Skip to content
Menu
Kiina-ilmiöt
  • Artikkelit
  • Podcast
  • Meistä
  • Tilaa sähköpostiisi
Kiina-ilmiöt

Kiina-ilmiöt #40 – Onko Carrie Lamilla jo päiväkampa käytössä?

Posted on 1.11.201918.3.2020 by Kiina-ilmiot

1.11.2019

Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.

Politbyroon harmaat byrokraatit kokoontuivat Xin johdolla puolueen 19. keskuskomitean neljänteen täysistuntoon. Tapaamiset antavat tavanomaisesti osviittaa kommunistisen puolueen suuntaviivoista. Poliittiset makukimpaleet istunnosta jäivät vielä odottamaan itseään, mutta ei kaikunut uutiskori tyhjyyttään tälläkään kertaa. Levottomassa Hongkongissa kuohuu nyt myös kabineteissa: Financial Times paljasti, että hallintojohtaja Carrie Lam olisi menossa vaihtoon jo mahdollisesti ensi keväänä. Lamin tilannetta tuskin lievittävät tuoreet talousluvut, jotka osoittivat Hongkongin vaipuneen taantumaan.

Tampereelta johdettu Kiinan pehmeän vallan Eurooppa-keskus puolestaan on ajautunut vaikeuksiin suomalaisen kovan vallan kanssa. Poliisi epäilee GB Times -yhtiötä törkeistä veropetoksista. Euroopassa kiinalaisprofessoria puolestaan epäillään vakoilusta Kiinan lukuun.

Jos on viranomaisten ajojahti kiinalaistahojen perässä käynyt kuumana, kuuluu vastaavaa myös Kiinasta. Kiinan kuumotuksen ovat tunteneet ainakin hongkongilainen kirjakauppias, kiinalainen sarjakuvataiteilija, japanilainen professori ja puoluemyönteinen uiguuri. Luvassa myös kaikkien aikojen hullu maailma -tarina siitä, kuinka palkkamurha voi mennä vihkoon. Tervetuloa jo 40. uutiskirjeen pariin!

Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta tinyletter.com/kiinailmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!

 


Uutiskatsaus

Politiikka

Kuumaa: Ei kelpaa Joshua Wong ehdolle, ei malliuiguuri Pekingille.

South China Morning Post (1.11.2019): “China’s Communist Party elite wrap up meeting with pledge to safeguard national security in Hong Kong”

Kommunistisen puolueen keskuskomitean neljäs täysistunto ajoittui lokakuun viimeisiin päiviin. Puolueen huippukokousta odoteltiin pitkään, sillä edellinen, kolmas täysistunto pidettiin helmikuussa 2018. Kiinan politiikkaa seuraavat ovat pähkäilleet, onko kokouksen lykkäys johtunut puolueen sisäisistä valtakamppailuista. Vaikka valtakamppailun olemassaoloa ei voitane kiistää, on todennäköisin syy odotukseen ollut yksinkertaisesti toisen ja kolmannen täysistunnon pitäminen aiempaa aikaisemmin.

Kokouksen ympärillä vellonut huhumylly Xihin kohdistuvasta kritiikistä ja politbyroon pysyvään komiteaan eli puoluejohtoon tehtävistä henkilöstövaihdoksista ei konkretisoitunut päätöksiksi. Kokouksen anti keskittyi konsensuksen rakentamiseen. Täysistunnon virallinen tiedoksianto päätyi hyväksymään jo aiemmin tehdyt puoluehallinnon kehittämiseen liittyvät muotoilut, sekä toistamaan vanhan mantran siitä, että Kiina kohtaa kasvaneita riskejä toimintaympäristössään. Sen sijaan kansallisen turvallisuuden puolella puoluejohto vakuutti suojelevansa erityishallintoalueiden eli Hongkongin turvallisuutta. Mitään käytännön toimia päätöksessä ei eritellä, mutta todennäköisesti luvassa ei ole mitään kivaa ja positiivista Hongkongin mielenosoittajille.

Helsingin Sanomat (31.10.2019): “”Olen ainoa, joka voi puhua tästä””

Helsingin Sanomien supermielenkiintoisessa haastattelussa on Lam Wing-kee, yksi honkongilaisista kirjakauppiaista, jotka katosivat Manner-Kiinan puolelle muutama vuosi sitten. Törkyisiä kirjoja muun muassa Zhongnanhain herrojen eroottisista seikkailuista kaupannut Lam on onnistunut pakenemaan monien mutkien kautta Taiwanille, missä mies suunnittelee uuden kirjakaupan avaamista. Muhkea juttu esittelee laajemmin myös Taiwanin ja Hongkongin heikkenevää asemaa kansantasavallan kyljessä.

Arktinen keskus (29.10.2019): “Miksi pelkäämme niin paljon Kiinaa, jopa täällä pohjolassa?”

