28.5.2021
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Lähtikö koronavirus sittenkin leviämään Wuhanin laboratoriosta? Kuluneiden viikkojen aikana kysymys on jälleen pompahtanut agendalle, kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on alkanut sitä ääneen ajatella. Huomattavaa on, että jo Donald Trump piti samoja aivoituksia koronan alkuperästä esillä, mutta ne hukkuivat muun varsin avoimesti Kiina-vastaisen ränttäilyn sekaan. Bidenin ääneen ajattelu näyttää saaneen sijaa lehdistössä ja esimerkiksi Facebook ilmoitti, ettei se enää poista päivityksiä, jossa laboratorioteoriaa pidetään esillä.
Kiina joutui siis jälleen maineenhallintahommiin koronan kanssa. Jyrkkä asioiden kieltokampanja jatkuu myös toisen aran aiheen, Xinjiangin kanssa. EU:n kiristyneeseen linjaan turhautunut Kiina muistutteli jo todellisesta pahiksesta ottamalla esiin holokaustin. Kaikkialla asiat eivät kuitenkaan ole Kiinan näkövinkkelistä rempallaan. Euroopassa on yhä kolkkia, jossa jopa kaavaillaan patsaan pystyttämistä Kiinan presidentille. Myös kulttuurialalla vipuvartta löytyy: Taiwania maaksi nimittävät vapaapainijat pyytelevät edelleen virheitään anteeksi Kiinan kansalta.
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Mao on jälleen pop
Reuters (27.5.2021): “Biden orders review of COVID origins as lab leak theory debated”
Yhdysvallat ei vaikuta vakuuttuneen koronaviruksen alkuperää selvittäneen WHO:n ryhmän löydöksistä, sillä presidentti Joe Biden pisti maan tiedustelupalvelut töihin selvittämään asiaa uudemman kerran. Biden paljasti tiedustelupalvelujen kertoneen hänelle maaliskuussa, etteivät ne voineet vielä varmistua siitä, oliko virus tarttunut ihmiseen eläimestä vai esimerkiksi laboratorio-onnettomuuden seurauksena. Presidentti sanoi määränneensä maan tiedusteluvoimat kääntämään seuraavan kolmen kuukauden aikana kaikki kivet saadakseen selkoa siitä, mistä yli kolme miljoonaa ihmistä tappanut virus on peräisin.
Vaikka WHO:n ryhmä luokitteli labravuototeorian epätodennäköiseksi, velloo se jälleen ilmassa seuraavat kuukaudet. Myös Wall Street Journal tykitti lisää bensaa kytevään laboratorioteoriahaaraan, kun se niin ikään paljasti näkemiinsä tiedustelutietoihin nojaten, että kolme Wuhanin virologisen instituutin tutkijaa hakeutui jo vuoden 2019 marraskuussa sairaalahoitoon sairastuttuaan. Virallisesti ensimmäinen raportoitu koronavirustapaus raportoitiin Kiinassa 8. joulukuuta. Tarjoilipa Washington Post myös laajan koontiartikkelin siitä, millaisia epäilyksen varjoja Wuhanin laboratorion ylle on pandemian alusta asti heitetty.
Kansainvälistä koronavirustutkimusta aktiivisesti ja systemaattisesti jarruttaneella Kiinalla oli Bidenin uudelle tutkinnalle jo valmiina nopea vastaus. Se ei toivottanut Yhdysvaltain tutkimusta tervetulleeksi, vaan tuomitsi sen salaliittoteorioiden uudeksi lietsomiseksi. Ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian antoi ymmärtää, että asiaan voidaan palata, kun Kiinalle myönnetään pääsy Yhdysvaltain tutkimuslaboratorioihin.
BBC (25.5.2021): “AI emotion-detection software tested on Uyghurs”
Ehtihän “uiguurihälytyksen” tekevästä Huawei-teknologiasta jo kuukausitolkulla vierähtääkin, kun jo on uusi ohjelmistoinsinööri esittelemässä BBC:lle Xinjiangin viimeisimpiä kurmootusteknologioita. BBC:n mukaan käyttöön on otettu tekoälyteknologia, joka analysoi kohdehenkilön tunnetilaa ja luo siitä klassisen piirakkadiagrammin. Se esimerkiksi ilmoittaa, jos henkilö vaikuttaa synkältä tai ahdistuneelta. Teknologian käyttöönottoa on ohjelmistoinsinöörin mukaan pilotoitu Xinjiangin leireillä olevilla ihmisillä.
Samaan aikaan, kun kiinalainen kamerateknologia alkaa jo lukea mieliä ja ymmärtää ihmisten tarpeita, on orwellilaiseen kehityskulkuun myös havahduttu. Chinese Whispers -podcastin mukaan Kiinan panoptikonia vastustetaan jo verrattain laajasti ruohonjuuritasolla.
Politico (25.5.2021): “China tells Europe: You know what a genocide looks like”
Kiinalla alkaa olla mitta täynnä EU:n hiljattain tiukentuneen Xinjiang-linjan, siihen sisältyvien pakotteiden ja investointisopimuksen jämähtämisen kanssa. Sen voi päätellä ulkoministeri Wang Yin pelaamasta natsikortista. Wang kiisti saksalaisessa turvallisuusalan tapahtumassa Kiinan syyllistyneen kansanmurhaan Xinjiangissa ja latasi, että “eurooppalaiset ystävämme tietävät, mikä kansanmurha on”. Tämän jälkeen ulkoministeri valisti jälleen EU-osapuolta siitä, kuinka Xinjiangista kerätyt “niin kutsutut todisteet” olivat pötypuhetta ja Kiina tekee kaikkensa ihmisoikeuksien suojelemiseksi. Itse asiassa, kuten juttu mainitsee, Xinjiangin hallinto ylisti uudelleenkoulutuskeskusten muuttaneen radikalisoituneet kansalaiset “kummituksista takaisin ihmisiksi”.
Wang pelasi tapahtumassa sekä pahan kytän että hyvän kytän roolin, sillä holokaustiviittauksiensa jälkeen hän ojensi yhteistyön kättä ja ilmaisi Kiinan näkevän Euroopan kumppanina kilpailijan asemesta. Oheislukemistoksi kannattaa nauttia Helsingin Sanomien tarjoilema oiva juttu Kiinan räksyttävistä “susisoturidiplomaateista” ja Kiinan kovenevan ukopoliittisen retoriikan taustalla vaikuttavista syistä.
The New York Times (22.5.2021): “Risk of Nuclear War Over Taiwan in 1958 Said to Be Greater Than Publicly Known”
Taiwanin kysymyksen kiristäessä jälleen suurvaltojen välejä kantautuu myös menneisyydestä uutta varoittavaa tietoa. Vietnamin sotaa koskeneilla paljastuksillaan kauan sitten kuuluisaksi tullut Daniel Ellsberg on julkistanut salaiseksi luokitellun asiakirjan, josta selviää, että Taiwania koskevan ydinsodan uhka oli 1950-luvulla aiemmin tiedettyä suurempi. Taiwaninsalmen kriisin aikaan vuonna 1958 Yhdysvaltain armeijan johtohenkilöt kannattivat ydinaseilla tapahtuvaa ensi-iskua Kiinaan, mikäli se koventaisi sotilaallisia toimiaan Taiwania vastaan. Ellsberg sanoi julkistaneensa uudet tiedot varoittavana esimerkkinä pinnallisista ja huonosti harkituista suunnitelmista, jollaisia tulenarassa tilanteessa pitäisi välttää.
DW (19.5.2021): “Israel-Gaza crisis: China fears instability in Middle East”
Kun Israelin ja palestiinalaisten väliset yhteenotot eskaloituivat jälleen suoranaiseksi sodaksi, YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Kiina vaati välittömästi tulitaukoa ja ilmoitti halukkuutensa toimia rauhanvälittäjänä osapuolten välillä. Kiina kannattaa rauhanprosessissa “kahden valtion ratkaisua” – ainakin toistaiseksi ja lähinnä retoriikan tasolla, sillä kauppasuhteet palestiinalaisalueiden kolonisointia kannattavan Israelin kanssa tiivistyvät hurjaa vauhtia. DW:n artikkelin mukaan Lähi-idän epävakaus ei ole millään tavalla Kiinan etu, sillä alue tuottaa valtaosan Kiinan öljytuonnista. Onkin vaikea arvoida kuinka kauan Kiina kykenee balansoimaan talouspöhinän ja Lähi-idän moninaisten valtaryhmittymien intressien välillä – tehtävä, jossa kaikki aiemmat suurvallat ovat ennemmin tai myöhemmin lyöneet kirveensä kiveen.
The Jamestown Foundation (17.5.2021): “Xi Jinping Stresses His Historical Preeminence in Preparation for the CCP Centenary”
Veteraanitarkkailija Willy Wo-Lap Lamin sinologinen analyysi tarjoilee jälleen painavia näkemyksiä puolueen maolaistumisesta ja vallan keskittymisestä Xin käsiin. Maolaiset tuulet puhaltavat tällä hetkellä etenkin siksi, että puolue valmistautuu juhlimaan perustamisensa satavuotisjuhlaa heinäkuun alussa. Äskettäin julkaistussa virallisessa historiateoksessa Maon kulttuurivallankumous oli jätetty mainitsematta ja suuri ruorimies sai osakseen suitsutusta kiinalaistyyppisen sosialimin perustajana.
Ideologisia lihaksia on muutenkin pullisteltu aiempaa näyttävämmin. Puheenvuorot puolueen yhtenäisyyden puolesta ovat moninkertaistuneet, vapautusarmeijassa ja turvallisuusviranomaisissa on käynnistetty pidätyskampanja ja liike-elämän patruunoille on näytetty kaapin paikka. Xin matka kaapin päälle Maon viereen on myöskin jälleen hitusen verran lyhyempi, sillä puolue on äskettäin tunnustanut Xin puolueen historian oikeana ymmärtäjänä. Juhlapäivävalmistelut sujuvat siis tuttuun tapaan.
Lyhyesti:
- Suomen Kuvalehti (26.5.2021): Kun Angela Merkel lähtee, Peking menettää merkittävän myötäilijän – EU:n pitää terästäytyä suhteessa Kiinaan.
- Axios (24.5.2021): Kiina tukottaa Taiwania koronavirusdisinfolla.
- LRT (24.5.2021): Nyt jälleen 16+1 – Liettua vahvistaa irtautuneensa itäisen Euroopan valtioiden ja Kiinan 17+1 -yhteistyöverkostosta.
- Sydney Morning Herald (21.5.2021): Australian signaalidirektoraatin mukaan Huawei olisi voinut lamauttaa Australian 5G-verkon.
- Helsingin Sanomat (17.5.2021): Vyön ja tien Suomi-versio eli Jäämeren rata tyrmättiin Lapin liiton valtuustossa, Saamelaiskäräjät riemuitsee.
Talous
Kuumaa: Digijukka.
Yle (20.5.2021): “Suomalaiset yritykset toimivat Kiinassa yhä politisoituneemmassa ympäristössä – Valiokin myöntää, että Kiina on haastava maa”
Länsimaiden ja Kiinan suhteiden kiristyessä tummia pilviä on alkanut kerääntyä myös bisnesympäristön taivaalle. Etenkin Xinjiang-kysymys pakotteineen ja boikotteineen on herätellyt länsimaisia yrityksiä tilanteen haasteisiin, ja ne koskevat suomalaisfirmoja siinä missä muitakin. Ylen haastattelema Valion Kiinan-toimitusjohtaja Olli Osara kuitenkin kertoo, että Valiolla pyyhkii toistaiseksi hyvin, ja toteaa, ettei yritys halua ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin. Toimintaympäristö on silti haastava, koska Kiina pönkittää nyt myös omaa meijerialan tuotantoaan vahvasti, ja kun EU:n ja Kiinan investointisopimuskin on jämähtänyt poliittisiin kiistoihin, kilpailuasetelman epäsuhta on ja pysyy. Suomen Shanghain pääkonsuli Pasi Hellman puolestaan sanoo, että haasteista huolimatta kauppasuhteet kasvavat yhä, eikä näkyvissä ole suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten joukkopakoa Kiinasta.
Reuters (20.5.2021): “China CO2 emissions 9% higher than pre-pandemic levels in Q1 -research”
Tehtaiden savupiiput hönkivät hiilidioksia jo entiseen malliin ja ylikin Kiinan saattaessa talouttaan kasvu-uralle. Energian ja puhtaan ilman tutkimuskeskuksen (CREA) tutkimuksen mukaan Kiinan päästöt ovat vuosineljännestasolla jo ylittäneet pandemiaa edeltävän tason. Kasvaneiden päästöjen taustalla vaikuttaa rakennusalan, etenkin teräs- ja sementtiteollisuuden kiihtynyt toimeliaisuus. Savupiippuelvytys sopii huonosti yhteen Kiinan ilmastotavoitteiden kanssa, sillä hiilidioksipäästöjen kasvun on määrä loppua ennen vuotta 2030. Maan hallinnolle ympäristötavoitteita tärkeämpää ja pakottavampaa kuitenkin on komea BKT-lukema, joka pyritään kaksinkertaistamaan vuoteen 2035 mennessä.
Financial Times (19.5.2021): “Bitcoin gyrates on fears of regulatory crackdown”
Miljoonien ihmisten kryptolompakoissa alkoi kuulua keskusimurin ääni, kun kryptovaluuttojen kovaa kasvua seurasi suoranainen äkkijyrkkä arvon romahdus. Esimerkiksi yli 60 000 dollarissa aiemmin tänä vuonna komeillut Bitcoin romahti kymmeniä prosentteja ja päätyi hetkellisesti noin 30 000 dollarin pintaan ennen kuin se hieman kartutti jälleen arvoaan. Taustalla kryptovaluuttojen notkahduksessa oli muun muassa Kiinan keskuspankin hyvesignalointi maan rahoituslaitosten suuntaan, ettei kryptovaluuttoja tulisi hyväksyä maksamisen välineenä. Ele tulkittiin sosialistisen kapitalismin erityispiirteeksi, jossa Kiina siloittaa kilpailuympäristöä oman digitaalisen valuuttansa lanseerauksen tieltä, josta lisää alla.
Yle (19.5.2021): “Kiina kokeilee jo setelit korvaavaa digivaluuttaa – digiyuan antaa hallinnolle keinon katsoa kansan rahapusseihin”
Kiinassa digilompakko ei ole mikään uusi keksintö, sillä jo pitkään suuren kansanosan raha on vaihtanut omistajaa bitteinä Alipay- tai Wechat-lompakkojen kautta. Mutta nyt Kiinalla pilottivaiheeseen edennyt valtion oma digitaalinen valuutta, joka vapahtaa kansan kapitalistien katalilta juonilta. Ei toki virallinenkaan digivaluutta, digijukka, ole vaaraton autoritäärisissä käsissä, mahdollistaahan teknologia esimerkiksi ihmisen ostotapahtumien jäljittämisen ja yksilöinnin. Huolia on kirvoittanut niin ikään se, kuinka volatiili hallinnolle epämieluisten ihmisten sähkölompakko onkaan. Sähkörämpylöiden cancelointi lienee yhtä helppoa kuin Weibo-kommentin poistaminen, sekuntipeliä. Äänekkäiden hallinnon vastustajien tai ihmisoikeuskriitikoiden onkin syytä säästää käteistä tyynyliinan sisään.
Lyhyesti:
- The Guardian (25.5.2021): Kiina ohitti Saksan ensi kertaa historiassa Britannian suurimpana maahantuojana suojavälinemateriaalien siivittämänä.
- Helsingin Sanomat (22.5.2021): Kiinan suurimman autovalmistajan Maxus-tilasähköautoa saa nyt Suomesta noin 50 000 euron hintalapulla.
- Bloomberg (20.5.2021): Kiina arvioi työllisyystilanteen pysyvän maassa vakaana tänä vuonna, vaikkakin lomautuksia ehkäiseviä yritystukia voidaan etenkin hotelli- ja ravintola-alalla tarvita.
- Helsingin Sanomat (20.5.2021): Turkulainen vasta-ainevalmistaja Hytest kaupattiin sen kiinalaiselle kumppanille Mindraylle yli puolella miljardilla.
- STT (18.5.2021): Tencent kahmii omistuksia suomalaisista pelifirmoista – tällä kertaa Supercellin omistaja osti siivun Remedystä.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (20.5.2021)
- Kiinan teollisuustuotanto pirteää, mutta kotimainen kulutus takkuaa yhä
- Kiinan huoltosuhde heikkenee ja väestö kaupungistuu
- Kiinalaiset ovat yhä koulutetumpia ja lähes kaikki nuoret aikuiset osaavat lukea
- Kiina jatkaa yhä suurempien ja vahvempien valtionyhtiöiden muodostamista
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Hurjapäälle hurjistuttiin.
AP (27.5.2021): “Taiwan struggles with testing backlog amid largest outbreak”
Taiwan oli yli vuoden ajan mallimaa koronan torjunnassa, mutta kuluneen kaksiviikkoisen aikana defenssit viimein pettivät, ja virus alkoi ensimmäistä kertaa levitä saarella. Toukokuuhun mennessä Taiwanilla oli ollut yhteensä vain runsaat 1 100 tautitapausta, mutta nyt niitä kirjataan usean sadan päivävauhtia, ja yhteiskunta on ensimmäistä kertaa jouduttu sulkemaan tavalla, johon muualla maailmassa jo kauan sitten totuttiin. Epidemian ryöpsähtäminen on myös paljastanut puutteita Taiwanin aiemmin kiitosta saaneessa torjuntastrategiassa – virus pääsi leviämään lentohenkilökunnan lepsujen karanteenisääntöjen takia, ja nyt ongelman laajuudesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa, koska testauskapasiteetti ei riitä.
Kaiken lisäksi rokottaminen sujuu Taiwanilla kangerrellen, ja tähän mennessä vasta prosentti populaatiosta on piikitetty. Kimurantti Kiina-suhde kummittelee myös rokoteongelmien taustalla, sillä Taiwanin mukaan Kiina on häirinnyt sen pyrkimyksiä hankkia Biontechin rokotteita. Kapuloita lyötiin rattaisiin muun muassa siksi, että Taiwan oli Biontechille toimittamissaan asiakirjoissa kehdannut kutsua itseään “maaksi”.
Reuters (26.5.2021): “Fast & Furious star John Cena apologises for calling Taiwan a country”
Taiwania ei toden totta käy “maaksi” kutsuminen, jos mielii Kiinan kanssa asioida. Tämän sai tuta myös Kiinassa suositun Fast & Furious -elokuvasarjan uusimman osan tähti John Cena, joka syyllistyi kyseiseen terminologiseen perisyntiin taiwanilaisessa tv-ohjelmassa. Erheensä huomattuaan Cena julkaisi viipymättä Kiinan somessa anteeksipyynnön. Miehen kotimaassa Yhdysvalloissa nöyristelyä ei katsottu hyvällä, ja eräs kommentoija epäili tämän “tarvitsevan apua kadonneen selkärankansa löytämisessä”. Kiinan Global Times -lehti taas oli tyytyväinen: sen mukaan Cenan anteeksipyyntö on “esimerkki, jota muidenkin länsimaisten kuuluisuuksien tulisi noudattaa”.
Hollywoodin toistuvaa kompurointia Kiinan markkinoille viritetyllä poliittisella miinakentällä pohditaan myös Hollywood Reporter -lehden laajassa analyysissä. Useat Kiinan kassamagneeteiksi toivotut jenkkileffat ovat kaatuneet joko poliittiseen tai kulttuuriseen yhteensopimattomuuteen, ja nyt esimerkiksi Marvelin suurtuotannot Eternals ja Shang-Chi ovat vaarassa jäädä vaille Kiinan-julkaisua. Artikkelin mukaan maiden elokuvasektorien molemminpuoliseksi rahasammoksi toivottu romanssi saattaa olla kuihtumassa.
Bloomberg (26.5.2021): “‘Comrade Xi’ Statue? Serbia Wants to Thank Its Friends in China”
Kilpa Kiinan ykkösfanin asemasta Euroopassa käy villinä. Juuri nyt vaikuttaa siltä, että Viktor Orbánin Unkarin ansiokas mielistely ei aivan oikeuta podiumin korkeimmalle askeleelle, sillä Balkanilla on laitettu aivan uusi vaihde silmään. Kiinan miljardi-investoinneista ja kiinalaisrokotteista kiitollisuudenvelkaan jääneessä Serbiassa maan kommunistipuolue esittää perin vanhahtavaa kunnianosoitusta kiinalaisen toveripuolueen johtajalle. Puolue on pystyttänyt suuria plakaatteja Belgradin kaduille, jossa esitetään Xi Jinpingin patsaan pystyttämistä paikalliseen puistoon. Jäämme odottamaan, saammeko Eurooppaan jäljennöksen Kiinan kommunistisen puolueen ytimestä.
South China Morning Post (24.5.2021): “Yuan Longping: how a career in science created a national hero in China”
Kiinan ruoantuotannon 1970-luvulla mullistanut Yuan Longping on kuollut 90-vuotiaana. Kansansankarin asemaan kohotettu herra kehitti hybridiriisin eli riisilajikkeiden risteytyksen, joka tuottaa huomattavasti villiriisiä kookkaampia satoja. Itsekin Kiinan nälänhädän 60-luvulla todistanut Yuan kertoi omien sanojensa mukaan ponnistelleensa sen eteen, ettei kenenkään tarvitsisi nähdä nälkää. Hän jääkin historiaan kansainvälisestikin tunnustettuna tiedemiehenä, joka joka teki Kiinan riisikulhoista yltäkylläisiä ja joka osaltaan todisti Kiinassakin käytetyt neuvostotieteilijän Trofim Lysenkon tuhoisat viljelyopit pseudotieteeksi.
Helsingin Sanomat (19.5.2021): “Kiinan avioerot romahtivat 72 prosenttia, kun hallitus komensi pariskunnat viilentymisjaksolle”
Avioerojen määrä Kiinassa on kasvanut viime vuosikymmeninä roimasti, kun niihin liittyvä stigma on hälvennyt ja naisten elämä vapautunut. Vuonna 2019 Kiinassa kirjattiin avioeroja 3,36 jokaista tuhatta asukasta kohti, kun esimerkiksi Suomessa vastaava luku oli 2,4. Erointo on kasvanut jo niin suureksi, että jotkut katsovat sen osaltaan laskevan syntyvyyttä ja vaikuttavan väestörakenteen ongelmiin, joista edellisessä kirjeessämme myös uutisoimme. Tämän vuoden alussa hallitus määräsikin avioeroille 30 päivän odotusjakson, jonka aikana erohakemus voidaan perua ja jonka jälkeen eroa on vielä haettava uudelleen, jos se yhä halutaan toteuttaa. Ainakin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sääntö näyttää tuottaneen tulosta, sillä avioeroja kirjattiin vain 296 000, kun vuosi sitten vastaava luku oli 1,06 miljoonaa.
Lyhyesti:
- Focus Taiwan (23.5.2021): Enemmistö taiwanilaisista kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa kaksi vuotta sen laillistamisen jälkeen.
- Sixth Tone (23.5.2021): 21 kilpailijaa kuoli hypotermiaan ultrajuoksutapahtumassa Gansussa, kun sää muuttui yllättäen hyytäväksi.
- Vice (21.5.2021): Kiinan valtionmedia suutahti Greta Thunbergin Kiinaan päästöjä suomivasta tviitistä, joten se päätti kritisoida Thunbergin painoa.
- The Guardian (18.5.2021): 300-metrisen rakennuksen yhtäkkinen huojuminen synnytti paniikin Shenzhenissä.
- Helsingin Sanomat (18.5.2021): Jumalhallitsijan mukaan nimetty Zhurong-mönkijä aloitti tutkimukset Marsin maaperällä.
Katsele & kuuntele
Ulkolinja (24.5.2021): “Kiina vastaan Taiwan”
Kiintoisa dokumentti, jossa Taiwanin ja Kiinan myrskyisäksi jälleen äitynyttä yhteiseloa tarkastellaan vuodesta 1949 tähän päivään. Aikoinaan maailman hilavitkutintehtaana vaurastuneella Taiwanilla nuori polvi hienosäätää ja kehittää tällä hetkellä demokratiaa ja itsehallintoaan kuin hipsterit hapanjuurileivän reseptiään. Samalla päinvastaiseen suuntaan kehittynyt Kiina lyö kapuloita rattaisiin, mikä saa ainakin vanhemman sukupolven Taiwanilla varpailleen.
The Asia Chessboard (10.5.2021): “Europe and the Asia Chessboard”
Center for Strategic and International Studies -instituutin Asia Chessboardin jaksossa Brysselissä häärivät tutkijat Eva Pejsova ja Luis Simon avaavat Euroopan muuttuvaa Kiina-suhdetta Yhdysvaltain Aasia-strategiaan suhteutettuna. Yhdysvallat haluaisi eurooppalaiset liittolaisensa mukaan Tyynellemerelle balansoimaan Kiinan nousua, mutta miten ja millä muskeleilla, kun Euroopan itärajallakin tilanne on kiristymään päin?
Muuta kiinnostavaa
- Suomen pääkonsulaatti Shanghaissa hakee koordinaattoria vastaamaan maakuvatyöstä. Haku päättyy 2.6.2021.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 11.6.2021. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Jani Mustonen, Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.