17.4.2020
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Moni on jo pitkään kummastellut koronavirukseen kuolleiden määrän jämähtämistä tasaiseksi viivaksi muun maailman lukujen noustessa edelleen. Perjantaina Kiina julkaisikin päivitetyt luvut, joissa koko maan koronakuolemien määrä nousi yli tuhannella eli noin kaksi viidesosaa. Lisäys tuli lähes yksinomaan Wuhanin kaupungista.
Oliko kuuden päivän hiljaisuus tammikuussa se kaikista kriittisin virhe koronaviruksen leviämisessä? Viimeisen kahden viikon aikana on saatu lisäselvityksiä siitä, millä tavoin Kiinan keskusjohto oli suurella todennäköisyydellä tietoinen koronaviruksen vakavuudesta jo tammikuun alkupuolella, mutta ei tuonut tietoa julkisuuteen vajaaseen viikkoon.
Koronaviruksen lisäksi tuoreessa numerossamme esillä ovat Kiinan talouden merkittävä supistuminen sekä esimerkiksi kurkistus nuudeleiden sekä Nintendo-pelissä esiintyvien mielenosoitusten suuntaan. Näissä merkeissä toimitus toivottaa lukijoilleen jälleen erinomaista viikonloppua ja voimia karanteeninomaisissa olosuhteissa viihtymiseen!
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Ne kuusi kriittistä päivää.
AP (15.4.2020): “China didn’t warn public of likely pandemic for 6 key days”
Uutistoimisto AP:n hankkimien asiakirjojen ja asiantuntija-arvioiden mukaan Kiinan keskusjohto oli tietoinen koronaviruksen vakavuudesta ja pandemiariskistä jo tammikuun puolivälissä, mutta pysyi hiljaa viikon ajan. Tammikuun viikkojen on katsottu olleen ratkaisevia viruksen leviämisen kannalta. Selvityksen mukaan tuon kuuden päivän ajanjakson aikana yli 3 000 ihmistä sairastui koronavirukseen. Mikäli taudin vaaroista olisi varoitettu jo aiemmin ilman että tiedon päällä olisi istuttu viikkoa, Wuhanissa ja muuallakin olisi todennäköisesti kyetty varautumaan paremmin taudin hoitoon, sanoo AP:n haastattelema epidemiologi Zuo-Feng Zhang.
Ei sillä, että tieto olisi välttämättä kulkenut tai sitä olisi sisäistetty Tyynenmeren toisellakaan puolen. Ensi tietoja uuden epidemian leviämisestä vaikuttaa olleen jo marraskuun lopulla myös Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisilla, ABC News kertoo. Yksityiskohtaisesti asiasta on uutiskanavan mukaan kerrottu Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille osoitetussa briiffissä tammikuun alussa. Kun ottaa huomioon, miten pahaksi koronatilanne Yhdysvalloissa on äitynyt, voi sielläkin katsoa peiliin. Trump on ottanutkin viime viikon aikana eritoten Maailman terveysjärjestön WHO:n tähtäimeensä. Moitteille on perusteensakin. Se, että alati muita syyttelevä Trump on ottanut terveysjärjestön ja Kiinan väliset tiiviit suhteet käsittelyyn poista sitä, kuinka WHO:n linja on ollut ailahtelevaa ja Kiinan toimia hyssyttelevää, kirjoittaa National Review’n päätoimittaja Rich Lowry Politicossa.
Wall Street Journal (15.4.2020): ”Possible Chinese Nuclear Testing Stirs U.S. Concern” ($)
Kiina saattaa tehdä salaisia – ja kansainvälisiin sopimuksin kiellettyjä – ydinkokeita, Wall Street Journal kertoo. Arvio perustuu Yhdysvaltain ulkoministeriön tulevaan raporttiin, jonka mukaan esimerkiksi toiminnan Kiinan Lop Nurin testipaikalla on havaittu vilkastuneen. Myös tiedonkulku radioaktiivisista päästöistä ja seismisistä värähtelyistä on Kiinan tarkkailuasemilta lakannut, raportti väittää. Huomattavaa on kuitenkin, että Trumpin hallinnon ulkopuoliset asiantuntijat eivät väitteitä allekirjoita. Esimerkiksi ydinkoekieltoa valvovasta järjestöstä kerrotaan, että Kiinan tarkkailuasemilta on saatu vaivatta dataa jo pidemmän aikaa ja aikaisemminkin ongelmat olivat luonteeltaan hallinnollisia. Osa artikkelin haastateltavista pohtiikin, voisiko raportin tarkoitus olla kohahduttaa tai toisaalta kasvattaa Yhdyvaltojen neuvotteluvaltteja, sillä maa pyrkii avaamaan ydinaseita koskevat keskustelut Kiinan ja Venäjän kanssa.
