jianbing-päivälle omaa paikkaa almanakkaan ja asiaankuuluvaa liputusta.
Mainittakoon, että jianbing-lätylle löytyy omistautuneita myös Kiina-ilmiöt -ryhmän ulkopuolelta. Joku on jopa tehnyt kartan, josta löytyvät jianbing-kojut ympäri maailman. Toistaiseksi Suomesta katsottuna lähimmät paikat löytyvät Lontoosta. Vink vink, te kaikki yrittäjähenkiset ja nokkelat kotikokit.
BBC (20.4.2019): “The special flavour of rock’n’roll Beijing”
“Kiinan kommunistinen puolue on mafia!”, kajautti punkkari välispiikissään kiinalaisen ug-musiikin pyhässä kaupungissa, Pekingissä. BBC:n mielenkiintoinen juttu kartoittaa Pekingin rock-skeneä, joka on muhinut ja kehittynyt omassa eristyneisyydessään ja saavuttanut tunnistettavan “Peking-soundin”. Pekingin ug-muusikot tietävät, ettei heidän musiikkinsa koskaan “breikkaa” televisiossa tai radiossa, vaan koko homma perustuu puhtaasti sekä soittajien että fanien live-kokemuksiin ja rakkauteen lajia kohtaan.
Varhaisempaa Peking-romantiikkaa tarjoaa LA Review on Booksin China Channel, joka muistelee oman aikansa hutong-hipstereitä, ”Peking-esteetikkoja”, jotka viime vuosisadan alkupuoliskolla välttelivät bisnes- ja lähetystöpiirien expat-kuplaa ja etsivät aitoa Peking-kokemusta hutongien keskeltä — jo ennen kuin se oli muodikasta.
Lyhyesti:
- Asia Times (1.5.2019): Pekingin uusi, valtava Daxingin lentokenttä avautunee lokakuussa. Katso kuvat!
- China Digital Times (1.5.2019): Jo toinen kanadalainen sekä amerikkalainen pirikauppias tuomittu kuolemaan Kiinassa.
- South China Morning Post (30.4.2019): Kiinalaisten teknisten alojen opiskelijoiden pääsy Yhdysvaltoihin vaikeutuu vaikeutumistaan.
- The Beijinger (23.4.2019): Kiinaan suuntaavien vaihto-opiskelijoiden määrä laski jyrkästi viime vuonna.
- That’s Beijing (23.4.2019): Wikipediaan ei Kiinasta käsin päässyt enää huhtikuun loppupuolella. Näyttäisi, että ei pääse edelleenkään.
- Sixth Tone (22.4.2019): Kiinan uusin ja tulikuumin rap-hitti käsittelee nuudeleita.
- Helsingin Sanomat (20.4.2019): Pekingissä tapahtui yli 80 vuotta sitten nuoren brittiläisen Pamela Wernerin murha, joka ei ole selvinnyt.
Katsele & kuuntele
MERICS Podcast (30.4.2019): “Chloé Froissart: ‘Labor issues are particularly sensitive for the CCP’”
Vapun alla MERICSin podcastissa käsiteltiin tietenkin työväen olosuhteita marxilaisuuden periaatteiden vankaksi kannattajaksi julistautuneessa Kiinassa. Tosiasiassa työväen kysymykset ovat Kiinalle hankalia, arvioivat tutkijat Chloé Froissart ja Claudia Wessling.
Carnegie Tsinghua Podcast (29.4.2019): “Can China Remain Above Geopolitics in the Middle East?”
Kiina on pyrkinyt olemaan Lähi-idässä ei-geopoliittinen toimija, joka rakentaa hyviä suhteita niin Israelin, Palestiinan, Iranin kuin Saudi-Arabiankin kanssa. Mutta onko tämä pidemmän päälle mahdollista? Keskustelemassa tutkijat Paul Haenle ja Marwan Muasher.
China Africa Project (27.4.2019): “Confused About China’s Belt & Road Agenda? You’re Not Alone”
China Africa Projectin podcastissa keskustellaan Vyö ja tie -aloitteesta yleisellä tasolla. Onko kysessä Kiinan juoni velkaannuttaa kehitysmaat omaksi tukijakseen vaiko hyväntahtoinen aloite ihmiskunnan taloudellisen kehittämisen edistämiseksi?
Tapahtumat
- Suomi-Kiina-seuran tiistailuento: Taivaallisen rauhan aukio 1989
ti 28.5.2019, Metsätalo, Helsinki - * Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 17.5.2019. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Jani Mustonen, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia.