12.6.2020
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Suomen valtioneuvostonkin käyttämä videokonferenssialusta Zoom käynnisti jälleen keskustelun Kiinan valtion ja kiinalaisyritysten suhteista. Taivaallisen rauhan aukion muistotilaisuuden Zoomin kautta järjestäneet aktivistitahot huomasivat yksi toisensa jälkeen, että heidän tilinsä on sittemmin estetty. Zoom esitti alkuun niukkasanaisesti, että estojen taustalla ovat lakirikkomukset. Paineen kasautuessa yhtiö taipui kertomaan, että saattoi valtioltakin ystävällistä sensuuripyyntöä tulla.
Kiinalaisyritysten taipuminen valtion tahtoon ei varsinaisesti ole mitään uutta, mutta Zoomin tapauksessa kuohuttavaa on, että yhtiö on noussut valtavaan tunnettuuteen korona-ajan kommunikaatiokanavana. Uutta ei ole sekään, että Kiina yrittää estää kaiken Taivaallisen rauhan aukion 1989 tapahtumiin liittyvän tietoliikenteen. Vuosipäivää juhlittiin mantereen puolella jälleen unohduksen ilmapiirissä, Hongkongissa ei niinkään. Kynttilämielenosoitus keräsi kymmeniä tuhansia ihmisiä, vaikka tänä vuonna tilaisuus kiellettiin koronavirustilanteen takia.
Lisäksi kerromme, kuinka Lumi ja Pyry saattavat viettää lopun aikoja Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö kertoi, että pandat voidaan joutua palauttamaan Kiinaan ellei Ähtärin eläinpuisto löydä jostakin rahakätköä tai elvytysohjelmaa.
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Paljastuuko puolueen taika-aseen taika?
Nikkei Asian Review (11.6.2020): “China says not legally bound to 50 years of Hong Kong autonomy”
Kiinan Kansankongressi runnoi läpi Hongkongin turvallisuuslait luvuin 2878 puolesta, 1 vastaan. Useissa länsimaissa on herännyt laajaa huolta Hongkongin tulevasta autonomiasta. Yhdysvallat suunnittelee Hongkongin kauppaerioikeuksien purkamista ja Iso-Britannia on luvannut päästää kolme miljoonaa hongkongilaista maahan, mikäli Kiina etenee turvallisuuslakien toimeenpanossa. Kiina ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi perääntymässä, päinvastoin. Ulkoministeri Wang Yin mukaan mikään kansainvälinen laki ei nimittäin varsinaisesti sido Kiinaa noudattamaan Britannian kanssa vuonna 1984 solmittua yhteisjulistusta (Sino-British Joint Declaration). Toisin sanoen Hongkong saattaa palautua sosialistiseen syleilyyn jo kauan ennen vuotta 2047, mikäli Kiina näin tahtoo.
South China Morning Post (10.6.2020): “Why George Floyd protests do not mark the death of US soft power, despite China’s glee”
Valkoisen poliisin käsiin kuollut tummaihoinen George Floyd käynnisti Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa laajan liikehdinnän rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan. Kiinassa liikehdintä ei ole ollut merkittävää, mutta liittyipä maa kriitikkojen kuoroon syyttämään Yhdysvaltojen hallitusta rasismista ja kaksinaismoralismista. Ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying muun muassa kirjoitti Twitterissä “all lives matter” muistamatta ehkä, mitä oman maan luoteisella Xinjiangin autonomisella alueella tapahtuu. Myös Etelä-Kiinan afrikkalaisten heitteillejätöt nousivat otsikoihin alkuvuodesta. Muukalaisvihamielinen hysteria johtui huhusta, jonka mukaan afrikkalaiset levittäisivät koronavirusta.
Yhtä kaikki, SCMP:n mukaan Kiinan syytökset jäävät lopulta irtopisteiden kalasteluksi, sillä Black lives matter-protestit pikemminkin vahvistavat kuin heikentävät Yhdysvaltojen pehmeää valtaa. Vaikka valtion ja hallinnon maine ryvettyvät, niin globaali myötätunto seisoo kuitenkin tavallisten amerikkalaisten puolella ja tämä sataa lopulta Yhdysvaltojen pehmeän vallan laariin. Näin siksi että kaikista epäkohdista ja ongelmista huolimatta Yhdysvaltojen tarinaa kertovat kansalaiset, eivät valtio. Tähän ei avointa keskustelua kaihtava yksipuoluevalta pysty.
The Ulkopolitist (9.6.2020): “Pandemia murentaa pohjaa Kiinan maailmanvalloitukselta“
Tavanomaisissa arvioissa Kiinan kehityksen arvioidaan jatkuvan nykyisen kaltaisena hamaan tulevaisuuteen. Kiinan talous siis jatkaa porskuttamistaan samalla kun Vyö ja tie penetroituvat maailman ääriin kiinalaisten sotilastukikohtien ja lentotukialusten tukemina. The Ulkopolitist arvioi kutenkin, että koronaepidemia ja sen aiheuttamat takaiskut Kiinan taloudessa ja kansainvälisessä arvovallassa saattavat ajaa Kiinan kirjoittamaan ulkopoliittisen strategiansa uusiksi: “maailman on valmistauduttava sopeutumaan uudenlaiseen ja ennalta arvaamattomampaan Kiinaan.”
The New York Times (8.6.2020): “Behind China’s Twitter Campaign, a Murky Supporting Chorus”
Kiinan informaatio-operaatiot ovat koronaepidemian myötä siirtymässä twitter-aikakuteen, arvioi The New York Times laajan tutkimuksensa perusteella. Lehden mukaan Kiinan twitter-äänitorvina toimivat esimerkiksi ulkoministeriön tiedottajat Zhao Lijian ja Hua Chunying, joiden viestiä tuhannet tänä keväänä perustetut twitter-tilit retwiittailevat. Info-operaatio ei ole päässyt livahtamaan tutkan ali, sillä Twitter ilmoitti torstaina puuttuneensa kiinalaiseen kampanjaan tuhoamalla 170,000 valetiliä.
Myös Euroopan komission mukaan Kiinan informaatio-operaatiot ovat ottaneet tuulta alleen koronaepidemian myötä. EU:n alueella Kiina on pyrkinyt murentamaan uskoa demokratioiden kykyyn hoitaa pandemiaa, mutta levittänyt myös (yhdessä Venäjän kanssa) esimerkiksi huhuja Yhdysvaltain pyörittämistä salaisista biolaboratorioista entisissä neuvostotasavalloissa. EU on ilmoittanut puuttuvansa disinformaatioon kovemmin käsin ja varoitti myös kiinalaisia valtionmedioita vääristelevien ilmaisujen käytöstä.
ASPI (9.6.2020): “The party speaks for you: Foreign interference and the Chinese Communist Party’s united front system”
Australian Strategy Policy Institute -tutkimuslaitoksen laaja raportti syväluotaa Kiinan salamyhkäisen Yhteisrintama-työosaston toimintaa ja tarkoitusperiä osana Kiinan ulkovaltoihin kohdistuvaa vaikutus- ja tiedustelutoimintaa. Seikkaperäisen selvityksen lisäksi ASPI:n uuden raportin tärkeintä antia ovat analyysin pohjalta laaditut suositukset siitä, miten valtioiden tulisi toimia taika-aseeksi kutsutun Yhteisrintaman suhteen. Yleisen tietoisuuden lisäämisen ja ulkovaltojen vaikutuspyrkimyksiä suitsivan lainsäädännön lisäksi tärkeää olisi ulkokiinalaisyhteisöjen tukeminen ja osallistaminen eri tavoin. Yhteisrintaman ydintoimintaa on ulkomailla asuvien kiinalaisten värvääminen kommunistipuolueen käsikassaroiksi, ja tätä voitaisiin ehkäistä vahvistamalla ulkokiinalaisten suhdetta asuinmaahansa.
Yhdysvallat puolestaan ei tyydy vastaamaan soft power -vaikuttamiseen pehmeillä keinoilla. Washington Post kertoi, että 150 republikaanipäättäjää ajaa esitystä, joka lätkäisisi pakotteet kaikille puoluekaadereille, jotka aktiivisesti vaikuttavat Yhteisrintamassa. Yhtä kaikki, ASPI:n raportin suositukset ovat relevantteja myös Suomen kohdalla, sillä Yhteisrintaman tiedetään toimivan täälläkin. Sen toimintaa Suomessa käsiteltiin alkuvuodesta esimerkiksi Kiina-ilmiöiden Matti Purasen ja Ylen toimesta.
The Wire China: “The Death of Engagement”
Orville Schell, yksi aikamme merkittävistä Kiina-tuntijoista, analysoi esseessään Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden kehitystä ja sitä, miten tämänhetkiseen kärjistyvään nokkapokkaan on ajauduttu. Vuosikymmenten ajan Yhdysvaltojen Kiina-politiikkaa ohjasi ajatus siitä, että Kiinan kanssa voitaisiin tehdä yhteistyötä, ja sen kautta Kiinaa voitaisiin nykiä kohti demokratiaa ja avoimuutta. Kiina puolestaan antoi kernaasti Yhdysvaltojen uskoa näin olevan, mutta tarjosi kauniiden sanojen tueksi vain vähän tekoja. Schellin analyysin mukaan maiden suhteet kasvoivat tämän seurauksena kieroon, ja jalot aikomukset vesittyivät Kiinan 2000-luvun johtajien sekä sittemmin presidentti Trumpin hallinnon joustamattomuuteen.
South China Morning Post (6.6.2020): “Philippines’ move to keep US military pact reveals shift in South China Sea calculations”
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte ilmoitti heti valtakautensa alussa (2016) ryhtyvänsä lämmittämään suhteita Kiinan kanssa Yhdysvaltain kustannuksella. Tämä siitä huolimatta, että Filippiinit kiistelee Kiinan kanssa Etelä-Kiinan meren luotojen omistuksesta. Koronakevät ja Kiinan lisääntyneet provokaatiot alueella lienevät kääntämässä Duterten päätä, sillä presidentti on nyt pyörtänyt aiemmat puheensa maiden välisen vierailusopimuksen (Visiting Forces Agreement, VFA) perumisesta.
The New York Times (3.6.2020): “For Hong Kong, Tiananmen Looms Over the Future”
Kiinalaiset jonnet eivät ehkä muista, mutta 31 vuotta sitten valtiovalta tukahdutti kuukausia jatkuneet mielenosoitukset pääkaupunki Pekingin kaduilla väkivalloin. Tätä tapahtumaa muistellaan vuosittain 4.6. oikeastaan kaikkialla muualla kuin Kiinassa, jossa asiasta vaietaan ja linjasta poikkeavat pyritään vaimentamaan. Erityinen kynttilämielenosoitus on vuosittain järjestetty Hongkongissa ja se kerää kerta toisensa perään laajat kansanosat muistamaan verisiä tapahtumia. Tänä vuonna jännitettä lisäsi koronavirus, joka nojalla poliisi etukäteen kielsi tapahtuman järjestämisen. Tästä huolimatta kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyivät Victoria Parkiin uhmaamaan virusrajoituksia. Jää nähtäväksi, miten näiden avotulen kanssa pelaavien mielenosoittajien kanssa toimitaan ensi vuonna, jolloin erityishallintoalueella lienee jo voimassa kansallisen turvallisuuden lait.
China Leadership Monitor (1.6.2020): “Summer 2020 Issue 64”
China Leadership Monitorin uusin numero lyö jälleen pöytään nivaskan huippututkijoiden korkealaatuisia esseitä Kiinan politiikan viimeisimmistä kuulumisista. Mukana on esimerkiksi hyvin mielenkiintoinen artikkeli Julian Gewirtziltä Kiinan näkemyksistä kansainväliseen yhtenäisriippuvuuteen, sekä paljon puhetta herättäneeseen “decouplaus”-ilmiöön. Kiinan puolue-eliitin salat tunteva Pei Minxin avaa puolestaan koronaepidemian vaikutuksia Xi Jinpingin valta-asemalle. Jos joku järeä paketti zhongnanhailogiaa on vaikkapa kesälomalla luettava, löytyy se täältä!
Lyhyesti:
- Yle (9.6.2020): Taiwan sanoo kiinalaishävittäjien loukanneen ilmatilaansa.
- South China Morning Post (6.6.2020): Taiwanin presidentinvaalit hävinnyt Han Kuo-yu äänestettiin ulos pormestarinvirasta, jonka kautta hän aikanaan singahti julkisuuteen.
- Helsingin Sanomat (5.6.2020): Ruotsin entisen Kiinan-suurlähettilään sooloilua koskeva oikeudenkäynti on alkanut.
- South China Morning Post (5.6.2020): Ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang Kiinan YK:n lähetystön leipiin.
- STT (4.6.2020): Hongkongissa hyväksyttiin laululaki, jonka myötä Kiinan kansallislaulun halventamisesta voi rapsahtaa vuosien vankilatuomio.
Talous
Kuumaa: Zoomin kiinalaiset erityispiirteet paljastuivat
Suomen Kuvalehti (12.6.2020): “Maa- ja metsätalousministeriö: Ähtärin pandat voidaan joutua palauttamaan Kiinaan”
Suomeen kovalla tohinalla aikanaan tuodut pandat näyttävät toistaiseksi olleen kaikkea muuta kuin toivotunlainen rahasampo Ähtärin eläinpuistolle. Tänä vuonna eläinpuiston taloudellista tilannetta on luonnollisesti vaikeuttanut koronavirus, mutta rahahuolia oli jo sitä ennen. Jos puiston toimintaa ei saada kannattavaksi, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön mukaan karhut saatetaan joutua palauttamaan Kiinaan. Oman lukunsa vaikeassa tilanteessa ovat Suomen ja Kiinan väliset kaksi salaista pandoja koskevaa sopimusta, joista “kummankaan sisältöä ei ole missään vaiheessa avattu siitäkään huolimatta, että valtio on pelastamassa eläinpuistoa”.
South China Morning Post (11.6.2020): “Zoom closes account of US-based Chinese dissidents after Tiananmen conference”
Koronapandemian aikana monille tutuiksi tulleen Zoom-videokonferenssialustan kiinalaisuus on ollut tunnettu fakta, mutta nyt kotimaan erityispiirteet näyttävät tarttuneen myös lafkaan itseensä. Joukko entisiä Taivaallisen rauhan aukion aktivisteja kokoontui toukokuun lopulla muistelemaan 31 vuoden takaisia tapahtumia Zoomin välityksellä. Tapahtumaan osallistui niin Yhdysvaltoihin paenneita kuin Kiinassa asuvia ihmisiä. Myöhemmin tilaisuuteen osallistuneet ihmisoikeustahot ja -aktivistit yksi toisensa jälkeen havaitsivat, että heidän käyttäjätilinsä olivat estetty. Zoomilta kerrottiin eston syyksi, että tili ei ollut noudattanut paikallisia lakeja ottamatta sen tarkemmin kantaa, että mitä lakeja.
Asian kiusallisehkon julkitulon jälkeen ainakin yhden ihmisoikeusryhmän tili alkoi kuin luonnonoikusta jälleen toimia. Pienen viiveen jälkeen myös Zoom myönsi Kiinan valtion pyytäneen yritystä keskeyttämään merkkipäivän muistamiseen liittyvät tapaamiset.
The New York Times (11.6.2020): “China’s Street Vendor Push Ignites a Debate: How Rich is It?”
Viime viikkojen aikana nähtiin julkisuudessa harvinainen särö muuten yhtenäisesti esiintyvässä puolueessa. Pääministeri Li Keqiang ehdotti katukaupustelun uudelleen sallimista koronan runtelemien työllisyyslukujen helpottamiseksi. Idea otti tuulta alleen ja useat kaupungit alkoivat houkutella viime vuosina katukuvasta siivottuja katukauppiaita takaisin kaduilleen; lupakäsittelyä höllennettiin, kauppiaille osoitettiin myyntipaikkoja ja vartijoita ohjeistettiin jättämään kauppiaat rauhaan. Mutta sitten seurasi vastaisku. Lin ehdotusta vastaan hyökättiin mediassa ja useiden kaupunkien johdossa, todennäköisesti puolueen vanhoillisen siiven masinoimana. Lin “katukojutaloutta” haukuttiin epähygieeniseksi ja sivistymättömäksi sekä paluuksi huonolaatuisen kasvun aikaan.
Tällä hetkellä on epävarmaa, kuinka monet kaupungit sallivat katumyyjien paluun. Useat kaupungit ovat raportoineet katukaupusteluen positiivisista vaikutuksista työllisyyteen, mutta suurista kaupungeista ainakin Peking ja Xi’an ovat ilmoittaneet, etteivät halua enää lisää kaupustelijoita kaduilleen. Köydenveto katukaupustelusta tuntuu mitättömältä, etenkin keskellä pahinta taantumaa 30 vuoteen. Lin politiikka paljasti kuitenkin puolueen sisäiset erimielisyydet siitä, miltä vauraan ja kehittyneen Kiinan pitäisi näyttää. Konservatiivit Xin johdolla ovat viime vuosina ostaneet vauraiden kaupunkilaisten kannatuksen siivoamalla ennen melko epäjärjestyksessä olleen katukuvan kaupustelijoista ja kerjäläisistä. Samalla Xin keskeisin politiikka köyhyyden poistamisesta on saanut ainakin kaupunkilaisten silmissä sulan hattuunsa. Li on pitänyt aktiivisesti köyhimpien kiinalaisten puolta ja tämän ehdotus voidaankin nähdä sohaisuna Xin politiikan ytimeen.
MERICS (4.6.2020): “China bets on ‘new infrastructure’ to pull the economy out of post-Covid doldrums”
Vuoden 2008 talouskriisissä Kiina piti taloutensa koneet pyörimässä massiivisilla infrastruktuuri-investoinneilla. Koronapandemian jälkeisen elvytyksen iskusanaksi on kohonnut “uusi infrastruktuuri” (新型基础), millä tarkoitetaan massiivisia satsauksia informaatioteknologiaan. Uusimpien tietojen mukaan maakunnissa on lähdetty pöhinään mukaan täydellä teholla, mutta Mericsin analyysin mukaan elvytyskampanjan onnistuminen riippuu siitä, miten hyvin Kiinan yksityiset digijätit saadaan innostumaan.
The Diplomat (4.6.2020): “Is China Changing Its Thinking on Data Localization?”
Ennen korkonakriisin eskaloitumista Kiinassa käytiin varovaista keskustelua internet-yhteyksien avaamisesta “kansainväliseen internetiin”, eli pääsyä Facebookin ja Googlen kaltaisille sivustoille ilman VPN-yhteyttä. Avaaminen koskisi vain esimerkiksi ulkomaisia yrityksiä ja turisteja, ja olisi mahdollista ainoastaan Hainanin ja Shanghain kaltaisillla vapaakauppa-alueilla. The Diplomatille kirjoittava Xiaomeng Lu kuitenkin arvelee, että epidemia saattaa jopa edistää, näitä suunnitelmia, sillä Kiina tarvitsee kipeästi ulkomaisia yrityksiä ja ulkomaista pääomaa taantumasta kohotakseen.
Lyhyesti:
- Bloomberg (11.6.2020): Kiinalaispankit vankistavat asemaansa Hongkongin arvopaperimarkkinoilla, JD:n listautuessa kärkikymmenikössä vain yksi ei-kiinalainen pankki.
- The New York Times (8.6.2020): Tanska haluaa hankkia 5G-teknologiansa liittolaismaalta.
- Wall Street Journal (5.6.2020): Yhdysvallat sallii kiinalaislentoyhtiöiden saapua maaperälleen rajatusti 16. kesäkuuta alkaen.
- Reuters (3.6.2020): Kiinan öljynkulutus on saavuttanut 90 prosenttia koronaviruspandemiaa edeltävästä tasosta.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (11.6.2020)
- Kiinan budjettialijäämä kasvaa tänä vuonna
- Kiinan keskuspankilta uusia tukitoimia pienyritysten rahoittamiseksi
- Raaka-aineiden hintojen lasku supisti Kiinan tuontia toukokuussa, vienti väheni vain hieman
- Kiina houkuttelee ulkomaisia sijoittajia vihreiden joukkolainojen markkinoilleen poistamalla kohteista ”puhtaan hiilivoiman”
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Avaruuden sivilisaatioita haravoiva radioteleskooppi.
Supchina (11.6.2020): “The Time Jesus’s younger brother led a revolution in China”
Kun Jeesuksen nuorempi veli johti vallankumousta Kiinassa, on lause, joka olisi varmasti päätynyt alkusanoiksi Uuden Testamentin jatko-osaan, jos sellainen olisi joskus kirjoitettu. Oli kuitenkin hilkulla, ettei näin käynyt Kiinan tai jopa maailman historian todennäköisesti absurdeimmassa tapahtumasarjassa (toiseksi absurdein on muuten mangomania, josta voi lukea Kiina-ilmiöiden #41:sta numerosta). Taiping-kapinana tunnetun levottomuuden aloittanut keisarillisissa pääsykokeissa epäonnistunut Hong Xiuquan nimittäin tuli kuumeiseen uskoon ja sai näyn, joka kertoi hänen olevan Jeesuksen nuorempi veli. Jumalallinen ilmestys apunaan Hong alkoi puuhata toimekkaasti vastarintaa Qing-dynastiaa hallitsevia manchudemoneja vastaan. Lopputuloksena oli maailmanhistoriaan verisimpiin konflikteihin kuuluva sisällissota, jonka seurauksena kuoli käsittämättömät 30 miljoonaa ihmistä ja joka kiihdytti Kiinan kolonisoitumista ja Qing-dynastian vääjäämätöntä tuhoa.
Kiina-ilmiöt (10.6.2020): “Kiinan kielen ammattilaisten koulutus on jäänyt Suomessa pahasti puolitiehen“
Suomessa panostetaan kiinan kielen ammattilaisten ja Kiina-asiantuntijoiden kieliopetukseen merkittävästi vähemmän kuin muualla Euroopassa, toteaan Kiina-ilmiöiden kirjoittaja Jani Mustonen. Muihin keskeisiin kieliaineisiin verrattuna jää kiinan kielen opetus huomattavasti jälkeen eikä kiinan kielestä valmistuneiden kielitaito ole samalla tasolla kuin muista kieliaineista valmistuneilla. Kiinan painoarvon kasvaessa kieliopetuksen puutteisiin tulisi kiinnittää entistä suurempaa huomiota, sillä ilman vahvaa kotimaista näkemystä Kiinasta voivat Suomen omat intressit jäädä huomiotta.
Japan Times (10.6.2020): “A chill descends on Chinese scholars in Japan“
Viime aikoina maailmalla liikkuviin kiinalaisiin tutkijoihin on kohdistunut lisääntyvästi sekä aiheellisia että aiheettomia vakoiluepäilyksiä. Japan Timesille kirjoittava Shaun O’dwyer nostaa kuitenkin esiin myös käänteisen ilmiön, jossa kiinalaiset tutkijat joutuvat vakoiluepäilyjen kohteeksi kotimaassaan. Artikkeli esittelee Kiinassa vuosikymmeniä asuneen historioitsija Yuan Keqinin, joka joutui viranomaisten haaviin matkustettuaan Kiinaan äitinsä hautajaisiin. Yuanille luettiin hyvin epämääräiset vakoilusyytteet, eikä miehestä ole sittemmin kuulunut. O’dwyerin mukaan satunnaisilla pidätyksillä ja pelottelulla pyritään idättämään itsesensuurin henki kaikkiin kiinalaisiin tutkijoihin, tai itse asiassa paremminkin kaikkiin Kiinaa tutkiviin kansalaisuudesta riippumatta.
The National Interest (2.6.2020): “China Is Starting a New Effort to Search for Aliens and Black Holes”
Löytyyko avaruudesta kommunismia? Tähän ja epäilemättä moniin muihin tärkeisiin kysymyksiin aletaan saada vastauksia syyskuun jälkeen, jolloin Kiina aloittaa virallisesti maapallon ulkopuolisen älyn etsinnän. Tehtävää varten suunniteltua radioteleskooppia rakennettiin viisi vuotta ja asennettiin paikalleen neljän vuoden ajan. Vaivannäkö on kuitenkin ollut sen arvoista, sillä maailman suurimmalla radioteleskoopilla kelpaa tiirailla tähtitaivasta. Teleskoopin pitäisi pystyä havaitsemaan hienoimmatkin pulsari- ja radiopurskesignaalit sekä tutkailemaan eksoplaneettoja ennennäkemättömällä tarkkuudella. Avaruussivilisaatioiden lisäksi teleskoopilla hankitaan uutta tietoa myös mustista aukoista ja kaukaisista galakseista.