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurova arvioi blogipostauksessa Kiinan uhkakuvia. Koivurovan mukaan Kiinan pelkoon on osin aiheita, mutta viime vuosina kauhukuvien maalailu on mennyt liian pitkälle. Kiinan näkeminen yhtenäisenä ja monoliittisena toimijana, jonka jokainen kansalainen noudattaa ylhäältä laadittua strategiaa ei vastaa todellisuutta, eikä myöskään helpota Kiinaan liittyviin haasteisiin vastaamisessa. Koivurova oli aiemmin tänä vuonna mukana laatimassa raporttia Kiinan vaikutuksista arktiselle alueelle.

South China Morning Post (29.10.2019): “Democracy activist Joshua Wong slams ‘politically drive decision’ to bar him from running in Hong Kong district council election”

Hongkongin demokratialiikkeen johtohahmo Joshua Wong ei saa osallistua Hongkongin aluevaaleihin, jotka järjestetään 24. marraskuuta. Päätös, jonka Wong itse arveli tulleen suoraan Pekingistä, tuskin yllätti ketään. Päätöksen mukaan Hongkongin peruslakia (Basic Law) vastaan haraava eli käytännössä kaupungin itsenäisyyttä ajava ehdokas ei voi asettua ehdolle. Wong itse kuitenkin kiistää ajavansa Hongkongin itsenäisyyttä ja pitää päätöstä poliittisena. Samaan syssyyn kannattaa katsastaa myös New Yorkerin artikkeli Wongista ja hänen “elämäntyöstään”.

Foreign Affairs (28.10.2019): “The United States Should Fear a Faltering China” 

Amerikkalaisen Tuftsin yliopiston professori Michael Beckley kirjoittaa, kuinka yskähtelevien kasvulukujen, harmaantuvan väestön ja historiallisen nopeasti tapahtuneen velkaantumisen kanssa kamppaileva kiinalainen puoluevaltio joutuu mittavien ongelmien eteen. Beckleyn mukaan historiallisesti valtiot ovat tavanneet turvautua vastaavissa tilanteissa geopoliittiseen laajentumiseen muiden kustannuksella, joskin mahdollista on myös valita toisen maailmansodan jälkeisen Japanin tapainen rauhanomainen “kauppa- ja sijoitusekspansio”. Kiinan ongelmana tälläisellä tiellä on kuitenkin valtiöyhtiöjohtoinen sekatalous siihen linkittyvine intressiryhmineen. Lopuksi Beckley esittää, että Kiinan kokeman epävarmuuden vuoksi Yhdysvaltojen on yhdisteltävä erilaisia lähestymistapoja Kiina-politiikassaan.

CNN (27.10.2019): “He was a Communist Party member and model Uyghur. It didn’t save him from Beijing”

Xinjiangin yliopiston rehtori, kommunistisen puolueen jäsen Tashpolat Tiyip oli pitkään “malli-uiguuri”, joka kehui julkisesti puolueen toimia Xinjiangin kehittämiseksi. Vuonna 2017 hän kuitenkin katosi ja on huhujen mukaan saanut kuolemantuomion separatismista. CNN:n arvion mukaan Tiyip vangittiin, koska hän oli kaikesta patrioottisuudestaan ja puolueuskollisuudestaan huolimatta myös ylpeästi uiguuri, mitä ei ilmeisesti katsota hyvällä missään olosuhteissa.

Financial Times (25.10.2019): “Wanted: a Hong Kong chief executive to achieve the impossible”

Yksi kuluneen pariviikkoisen kovimpia uutisvoittoja oli FT:n saama tieto Kiinan hahmottelemasta johtajavaihdoksesta Hongkongissa ensi vuonna: Carrie Lam sivuun ja väliaikaishahmo tilalle. Sekä Kiinan ulkoministeriö että Lam itse visusti kiistivät asian. Joka tapauksessa kolme vuotta viisivuotiskaudestaan hoitaneen Lamin korvaaminen ei ole helppo paikka Pekingille eikä seuraajahahmollekaan. Jos hahmotellaan Venn-diagrammin muotoon kaksi ihmisjoukkoa, toisaalta Zhongnanhain luottamuksen arvoiset ja toisaalta Hongkongin asukkaita tyydyttävät poliitikot, mahtavatko ympyrät leikata ollenkaan?

Kiinan johto odotti Lamin toimivan virassaan 10 vuotta, eräs FT:n haastattelema hongkongilainen virkamies sanoo. Nyt Kiinan kommunistinen puolue on alkanut saada Lamista tarpeekseen johtuen sekä Hongkongissa kuukausia jatkuneista protesteista että lehdistölle vuotaneesta ääninauhasta, jossa Lam kertoi tarjoutuneensa eroamaan tehtävästään ja jossa hän kuvasi Kiinan kansanarmeijan käyttöä Hongkongissa mahdottomana ajatuksena, käytännössä “bluffina”.