Macdonald-Laurier Institute (14.4.2020): ”The Communist party’s rule by fear endangers Chinese citizens – and the world”
Älymystöjen yhteentörmäys. Avointen kirjeiden taisto. Miten sitä kutsuukaan, on meno Kiina-piireissä ollut hurjaa. Sata länsimaiden johtavaa Kiina-oppinutta latasi kovat piippuun ja ampui Kiinaa kohti kriittisen puheenvuoron maan pandemian hoidosta sekä yhteiskunnan soraäänien ja jopa lääketieteen ammattilaisten mielipiteiden tukahduttamisesta. Kirje oli vastaus sadan kiinalaisten oppineen The Diplomatissa julkaistuun vetoomukseen, jossa he alleviivasivat, että viruksen alkuperä on yhä hämärän peitossa, eikä itse asiassa se ole merkityksellistäkään. “Sormella osoittelu on alentavaa ja loukkaavaa”, kiinalaiset kirjoittavat kirjeessään. Tähän länsimainen vastapooli toteaa, että voisipa alkuperä jotain merkitäkin, jos vastaavankaltainen maailmanlaajuinen kriisi halutaan uudemman kerran estää. Lusikkansa pisti soppaan vielä äärikommunistinen Global Times, joka tyylilleen uskollisesti lyttäsi länsimaiden eturivin Kiina-tarkkailijat ansiottomiksi vihanlietsojiksi.
NPR (14.4.2020): “Bloomberg News Killed Investigation, Fired Reporter, Then Sought To Silence His Wife”
Presidentti Xi Jinpingin lähipiirin miljoonaomaisuuksista palkitun paljastusjutun Bloombergin tiimissä kirjoittanut Michael Forsythe jatkoi salamyhkäisyyden verhon raottamista. Jatkojuttu Kiinan rahan ja vallan kytköksistä kasvoi vuoden 2013 mittaan, mutta juttu ei koskaan nähnyt päivänvaloa Bloombergin sivuilla. NPR on saanut haltuunsa ääninauhan, jolla päätoimittaja Matthew Winkler kuoppaa jutun vedoten sen aiheuttamiin järistyksiin. Winkler oli vakuuttunut, että Bloombergin toiminta Kiinassa, strategisella kasvualueella, päättyisi artikkelin myötä.
Kiinnostava kuriositeetti on, että Forsythe ei itse ole asiasta kertonut julkisuuteen, koska vaitiolosopimus estää häntä. Vaitiolosopimus kirjoitettiin eropapereiden kanssa yhtäaikaisesti loppuvuodesta 2013, kun Bloomberg epäili Forsythen levittäneen huhuja journalistisen vapauden puutteesta yhtiössä. Aktiivinen osapuoli on ollut hänen vaimonsa, jonka mukaan Bloomberg on vuosien mittaan pyrkinyt vaientamaan myös hänet. Forsythe päätyi lopulta New York Timesin leipiin, jossa hänen juttunsa julkaistiin vuonna 2015.
Carnegie Endowment for International Peace (9.4.2020): “Amid Coronavirus Pandemic, China Seeks Larger Role on World Stage”
Donald Trump väittää näyttäneensä Kiinalle viimeinkin kaapin todellisen sijainnin, mutta Kiina on lähinnä hyötynyt Trumpin politiikasta ja erityisesti Yhdysvaltain käsittämättömästä toilailusta koronaviruspidemian hoitamisessa, arvioi Carnegien kommentti. Johtajuuden sijaan Yhdysvallat on laiminlyönyt kansainvälisen yhteistyön ja perinteiset liittolaisensa ja näin tarjoillut Kiinalle toistuvia mahdollisuuksia esiintyä vastuullisena johtajana epidemian vastaisessa taistelussa. Reuters nosti ilmiöstä esimerkiksi Serbian, jossa Xi Jinpingiä kiitellään mainostauluilla, ja jossa Kiinan avustustyöntekijät vastaanotetaan punaisin matoin.
Unherd (9.4.2020): “We’ve cosied up to China for too long”
Theresa Mayn hallituksessa henkilöstöpäällikkönä toiminut Nick Timothy tykittää kolumnissaan täyslaidallisen Kiinan suuntaan. Timothyn mukaan brittihallituksen on viimeinkin kovennettava Kiina-politiikkaansa, minkä voisi aloittaa esimerkiksi karkottamalla Huawein kuningaskunnan alueelta. Tämän jälkeen Britannian tulee miettiä uudelleen myös Kiinan muita taloudellisia yhteyksiä esimerkiksi energian ja terveydenhuollon sektoreilla, ja oikeastaan kokonaisvaltaisesti – yhdessä liittolaistensa ja ystäviensä kanssa – irroittautua tiiviistä Kiina-yhteyksistään. Samanlaista äänenpainoa on kantautunut myös Yhdysvalloista, sikäli kun sikäläistä Kiina-politiikkaa voi enää juuri koventaa.
The Guardian (8.4.2020): “Critic who called Xi a ‘clown’ over Covid-19 crisis investigated for ‘serious violations’”
Ren Zhiqiang, kiinalainen liikemies, kommunistisen puolueen pitkäaikainen jäsen sekä nykyhallinnon ankara kriitikko on joutunut viimein virallisen tutkinnan kohteeksi. Kyseessä on lähinnä juridinen näytelmä, jota seuraa lähes väistämättä vuosikausien vankeustuomio. Ren ehti kadota julkisuudesta jo maaliskuussa, ja oli vain ajan kysymys, milloin juridiset toimenpiteet alkavat, siitä huolimatta, että Renillä on ystäviä hyvin korkealla puoluehierarkiassa. Mitä pahaa Ren sitten teki? Muun muassa kutsui Xi Jinpingiä “alastomaksi pelleksi”.
China Media Project (7.4.2020): “The Delicate Dance of Loyalty”
Kommunistinen puolue ei noin perinteisesti ole syttynyt tanssimisesta, paitsi tietenkin silloin kun se on palvellut poliittisia päämääriä. Näin oli kulttuurivallankumouksen aikana, jolloin punakaaderit vannoivat uskollisuutta puolueelle ja sen viisaalle ruorimiehelle tanssin keinoin. Spektaakkeli tunnettiin nimellä lojaaliustanssi (忠字舞, zhongziwu). Vaikka vastaavanlainen tanssi ei enää kuulu Kiinan uuden aikakauden virkamiesten osaamisrepertuaariin, on lojaaliuden julkisesta tunnustamisesta tullut Xin hallinnon aikana kovaa valuuttaa puoluepolitiikan koukeroissa.
Foreign Affairs (4.2020): “China’s Coming Upheaval”
Foreign Affairsille kirjoittava Minxin Pei tuo artikkelillaan Kiinan romahdusta ennustavaan kuoroon yhden äänen lisää. Pein mukaan Xi Jinpigin autoritaarinen vallan keskitys on syönyt Kiinalta mukautumiskykyä ja ketteryyttä, jota tarvittaisiin talouden hidastumisen ja Yhdysvaltojen suunnalta kasvavan paineen torjumiseen. Pei arvioi, että selvitäkseen tulevien vuosien haasteista – ja välttääkseen paikalleen jähmettyneen Neuvostoliiton kohtalon – Kiinan tulisi käynnistää laajat talousreformit, luopua Vyö ja tie -aloitteen symboloimasta ekspansiivisesta ulkopolitiikasta ja vahvistaa suhteita lähinaapuruston valtioihin, kuten Japaniin. On hyvin epätodennäköistä että Xi kuitenkaan ryhtyy moiseen kurssinmuutokseen, mikä Pein mukaan ajaa Kiinaa kohti Neuvostoliiton loppuvaiheen kaltaista kehitystä.
Lyhyesti:
- Bloomberg (16.4.2020): Britannian sijaistava pääministeri Dominic Raab ei usko Kiina-suhteen palaavan normaaliksi ennen kuin viruspyykki on pesty.
- Time (16.4.2020): Taiwanin presidentti Tsai Ing-Wen propagoi saarivaltion vahvuuksia koronatoimenpiteiden saralla.
- Quartz (15.4.2020): Taiwan harkitsee kansallisen China Airlines -lentoyhtiönsä uudelleennimeämistä, jotta sitä ei sekoitettaisi Kiinan lentoyhtiöihin.