Supchina (1.6.2020): “Qi Baishi, The Picasso Of China”
Supchinan historiallisessa henkilökuvassa kuvataiteilija Qi Baishi, jonka teokset ovat kivunneet 1900-luvun taiteen merkittävimpien teosten joukkoon. Qin vesivärityöt edustavat arkisia kohteita, katkarapuja, kaaleja ja hyönteisiä, joita Qi maalasi leikkisillä ja eloisalla xieyi-tyylillään. Yksi Kiinan tuotteliaimmista taiteilijoista oli myös taiteen uudistaja ja moniosaaja, mikä ansaitsi hänelle liikanimen “Kiinan Picasso”.
Lyhyesti:
- Yle (11.6.2020): Muurahaiskävyn kissanpäivät: Kiina poisti elikon kiinalaislääketieteessä sallittujen eläinten listalta.
- South China Morning Post (10.6.2020): Dalai-laman uusi aluevaltaus – albumillinen musiikin tahtiin lausuttuja mantroja.
- Politico (9.6.2020): Harvardin kemistin epäillään valehdelleen kytköksestään kiinalaisyliopistoon. Asiaa puidaan Yhdysvalloissa oikeusministeriötä myöten.
- Variety (5.6.2020): LGBT-elokuvien ja -tv-sarjojen kysyntä kasvaa Kiinassa, vaikka maan politiikka ei seksuaalivähemmistöjä liiemmin tue.
- South China Morning Post (3.6.2020): Kiinalaisräppärit tukevat Black Lives Matter -liikettä, mutta vastustavat Hongkongin mielenosoituksia.
Katsele & kuuntele
Kiina-ilmiöt podcast (7.6.2020): “ Turvallisuuslait: Kiinan raju tapa rakastaa”
Kiinan poliittinen massatapahtuma, kaksoiskokous, antoi Hongkongille lahjaksi turvallisuuslait. Ne herättivät tuoreeltaan levottomuuksien uuden aallon. Podarissa keskustellaan, onko Hongkong matkalla kohti anarkiaa vai Kiinan järjestelmää. Entä onko Taiwan seuraava Kiinan syliin kaatuva dominopalikka? Lopuksi summataan myös kaksoiskokouksen anti, joka valottaa Kiinan poliittisia pyrkimyksiä jälleen vuodeksi eteenpäin.
ARTE (5.6.2020): “Erzwungene Geständnisse im TV-Tribunal”
Vangittujen ihmisoikeustoimijoiden televisioiduista tunnustuksista on tullut Xin Kiinassa arkipäivää. Osana viranomaisten strategiaa hiljentää toisinajattelijat, tunnustukset seuraavat tarkkaan mietittyä käsikirjoitusta, jonka dramaturginen huippu tiivistyy anteeksipyyntöihin Kiinan kansalle ja puolueelle. Haastateltavien joukossa ihmisoikeusasianajaja Wang Yu, ruotsalainen ihmisoikeustoimija Peter Dahlin ja brittiläinen konsultti Peter Humphrey. Tällä hetkellä katsottavissa vain saksaksi tai ranskaksi. Englanninkieliset tekstitykset ovat työn alla.
Yle Areena (30.5.2020) “Maailmanpoltiikan arkipäivää: Voiko koronakriisi vain vahvistaa Kiinaa?“
Kiinan maine ja talous saivat kovan kolauksen koronasta. Nyt kriisistä toipuva Kiina osoittaa jo voimaansa lähialueillaan, muun muassa kiristämällä otetta Hongkongista. Ohjelma tarkastelee Kiinan talouden toipumista ja kysyy mihin Kiina voimapolitiikallaan pyrkii? Voiko koronakriisi jopa vahvistaa Kiinan asemaa?
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 26.6.2020. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Jani Mustonen, Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.