The Guardian (21.10.2019): “China arrests Japanese professor on suspicion of spying”

Kiina on pidättänyt Hokkaidon yliopiston professorin, jota epäillään vakoilusta Japanin laskuun. Nimettömäksi jäänyt professori on aiemmin työskennellyt Japanin puolustusministeriön alaisessa Kansallisen turvallisuuden tutkimusinstituutissa (National Institute for Defense Studies). Professori oli ensin kutsuttu Kiinaan luennoimaan ja sittemmin vangittu, ja Twitterissä tapauksen epäiltiin olleen Kiinan järjestämä ansa. Samaan aikaan Belgiassa kiinalaisprofessori Song Xinningille asetettiin maahantulokielto vakoilusyytteiden pohjalta. Songin kerrotaan muun muassa värvänneen opiskelijoita tiedustelijoiksi.

Lyhyesti:

  • Vice (28.10.2019): Vuosi sitten Kiinan hallitus paljasti kriittisen sarjakuvataiteilija Badiucaon henkilöllisyyden – nyt mies elää häirinnän ja hämäräperäisten uhkauksien pelossa. 
  • Xinhuanet (26.10.2019): Kansankongressi hyväksyi uuden kansallisen kryptologia-lain – tarkoituksena säädellä salakirjoitustekniikkaan liittyvää liiketoimintaa ja turvallisuusnäkökohtia. 
  • Reuters (21.10.2019): Kiinan puolustusministeri muistutti maailmaa jälleen kerran, että Taiwan on osa Kiinaa ja että yhdistyminen on “aikamme vastustamaton trendi”. 
  • The Guardian (19.10.2019): Guardianin katsaus 21. vuosisadan suurvaltakahistelun osapuolten vahvuuksiin ja heikkouksiin.

 


Talous

Kuumaa: Hongkong taantuu, mutta Manner-Kiinassa pörssi- ja infraintoa piisaa.

Financial Times (31.10.2019): “Hong Kong falls into recession as protests rock economy”

Hongkongin mielenosoitukset eivät ole tehneet Itä-Aasian yhden keskeisimmän finanssikeskuksen taloudelle hyvää, kuten olemme aiemminkin maininneet. Turistit välttelevät kaupunkia, shoppailu vähenee, sijoituksia siirtyy muun muassa Singaporeen ja luottoluokittajatkin ovat alentaneet arviotaan. Erityishallintoalueen bruttokansantuote kutistui vuoden kolmannella neljänneksellä torstaina julkistettujen ennakkotietojen mukaan 3,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kun huhti-kesäkuussakin Hongkongin talous heikkeni 0,5 prosenttia, on alue nyt virallisesti taantumassa. FT:n haastatteleman pankkiekonomistin arvion mukaan Hongkongin talous heikkenisi myös koko ensi vuoden.

Nikkei Asian Review (30.10.2019): “Sri Lanka’s ‘debt trap’ port thriving, Chinese owners claim”

Sri Lanka, jonka velkavuoret kasvavat ja valuttavarannot hupenevat, joutui vuokraamaan 85% Hambantotan satamasta Kiinalle 99 vuodeksi vuonna 2017. Tapaus on noussut kansainvälisiin otsikoihin Kiinan “velka-ansa” -strategian näyttävimpänä edustajana. Aluetta kehittävän yhteisyrityksen (Hambantota International Port Group) johtaja, kiinalainen Ray Ren yrittää toppuutella hurjia puheita. Hambantota ei hänen mukaansa ole mikään siirtokunta, vaan avoin kenen tahansa kiinnostuneen sijoittajan rahoille ja alueella operoi myös japanilainen Nippon Yusen. Kiinalaiset ovat pistäneet alueella hulinaksi sillä satama-alueen trafiikki on kasvanut jopa 60 prosenttia vuodesta 2017.

Bloomberg (29.10.2019): “Chinese Companies Are Rushing to List on Wall Street”

Edes kauppasota ei kykene hillitsemään kiinalaisyritysten listautumisintoa ulkomaille. Pelkästään lokakuussa Wall Streetin ovia on koputellut yhdeksän firmaa, joihin lukeutuu bitcoinmainareita, huoneistopalvelu- ja radiostriimaussovelluksia. Rahoitussyyhyä ei ole vaimentanut edes Trumpin uhkaus poistaa kiinalaisten teknologiayritysten listautuminen. Samppanjapullot poksahtelevat New Yorkin lisäksi myös Hongkongin pörssissä, jossa kesän jälkeen 13 yritystä on allekirjoittanut lihavia listautumisdiilejä. Kiinan rajojen sisällä sen sijaan listautumistahti on ollut verkkaampaa. Rahoitusmarkkinoiden valopilkkuna on ollut Pekingin ja Shanghain väliä operoivan rautatieyhtiön pyrkiminen Shanghain pörssiin, mikä edustaa perinteisempää mannerkiinalaista pörssiveivausta. Yritys nimittäin tahkoo parempaa voittoa kuin Apple, mutta tappiollinen emoyhtiö China Railway pyörittää taseissaan 750 miljardin dollarin velkaa.