- Foreign Policy (15.4.2020): YK tarkastelee uudelleen kiistanalaista suunnitelmaansa käyttää kiinalaisen Tencentin palveluja osana 75-vuotisjuhlallisuuksiaan.
- Reuters (13.4.2020): Kiinan padot pahensivat Mekong-joen viimevuotista kuivuutta Kaakkois-Aasiassa, vaikka Kiinan puolella yläjuoksulla vedestä ei ollut pulaa.
- Reuters (12.4.2020): Taiwan raportoi Kiinan lisääntyneestä sotilaallisesta toiminnasta lähialueillaan: lentotukialus Liaoning bongattu.
- Iltalehti (9.4.2020): Kansanedustaja syyttää ulkoministeriön hidastaneen ilmaisten hengityssuojainten tuomista Taiwanista – ulkoministeri Haavisto: ”Valtio ei voi niitä ottaa vastaan”.
Talous
Kuumaa: Uskoisiko joku kiinalaisiin markkinauudistuksiin?
South China Morning Post (17.4.2020): “Coronavirus: China’s economy shrank for the first time since 1976 in first quarter”
Kiinan kansallisen tilastokeskuksen tuoreimmat talousluvut ovat historiallisen huonot. Talous supistui 6.8 prosenttia verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen – siis saman luvun verran kuin mitä on totuttu viime vuosina näkemään plus-merkkisenä. Tällä hetkellä koko vuoden saldoksi povataan reilua yhtä prosenttia. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi jäähyväisiä puolueen ensimmäiselle satavuotistavoitteelle. Xin näyttävästi lanseeraaman merkkivuoden kunniaksi oli vuoden 2010 bruttokansatuote määrä kaksinkertaistaa vuoteen 2021, puolueen 100-vuotisjuhlavuoteen mennessä. Pekingillä on todennäköisesti tilanteen suhteen vielä mietintämyssy päässä, sillä Kiina ei ole tehnyt merkittäviä ilmoituksia talouden tukipaketista. Koko maailmantalouden kärsiessä koronan aiheuttamasta shokista voikin olla järkevämpää lykätä tukipakettien julkistaminen parempaan ajankohtaan.
Financial Times (14.4.2020): “Tianqi looks to sell stake in world’s largest lithium mine”
Jos jollakulla on rahaa vielä taskun pohjalla, maailman suurin litiumkaivos Australian länsiosissa olisi myynnissä. Pahasti yrityskauppojen seurauksena velkaatununut, noin 15 vuodessa yhdeksi maailman suurimmista akkumetalliyhtiöistä noussut sichuanilaisyhtiö Tianqi Lithium on kaupittelemassa enemmistöosuuttaan saadakseen katettua velkansa Kiinan valtio-omisteiselle Citic Bankille.
Yle (14.4.2020): “Kiinalaisomisteisella turkistarhalla epäillään törkeää eläinsuojelurikosta Kokkolassa – eläimet olivat viikkoja ilman ruokaa ja vettä”
Poliisin ja eläinlääkärin tekemässä tarkastuksessa kävi Kokkolassa kiinalaisomistuksessa olevalla turkistarhalla ilmi, että ketut oli jätetty ilman ravintoa ja vettä useiksi viikoiksi. Sama tarha nousi alkuvuodesta otsikoihin, sillä sieltä oltiin viemässä eläviä kettuja Kiinaan. Saman tarhaajan toiselta tarhalta Uudenkaarlepyyn Munsalasta on puolestaan löytynyt tarhan ulkopuolelta kymmeniä kuolleita kettuja. Siellä kyse ei poliisin mukaan ole ollut eläinsuojeluasiasta vaan ympäristösäädösten laiminlyönnistä – kuolleita eläimiä oli säilytetty lainvastaisesti.
Bloomberg (9.4.2020): “China’s Top Leaders Pledge Bigger Role for Markets”
Vaihtaako koronan kurittama Kiina talouspoliitiikkaansa markkinalähtöisemmäksi? Lupauksia talouden vapauttamisesta ja markkinaehtoisuuden lisäämisestä on tehty useita kertoja vuosien varrella, mutta niiden toteutuminen on jäänyt talouden valtiokeskeisyyden varjon alle. Viime viikolla valtioneuvosto julkaisi uuden suunnitelman, joka esittää jälleen kerran uudistuksia hukou-järjestelmän, kaupunkien ja maaseudun välisen epätasa-arvon sekä sijoitusmarkkinoiden pullonkaulojen poistamiseksi. Aiemmat yritykset oikaista talouskasvua rumentavia ryppyjä ovat kariutuneet poliittiseen paineeseen nipistää kasvua hinnalla millä hyvänsä.