Kauppalehti (26.10.2019): “Kauppasota lientymässä? Myös Kiina vakuuttaa osan kauppasopimuksesta olevan ”periaatteessa valmis””

Tarunhohtoinen kauppasopu Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on aivan kulman takana, ilmoittivat pääneuvottelijat Liu He ja Robert Lighthizer. Molempien mukaan sopimus tultaisiin allekirjoittamaan jo marraskuussa. Mutta onko kauppasovulla välttämättä radikaaleja vaikutuksia maiden välisiin taloussuhteisiin? Esimerkiksi keskustelu kiinalaisiin teknologiayrityksiin liittyvistä (vienti)rajoituksista jatkuu Yhdysvalloissa vilkkaana ja maa pystyttää samaan aikaan talouspakotteita Xinjiangin tapahtumiin osallistuneille henkilöille. Kiinan YK:n suurlähettiläs Zhang Jun varoitteli Yhdysvaltoja ettei moinen Kiinan asioihin puuttuminen suorastaan edistä kauppaneuvotteluja

STT (26.10.2019): “Poliisi epäilee törkeitä veropetoksia Kiinan valtioon kytkeytyneessä Tampereelta johdetussa mediatoimistossa”

Kiinan Tampereelta käsin johdettu soft-power nyrkki, Kiina-myönteisiä lauluja laulava monimediayhtiö GB Times ajautui vaikeuksiin, kun Kiinan valtio lakkasi tukemasta sitä taloudellisesti. Nyt vaikeuksissa on myös yhtiön perustaja Zhao Yinong, sillä häntä epäillään törkeistä veropetoksista. Epäiltynä vyyhdessä on myös suomalainen mies, joka on toiminut Zhaon yhtiön edustajana. Poliisi epäilee rikosten alkaneen vuonna 2012, jolloin Zhao ja kiinalaiskumppanit ostivat Radio Classicin. Väärinkäytökset jatkuivat epäillysti vuoteen 2016 saakka. Rallattelu suomalaisradion aalloilla päättyi viime talvena.

South China Morning Post (21.10.2019): “China doubles value of infrastructure project approvals to stave off economic slowdown amid trade war”

Kiina hätyyttelee takeltelevaa talouskasvua 100 miljardin dollarin infrapanostuksin voimin. Kuvaavaa kasvulle on se, että kansallinen kehitys- ja reformikomitea (NDRC) on tänä vuonna hyväksynyt kaksi kertaa niin paljon infrastruktuurihankkeita kuin vuonna 2018. Hyväksyttyjen hankkeiden listalla on megaprojekteja, kuten Chongqingin ja Kunmingin välinen suurnopeusjunarata, Zhengzhoun kaupungin kaupunkiraideliikenteen rakentaminen sekä Sichuanin maakunnan uusi lentokenttä, jotka nielevät puolet kokonaispotista. Vihreää valoa on näytetty myös kaivossuunnitelmille, joita on tänä vuonna hyväksytty yli tuplasti viime vuoteen verrattuna. Hankkeiden vaikutus talouskasvuun on suora, mutta kokonaisvaikutuksen arvellaan jäävän silti pieneksi kauppasodan ja yritysten epävarmojen näkymien takia.

Bloomberg (21.10.2019): “China Is Striving for the World’s Best, Cheapest Healthcare”

Puolueen lupaukset elintason kohoamisesta näkyvät paksumpien lompakkojen ohella pyrkimyksissä tarjota maailman laadukkainta ja halvinta terveydenhuoltoa kansalaisilleen. Panostukset ovat olleet tuntuvia. Julkisiin sairaaloihin investoidaan nyt kaksi kertaa niin paljon kuin kahdeksan vuotta sitten, lääkkeitä hyväksytetään markkinoille nopeutetulla aikataululla ja kansainväliset lääkejätit velvoitetaan alentamaan hintojaan ehtona pääsylle Kiinan markkinoille.

Investoinneista huolimatta Kiina käyttää julkiseen terveydenhuoltoon edelleen vain noin kolmanneksen siitä, mitä Yhdysvallat. Edessä on valtavia julkisen terveyden haasteita: maa ikääntyy vauhdilla ja muun muassa syöpien ja harvinaisten sairauksien lukumäärät huitelevat globaaleissa huippulukemissa. Mikäli Kiina pystyy tasapainottelemaan kansalaisten terveystarpeiden, tutkimuksen ja kustannusten välillä, tulee sillä olemaan suuria vaikutuksia koko maailman terveydenhuoltoon. Modernien hömpötysten lisäksi Kiina panostaa perinteiseen: suunnitelmissa on, että perinteisen kiinalaisen lääketieteen palveluita on tarjolla kaikille kiinalaisille vuoteen 2022 mennessä.

CNBC (21.10.2019): “EU Chamber says China’s new foreign investment law is ‘surprisingly accommodating”

Kiinan uusi lakipaketti, joka astuu voimaan tammikuussa ja joka säätelee ulkomaisia investointeja ja ulkomaisten yritysten toimintaa maassa saa varovaisia kehuja EU:n kauppakamarilta. Aiankin periaatteessa lain pitäisi esimerkiksi estää pakotetut teknologiasiirrot (technology transfer) ulkomaisilta yrityksiltä kiinalaisille. Laki on toki herättänyt myös laajoja epäilyksiä, sillä Kiinassa tunnetusti moni asia näyttää paperilla paremmalta kuin käytännössä. Lisäksi samaan aikaan uudenlaista painetta kiinalaiseen elinkeinoelämään on tulossa yrityisten luottoluokitusjärjestelmästä, johon myös ulkomaiset yritykset joutunevat osallistumaan.

Lyhyesti:

  • Caixin (31.10.2019): 5G-verkot on nyt virallisesti lanseerattu Kiinassa, kaksi kuukautta etuajassa. China Mobile lupailee uuden sukupolven verkkopalveluita ensi vuodelle yli 50 kaupunkiin.  
  • Bloomberg (30.10.2019): Shandongilainen teräsvalmistaja Xiwang Group laiminlöi velkakirjamaksut – markkinoilla pelätään maksuhäiriöiden leviämistä.
  • South China Morning Post (30.10.2019): Apple julkisti uudet kuulokkeet, Shenzhenin elektroniikkatehtaat puskevat markkinoille jo piraattikopioita.
  • Bloomberg (30.10.2019): Kiina laittoi pystyyn puolijohdeteollisuuteen sijoittavan rahaston – rahaston hallinnoi hulppeaa 29 miljardin dollarin pääomaa.
  • Bloomberg (23.10.2019): Panda-kaupunki Chengdu sai ykkössijan Milken Instituten kiinalaiskaupunkien talousmittarivertailussa.   

Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (31.10.2019)

  • Kiinassa asuntojen hinnat nousussa, mutta alueelliset erot ovat suuret
  • IMF:n mukaan Kiinan rahoitussektorin riskit ovat edelleen suuret
  • Juanin kurssissa ei suuria heilahteluita elokuun jälkeen

Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (24.10.2019)

  • Kiinan talouskasvu jatkoi hidastumista vuoden kolmannella neljänneksellä
  • Kiina muutti vihdoin sääntöjä salliakseen ulkomaisten pankkien ja vakuutusyhtiöiden laajemman toiminnan
  • Kiinalaisten reaalitulojen nousu hidastunut, tuloerot valtavat

 


Kulttuuri ja ilmiöt

Kuumaa: Älypyttyjä, kasvontunnistusta ja palkkamurhaajia, tilanne siis normaali.

AFP (31.10.2019): “Beijing to use facial recognition technology in metro security checks – state media“

Pekingin metrossa otetaan käyttöön kasvojentunnistusteknologia ja kastijako kilteille ja tuhmille metromatkustajille. Jos on päässyt kilttien “valkoiselle listalle”, pääsee turvatarkastuksesta läpi nopeammin kuin jos on tavalla tai toisella kerännyt rikkeitä vyölleen. Tämän tarkemmin Pekingin metron raideliikennevalvontakeskuksen johtaja Zhan Mingui ei Beijing Youth Dailylle valvontakriteereitä kertonut. Myös metrovaunussa syömisestä joutuu tuhmien kirjoihin: toukokuussa Pekingin metrossa alettiin vähentää “luottamuspisteitä” junavaunussa ruokaa mussuttavilta.

Yle (30.10.2019): ““Eihän tässä ole mitään tolkkua, että me lähdetään Kiinaan keikkumaan” – Näin Jokereiden bisneshankkeesta tuli osa Suomen ulkopolitiikkaa”

Vierailu, vastavierailu, snow-how, talviurheilun teemavuosi. Otti monta vuotta päästä siihen, että pikku-Jokerit luistelivat jäähallin jäällä diplomaattisessa suurtapahtumassa Pekingissä tammikuussa. Venäjällä KHL:ssä pelaava joukkue tuli vedetyksi mukaan Suomen ja Kiinan kahdenvälisiin suhteisiin kenties sattumalta, mutta yhtä kaikki suhteesta muodostui kiinalaista retoriikkaa lainaten molempia hyödyttävä yhteistyö. Taloutensa kanssa kamppaileva joukkue istui iltaa kiinalaisten kirstunvartijoiden kanssa, Jokerit ja sen vanavedessä suomalaisyritykset pääsivät puolestaan markkinalle, joka yrittää saada 300 miljoonaa ihmistä talviurheilun pariin. Venäjä puolestaan ei suuremmin innostunut Jokerien Kiinan-valloituksesta ja kilpailun syntymisestä Kiinan talviurheilumarkkinaan. Ylen mukaan Jokerit ei ole enää mukana Suomen ja Kiinan välisessä talviurheilun teemavuodessa.