Ilman uudistuksia talouskoneen höyryt näyttävän olevan aivan lopussa, mistä kertoo vientimarkkinoiden tyrehtyminen sekä haluttomuus pumpata talouteen suuria summia velkarahaa. Vaikka uudistuksia ei enää pyrittäisi torppaamaan talouden tekohengityksellä, niin kysymykseksi jää, onnistuuko uudistusten toteuttaminen poliittisesti vai onko puolueen sidosryhmien lonkerot niin syvällä nykyisen kasvumallin taskuissa, että pienetkin yritykset uudistaa taloutta napsahtaisivat puolueen omille näpeille?
Foreign Affairs (8.4.2020): “Don’t Count on China to Lift the Global Economy“
Kiinalaiseen kapitalismiin, siis kiinalaistyyppiseen sosialismiin syventynyt toimittaja Dexter Roberts näkee Kiinan talouskehityksen pitkässä juoksussa synkässä valossa. Kiinan tavoitteena on jo pidemmän aikaan ollut muovata maan talousrakennetta kulutusvetoisemmaksi, missä on kehittyneissä itärannikon kaupungeissa onnistuttukin. Kehittyneet kaupungit edustavat kuitenkin vain pientä osaa koko Kiinasta, ja kulutusjuhla pitäisi Robertsin mukaan saada laajennettua sisämaiden maatalousvaltaisille alueille, sekä erityisesti ilman hukouta kaupungissa työskenteleviin siirtolaistyöläisiin. Tämä on monien maolaisuuden rakenteellisten jäänteiden vuoksi hyvin vaikea prosessi ja vaatisi puolueelta kunnianhimoisia reformeja. Xi Jinpingin kaudella moiset uudistukset on laitettu kovista puheista huolimatta naftaliiniin.
Bloomberg (8.4.2020): “Japan to Fund Firms to Shift Production Out of China”
Koronaepidemian aiheuttamat globaalien toimitusketjujen häiriöt ovat saaneet useat maat arvioimaan uudelleen yritystensä riippuvuuden kiinalaisesta tuotannosta. Japanissa asiaa on tuumailtu jo jonkin aikaa ja tarvittavat johtopäätökset on vedetty: riippuvuutta Kiinasta on vähennettävä. Maa julkistikin äskettäin käyttävänsä yli kaksi miljardia dollaria tukeakseen yrityksiä tuotannon siirtämisessä Japaniin. Tukea annetaan avokätisesti myös muihin maihin siirtyville yrityksille. Japanilaisten yritysten lisäksi exodukseen on liittymässä myös amerikkalaisia yrityksiä, joiden voitollista toimintaa korona nakertaa kauppasodan päälle. Lyhyellä aikavälillä yritysten poismuutto hyödyttää eniten Kaakkois-Aasian maita, mutta näyttää siltä, että arvonlisältään merkittävin tuotanto on kuitenkin jäämässä Kiinaan.
Lyhyesti:
- Inderes (15.4.2020): Finnair suunnittelee perustavansa yhteisyrityksen Juneyao Airin kanssa Shanghain-reittiä varten. Tavoitteena on lentovalikoiman laajentaminen.
- CNBC (15.4.2020): EU varautuu Kiinan pyrkimyksiin hankkia edullisia teknologiayrityksiä.
- Helsingin Sanomat (14.4.2020): Kiinan kauppaluvut paremmat kuin odotettiin – vienti väheni maaliskuussa 6,6 prosenttia.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (16.4.2020)
- Kiinan elvytystoimet vauhdittivat lainakannan kasvua maaliskuussa, rahapolitiikan asteittainen keventäminen jatkuu
- Kiinan tavaravienti ylitti maaliskuussa odotukset vanhojen tilausten turvin
- Juanin kurssi pysytellyt suhteellisen vakaana
- Kiina ohitti kansainvälisten patenttihakemusten määrässä Yhdysvallat
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Vallan horjuttamista söpöjen eläinten saarella.
Helsingin Sanomat (16.4.2020): “Wuhanin uurnat”
Kiinan koronavirusepidemiaan liittyvät viralliset luvut ovat herättäneet epäilyksiä. Epäilykset etenkin kuolleiden lukumäärästä heräsivät, kun wuhanilaiset pääsivät maaliskuun lopulla hakemaan omaistensa tuhkauurnia kaupungin krematorioista. Valokuvat ja suulliset kertomukset uurnien ja krematorioiden edustalla jonottavien ihmisten määristä, sekä kaupungin krematorioiden tunnettu kapasiteetti antoivat ymmärtää todellisten lukujen olevan paljon ilmoitettua suuremmat. Caixin arvioi oman aineistonsa perusteella, että kuolleita on voinut olla yli 16 kertaa enemmän kuin virallinen tilasto antaa ymmärtää, noin 42 000.
Epäilyksille saatiin osittain vahvistusta, kun Kiina julkaisi perjantaina 17.4. tarkistetut kuolinluvut: niiden myötä koko maan koronakuolemien määrä kasvoi 39 prosentilla 4 636:een. Lisäys tuli lähes kokonaan Wuhanin kaupungista, jossa tarkistettu kuolleiden lukumäärä on nyt peräti 50% alkuperäistä korkeampi. Syiksi lukujen muuttumiseen Kiina ilmoitti esimerkiksi suurten potilasmäärien aiheuttamat viiveet ja puutteet raportoinnissa ja kirjaamisessa. Lukujen muuttuminen ajan kuluessa ei ole tavatonta muuallakaan – myös esimerkiksi New Yorkissa kuolinlukuja tarkistettiin hiljattain ylöspäin tuhatmäärin.
Reuters (14.4.2020): “Insta-star wars: China tensions in Southeast Asia flare online”
Thaimaa on sodassa Kiinan kanssa. Twitter-sodassa, ja siihen liittyvät myös Hongkong ja Taiwan. Thaimaalainen nettijulkkis Weeraya Sukaram herätti kiinalaisten nettikäyttäjien ärtymyksen, kun tämä nosti Twitterissä esiin väitteen, että koronaviruksen alkuperä olisi kiinalaisessa laboratoriossa. Syntilistalla kiinalaisten silmissä on myös aiempi ilmaisu Taiwanin itsenäisyydestä Pekingiin nähden ja Sukaramin poikaystävän toteamus Hongkongin itsenäisyydestä. Nyt Twitterissä kiinalaisten ja thaimaalaisten sanaharkan keskiössä on miljoonia viestejä kerännyt hashtag #nnevyy, jolla meemejä tykitellään ja jonka puitteissa ovat kantaa ottaneet myös muun muassa Hongkongin demokratia-aktivistien kärkihahmo Joshua Wong sekä taiwanilainen pormestari.
ABC (14.4.2020): “As coronavirus sparks anti-Chinese racism, xenophobia rises in China itself”
Kiina laittoi rajat kiinni kaikilta ulkomaiden kansalaisilta 28. maaliskuuta pelätessään koronaviruksen tekevän comebackin maan ulkopuolelta. Samoihin aikoihin useat mediat ovat raportoineet Kiinassa lisääntyvästä muukalaisvihamielisyydestä, ellei peräti suoranaisesta rasismista. Huomiota herätti esimerkiksi kiinalaisessa somessa kierrellyt sarjakuva, jossa “ulkomaista jätettä” lapioidaan roska-astiaan. Helsingin Sanomat raportoi myös suomalaisten kohtaamasta rasismista. Eräs Pekingissä asuva kertoi perinteisten futistreenien kiinalaisten kanssa tulleen perutuksi, toista, lapsensa kanssa liikkunutta naista päin oli puolestaan syljetty.
Kiinan kasvavaan ulkomalaiskammoon liittyvissä uutisotsikoissa nousi esiin erityisesti afrikkalaisiin kohdistunut syrjintä. Afrikkalaiskammo on nostanut erityisen näkyvästi päätään Etelä-Kiinassa sen jälkeen, kun Kiinassa alkoi kiertää huhu, että koronavirus leviää afrikkalaisessa väestössä. Guangzhoussa, tummaihoisia ihmisiä häädettiin hotelleista ja asunnoistaan, ja myös McDonald’s -ketjun ravintola oli kiinnittänyt oveensa kyltin, jossa se kertoi, etteivät tummaihoiset ole tervetulleita ravintolaan. Globaali pikaruokaketju pahoitteli sittemmin tapahtunutta ja on sulkenut kyseisen ravintolan väliaikaisesti.