Jäkisrintamalla otsikoihin nousi myös NHL-pelaaja Devante Smith-Pelly, joka kritisoi aiemmin kovin käsin Donald Trumpin rasistisia puheita. Jatkoaika.comin mukaan Smith-Pelly ei kuitenkaan koe suurempia tunnontuskia siirtyä Pekingin Kunlun Red Starsin riveihin, Kiinaan, missä ihmisoikeuskuviot ovat tiedetysti esimerkillisellä mallilla.

Lisätään samaan aihepiiriin vielä siitä, miten jääkiekkoliiga NHL:n johdossa on seurattu suurella mielenkiinnolla viime viikkojen keskustelua korisliiga NBA:n ja Kiinan välillä, kirjoittaa The Athletic -urheilusivuston Kanadan-päätoimittaja James Mirtle. Sinänsä panokset eivät ole yhtä suuret – NBA:n televisiointisopimus Kiinassa on arvoltaan suurempi kuin NHL:n ja NBC:n sopimus Yhdysvalloissa – mutta NHL:n panostukset Kiinan suuntaan ovat kuitenkin kasvaneet viime vuosina Pekingin talviolympialaisiin valmistautuessa. Jääkiekko kiinnostaa vaurastuvaa keskiluokkaa yhä enemmän, mutta kannattaako NHL:n syventää suhteitaan Kiinaan, jos riskit ovat suuret – varsinkin kun moni taho omistaa sekä NBA- että NHL-seuroja? Arvokysymykset tulevat väkisinkin vastaan, Mirtle kirjoittaa.

Financial Times (27.10.2019): “London School of Economics academics outraged by proposed China programme“

Talouden ja politiikan tutkimuksen huippukorkeakoulu London School of Economics on laittanut uuden Kiinaan keskittyvän opinto-ohjelmansa jäihin. Yliopiston tutkijat älähtivät, sillä yksi ohjelman rahoittajista on shanghailainen pääomasijoittaja Eric Li, joka on esittänyt vahvoja Xi Jinpingiä, kommunistista puoluetta ja esimerkiksi Tiananmenin vuoden 1989 mielenosoitusten tukahduttamista tukevia kantoja. FT:n haastattelemien tutkijoiden mukaan opinto-ohjelman johtoryhmä tuskin koostuisi Kiinaan ja puoluevaltaan kriittisesti suhtautuvista tahoista.

Helsingin Sanomat (26.10.2019): “Kiinassa ”käärmeenpäät” pyörittävät ihmisten sala­kuljetus­bisnestä – Kaikkien sala­kuljettajien äitinä pidetystä kiinalais­naisesta tuli miljonääri New Yorkissa”

Poliisi teki viime viikolla Britannian Essexissä karmean löydön, kun rekka-auton kylmäkontista löytyi 39 kuollutta kiinalaista ja vietnamilaista. Kaikki olivat mitä ilmeisimmin kansainvälisen ihmissalakuljetusbisneksen uhreja. Hesarin artikkeli kuvaa tämän Kiinassa yhä kukoistavan “käärmeenpäiden” bisneksen taustoja ja mahdollisia syitä sille, miksi kiinalaiset lähtevät etsimään onneaan muualta kuin sosialistisesta paratiisista. Artikkeli esittelee myös käärmeenpäistä legendaarisimman, New Yorkista käsin operoineen Cheng Chui-pingin tarinan.

Yle (25.10.2019): “Ympäristötietoisuus Kiinassa on kasvanut jo sille tasolle, että asuintaloissa jätteiden lajittelua valvotaan kameroilla”

Ympäristötietoisuus Kiinassa kehittyy nopeaa vauhtia, etenkin kaikkein edistyneimmillä alueilla, kuten Shanghaissa, arvioi Yle artikkelissaan. Uusiutuvaan energiaan sijoitetaan, startup-pöhinä sen kun kasvaa ja jätteiden lajittelua saatetaan valvoa peräti kameroilla. Myös Hesarin pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio oli kolumnissaan samaa mieltä: Kiina on ottanut kovemmat otteet käyttöön ympäristöongelmien suitsimiseksi vuoden 2016 jälkeen ja muuttaa nyt suuntaansa.