CNN ja Foreign Policy ehtivät jo julistaa tapahtumien aiheuttaneen sujuvia Afrikan suhteitaan vaalivalle Kiinalle pienimuotoisen diplomaattisen kriisin, ja someen ilmaantui videoita, joissa esimerkiksi Nigerian parlamentin puhemies Femi Gbajabiamila tiedustelee varsin tiukasti Kiinan Nigerian suurlähettiläältä mitä maassa oikein tapahtuu. SCMP:n mukaan Kiinan viranomaiset ovat ryhtyneet löyhentämään afrikkalaisiin kohdistuneita toimenpiteitä.
SupChina (14.4.2020): “‘The Virus Is Terrifying, And So Is Being Jobless’: COVID-19 Has Devastated Beijing’s Migrant Workers”
Suuri osa Pekingin palvelualasta elää muista maakunnista kaupunkiin tulleiden työntekijöiden voimin. Koronavirus pisti esimerkiksi hotellit ja ravintolat ahtaalle, ja yhtä lailla tauti on laittanut myös vierastyöntekijät entistä ahtaammalle. Moni heistä ei SupChinan mukaan ole palannut kiinalaisen uuden vuoden jälkeen kaupunkiin, eikä välttämättä enää palaakaan – miksi palata Pekingiin, jos siellä elämä on ollut jo ennestään vaikeaa (ja jopa hengenvaarallista) ja nyt töitäkään ei välttämättä ole?
Samaa aihetta käsittelee myös Radii: kun viisi miljoonaa henkeä on menettänyt työnsä koronaviruksen vuoksi, on pakko koettaa keksiä jotain. Esimerkiksi ruokakuljetusfirma Meituanille hommat on aloittanut yli 330 000 uutta kuljettajaa sitten tammikuun. Vakaiden työpaikkojen luonti ja luottamuksen palauttaminen on iso haaste, jos kommunistinen puolue haluaa palauttaa rauhan koronan jälkeen.
CNN (13.4.2020): “Beijing tightens grip over coronavirus research, amid US-China row on virus origin”
Koronapandemian alkutaipaleella kiinalainen tutkimuskenttä pystyi toimimaan verrattain avoimesti, mikä sitten näyttää ampuneen puoluejohtoa jalkaan, kun esimerkiksi aikajanasta viruksen vastaisten toimien suhteen heräsi epäselvyyttä. Keskushallinto ja yliopistot ovatkin nyt antaneet selvät ohjeet akateemiseen koronaviruksen tutkimukseen. Puoleen linjan mukaisesti akateemista maailmaa on ohjeistettu pidättäytymään esimerkiksi viruksen alkuperän selvittämisestä.
Ai jonkinlaista luottamuspulaa, vai? Tästedes myös kaikki koronatutkimus kulkee ennen julkaisua vielä ylimääräisen seulovan läpiluvun kautta. Tässä vaiheessa julkaisuja tarkastellaan eritoten niiden ”akateemisen arvon” ja ”julkaisuajankohdan” sopivuuden perusteella. Ironista kyllä, uusi linjaus julkaistiin – ja sitten poistettiin – ensin Shanghain Fudanin yliopiston verkkosivuilla. Vain muutama kuukausi aiemmin arvostettu eliittiyliopisto poisti ajattelunvapauden säännöistään.
Radii (9.4.2020): “Mian’splained: An Illustrated Guide to Chinese Noodles”
Radiin fantastisessa yhteenvedossa käydään läpi Kiinan yleisimmin syödyt nuudelit, joita kiinalaiset herkkusuut vetävät napaansa. Tiedätkö mitä eroa tarkalleen onkaan lanzhoulamianilla, youmianwolla tai yanjilengmianilla? Et varmaan, mutta ei hätää! Linkistä voi ottaa haltuun kiinalaisten nuudelien lyhyen oppimäärän, minkä jälkeen voi sitten hyvällä omallatunnolla miansplainata muita nuudelien saloista.
Wired (7.4.2020): “On lockdown, Hong Kong activists are protesting in Animal Crossing”
Söpöistä eläimistä tunnettu Animal Crossing -peli on mainettaan tylympi. Se on jopa Pipsa-possuun vertautuva vastakulttuurin muoto, jonka Kiinan nykyinen valtahimmeli kokee uhkaavan olemassaoloaan. Pelin idea on lyhykäisyydessään siinä, että pelaajat viedään saarelle, jossa he voivat koristella ympäristöään, kalastella, metsästää ja hengata kavereiden kanssa. Vaan pian alkoi tapahtua muuta: esimerkiksi rannalle kerääntyi joukko hahmoja, jotka moukaroivat Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamin kuvia. Sensuroimattomuutensa vuoksi Animal Crossingista onkin tullut pandemia-aikojen mielenosoituskeskus, jossa pian vuoden kytenyt hongkongilaisten tyytymättömyys nyt purkautuu. Viimeisimpien tietojen mukaan peli on sittemmin vedetty pois Kiinan alustoilta.
Lyhyesti:
- Washington Post (16.4.2020): Australiassa Queenslandin yliopisto uhkaa erottaa opiskelijan, joka on ollut avoimesti hyvin kriittinen Kiinan johtoa kohtaan.
- SupChina (14.4.2020): Suosittu hotpot-ketju Haidilao paikkaili kassavajettaan paisuttamalla hintojaan – kritiikkivyöry pakotti anteeksipyyntöön.
- Ilta-Sanomat (12.4.2020): Taiwanin baseball-liigan pelit alkoivat, mutta koronaviruksen takia katsomoihin päästetään vain robottikatsojia.
Katsele & kuuntele
Ylen aamu (16.4.2020): ”Kiinan eläintorit – uhka ihmiskunnalle?”
Koronaviruksen tarkka alkuperä on yhä hämärän peitossa, mutta mitä todennäköisimmin virus on tavalla tai toisella löytänyt tiensä eläimistä ihmisiin. Kiinan eläintorien ja villieläinkaupan roolia virusten leviämisessä on pohdittu laajalti, ja Ylen aamussa pohdintaa jatkavat Anna-Stiina Antola Pekingin suurlähetystöstä sekä europarlamentaarikko, EU:n ympäristöryhmän jäsen Ville Niinistö ja tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.
Yle Areena (13.2.2020): ”Leftover Women”
Miltä tuntuu elää sinkkunaisena kulttuurissa, joka arvostaa naisia ennen kaikkea vaimoina ja äiteinä? Jossa puhutaan “ylijäämänaisista”, vaikka miehiä maassa on enemmän kuin naisia? Kysymystä tutkii dokumentti, jossa naimattomat, urbaanit nuoret naiset yrittävät löytää elämänkumppania yhteiskunnan, perheen ja omien arvojen yhteentörmäyksessä. Kiinan yhteiskunnan virallisen näkemyksen asiaan voi tiivistää dokkarin ensimmäiseen kohtaukseen, jossa treffipalvelukonsultti tylyttää 34-vuotiasta juristia siitä, että koska tämä on jo vanha eikä kovin nätti, niin rima miesten suhteen ei voi olla liian korkealla.
SupChina (13.4.2020): “An unprecedented crisis in China-Africa relations”
Etelä-Kiinassa tummaihoisen väestön huolestuttava kaltoinkohtelu on vienyt perinteisesti paitana ja peppuna tunnettuja Kiina–Afrikka-suhteita pikakelauksella taaksepäin. Useat Afrikan valtiot ovat pyytäneet Kiinalta virallista selitystä siihen, miksi heidän kansalaisiaan ajetaan majoituksistaan kaduille. Vaikka Kiina on verhonnut tapahtumat länsimedian levittämiksi huhuiksi, ei se näytä edesauttavan tilannetta. Hongkongin Lingan-yliopiston apulaisprofessori, Guangzhoun afrikkalaisyhteisöä tutkinut Roberto Castillo avaa nykytilannetta ja pohtii, mitä Kiinalta nyt vaaditaan tilanteen liennytykseen.
Yle Areena (2.7.2012): “Kiinan moderni historia”
Kuunneltavaa eristäytymisen ajalle: Yle Areenasta löytyy kahdeksanosainen ohjelmasarja liittyen Kiinan historiaan viimeisen reilun sadan vuoden ajalta. Aihevalikoima on monipuolinen ja haastateltavana ohjelmissa on asiantuntijoita Pertti Seppälästä ja Elina Sinkkosesta Lauri Paltemaahan ja Kauko Laitiseen. Myös Kiinan silloista Suomen-suurlähettilästä Ma Keqingia kuullaan. Juttusarja on tehty alun perin vuonna 2012, joten aivan viimeisimpiä koronarisahduksia kuunnelmasarjasta on turha etsiä.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran vappuaattona 30.4.2020. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Jani Mustonen, Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.