Vaikka paikoittain Kiinan kehityskulku näyttää hyvinkin positiiviselta, on syytä muistaa, että alueellisia kehitysaskeleita ei kuitenkaan voida Kiinan kokoisessa, valtavia erilaisia todellisuuksia sisältävässä maassa yleistää koskemaan koko maata. Kokonaiskuvassa Kiinan hiilidioksidipäästöt kasvoivat vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla neljä prosenttia teollisuuselvytyksen takia.

BBC (24.10.2019): “Liu Shichao: The Chinese ‘peasant’ whose binge drinking went global”

Liu Shichao, joka tunnetaan paremmin nimellä “Hebein pullukka” (河北胖仔) on elävä klassikko. Mies kiskoo keittoa niin uskomattomia määriä ja niin mielikuvituksellisilla tekniikoilla, että kovemmaksikin viinamäen mieheksi itsensä kuvittelevan suomalaisen korvia alkaa nopeasti punottaa. Liun Twitter-fiidi onkin täyttä kultaa. Kiina-ilmiöiden suosikkivideolla Liu lorpauttaa durraviinasta, punaviinistä, kokiksesta ja kaljasta sekoitetun puolentoista litran pöntön kymmenessä sekunnissa, kunhan on ensin sytyttänyt palavalla shotilla savukkeensa.

Foreign Policy (23.10.2019): “Hollywood Is Paying an ‘Abominable’ Price for China Access”

Kuten viime kirjeessäkin kerroimme, tuore animaatioelokuva Jeti (Abominable) vilauttaa ruudulla muunnelman Kiinan vaatimuksia Etelä-Kiinan merellä esittävästä ns. yhdeksän viivan rajasta. Foreign Policy käy läpi Hollywoodin Kiina-historiaa 1990-luvun Tiibet-elokuvista nykyruuduilla vähintään välillisesti näkyvään Kiinan patriotismiin. Malesia, Vietnam ja Filippiinit jokainen boikotoivat Jeti-elokuvaa omalla tavallaan, ja vaikka niiden elokuvamarkkinat eivät yhdessäkään vastaa Kiinan kokoluokkaa, maiden julkiset älähdykset kansainvälisessä mediassa ja siitä seuraava huono PR voi pikkuhiljaa toistuessaan tuottaa harmaita hiuksia Hollywood-pomoille. Siksi vaikuttaa siltä, että Hollywoodin Kiina-mielistely on mennyt jo liian pitkälle, ja takapakkia voi olla luvassa.

BBC (22.10.2019): “Hesitant hitmen jailed over botched assassination in China”

Tosielämää vai Coenin veljesten elokuvaa? Yksi viime viikkojen ja ehkä jopa vuoden hupaisimmista tarinoista tulee Nanningin kaupungista. Liikemies Tan Youhui pyysi palkkamurhaajan hoitelemaan Wei-nimisen kilpakumppaninsa pois päiviltä ja lupaa kahden miljoonan juanin palkkion. Palkkamurhaaja delegoi homman toiselle palkkamurhaajalle, joka delegoi kolmannelle, joka delegoi neljännelle, joka delegoi viidennelle – ja palkkio puolittui aina joka askeleella.

Lopputulos? Turhautunut viimeinen lenkki palkkamurhaajaketjussa ehdotti Weille tämän kuoleman lavastamista. Wei suostui, poseerasi sitä varten valokuvassakin – ja kertoi poliisille. Teetä ja tupakkaa saatiin epäilemättä kulumaan kolmen vuoden oikeudenkäynnin aikana. Kiina-ilmiöiden haltuunsa saamien tietojen mukaan paikallisen rikostutkijan sanat vyyhdin selvittyä olivat “Jesus, what a clusterfuck”, tai jotain sinnepäin.

Nikkei Asian Review (22.10.2019): “Chinese startup builds smart toilet that can analyze human waste”

Vessavallankumouksen voittokulkua ei voi pysäyttää! Kiinalainen startup on kehittänyt älyvessan, joka pystyy analysoimaan ihmisulostetta. Eli kakkaa koneeseen ja hetken päästä ulostemassasta puristettu data on luettavissa omasta älypuhelimesta. Älypytty pystyy ennustamaan näytteistä ainakin sydänkohtauksen, diabeteksen tai syövän esiasteita. Kiinalaiset eivät ole vessaevoluution kehityksessä yksin, sillä Google on sijoittanut alaan huimasti ja muut vessavalmistajat kuten Kohler, Toto ja Panasonic ovat kukin lanseeranneet oman älypyttymallistonsa.

BBC (18.10.2019): “Zhao Ziyang: Purged Chinese Communist reformer is buried”

Kiinan entinen pääministeri ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Zhao Ziyang pääsi viimeinkin haudan lepoon, kuoltuaan vuonna 2005. Liberaalina tunnettu Zhao muistetaan erityisesti siitä, että hän vastusti asevoimien käyttöä Tiananmenin mielenosoitusten rauhoittamiseksi. Verilöylyn jälkeen Zhao asetettiin kotiarestiin, jossa hän joutui viettämään lopun ikänsä. Zhaon perhe painiskeli puolueen kanssa 14 vuotta oikeudestaan päästä hautaamaan Ziyang vaimonsa viereen, mihin lupa viimeinkin myönnettiin.

Lyhyesti:

  • Sixth Tone (31.10.2019): Guangzhoussa viranomaiset ovat kehottaneet välttämään halloween-asujen käyttämistä metrossa yleisen paniikin välttämiseksi.
  • Nikkei Asian Review (28.10.2019): Kuivuus lisääntyy eteläisessä Aasiassa ja Mekong-joki on alimmillaan sataan vuoteen, kun Kiina patoaa jokien yläpäät. 
  • Yle (24.10.2019): EU:n Saharov-palkinto tunnetulle uiguuritutkijalle Ilham Tohtille – istuu elinkautista Kiinan arvostelusta. EU:n oma “Liu Xiaobo moment”?
  • China File (24.10.2019): Kiinan kommunistisedät menivät Twitteriin – katsaus siihen, kuinka Kiina vaikuttaa länsimaisessa sosiaalisessa mediassa.

Katsele & kuuntele

Radii (28.10.2019): “Wǒmen Podcast: Sexual Assault in Rural China”

Naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö rehottavat Kiinan maaseudulla. Köyhyyden, alhaisen koulutustason sekä toksisen maskuliinisuuden ja vinoutuneen kansallistunteen noidankehä ylläpitävät vaikeasti murrettavaa asetelmaa, jossa naisten aseman parantumisen mahdollisuudet näyttäytyvät synkässä valossa. Radiin podarissa pureudutaan tämän surullisen yleisen ilmiön yhteiskunnallisiin syihin ja paljastetaan, kuinka rikolliset käyttävät hyväkseen uhrien pelkoa kasvojen menettämisestä.


Tapahtumat

  • Guest Lecture: China’s Challenge to Human Rights, ma 4.11.2019, Helsinki
  • BOFIT Kiina-tietoisku 2019: Kaksi vuosikymmentä BOFIT Kiina-analyysiä.**
    ke 13.11.2019. Suomen Pankki, Auditorio, Rauhankatu 19, Helsinki.
  • What is going on in China?: Anglophone Media and its Subtexts on the PRC since 1989, ma 18.11.2019, Helsinki  
  • Asian Studies Days 2019: Science and University Policies in Asia**, ti-ke 26.-27.11.2019, Turku

** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.


Muuta kiinnostavaa

  • Palkallinen tohtorikoulutettavan paikka Oslon yliopiston kulttuurien ja itämaisten kielten laitoksella

Lopuksi

Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 15. marraskuuta 2019. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.

Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja Mediumissa, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.

Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Jani Mustonen, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.

Carrie Lam GB Times Hebei Pangzai Hongkong Joshua Wong Kauppasota KHL Lam Wing-kee NHL Sri Lanka Zhao Yinong Zhao Ziyang
Uncategorized Uutiskirje

Mikä Kiina-ilmiöt?

Kiina-ilmiöt -uutiskirje koostaa tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.

Etsi uutiskirjeestä

Viimeisimmät artikkelit

  • Kiina-ilmiöt #115 – Kauppaa Kremlin tapaan, kanaa Kentuckyn tapaan
  • Kiina-ilmiöt #114 – Kansa on puhunut, pulinat pois
  • Kiina-ilmiöt #113 – Rauhanpolitiikkaa kiinalaisin erityispiirtein
  • Kiina-ilmiöt #112 – Pallo hukassa
  • Kiina-ilmiöt #111 – Väki vähenee Kiinassa, pandamäärä pienenee Suomessa

Seuraa twitterissä

Tweets by KiinaIlmiot

Avainsanat

20. puoluekokous Alibaba Arktinen alue Australia China Evergrande Hongkong Huawei Hybridivaikuttaminen Intia Jack Ma Joe Biden Kaksoiskokous Kauppasota Kiina Kiina-Venäjä-suhteet Kiinan Politiikka kiinteistökupla Koronavirus Liettua Pandat Pekingin talviolympialaiset Politiikka puolijohteet Ruotsi Saksa Sikarutto Social Credit System Taiwan Talous talouskasvu Tencent Tiibet TikTok Ukraina Ukrainan sota Uutiset Venäjä Vladimir Putin Vyö ja tie Xi Jinping Xinjiang ydinaseet Yhdysvallat Yhteisrintama
©2023 Kiina-ilmiöt | Powered by WordPress & Superb Themes