#82 – 8.10.2021
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Taiwaninsalmen geopoliittinen ruutitynnyri nousi jälleen huomion keskipisteeksi, kun Kiina merkkasi kansallispäiväänsä lennättämällä ennätysmäärän sotilaskoneita Taiwanin ilmapuolustusvyöhykkeelle. Tilanne ei taatusti helpota Yhdysvaltain ja Kiinan yrityksiä korjata suhteitaan – Yhdysvallat pyrkii parhaillaan dialogiin niin politiikassa kuin taloudessa, mutta Kiina ei halua neuvotella itselleen epäedullisessa asemassa.
Talouden ja teollisuuden osalta on Kiinalla työnsarkaa kotipuolessakin. Jättiyhtiö Evergranden vaikeuksien myötä Kiinan rakennusalan näkymät ovat pilviset ja kiinteistökuplan kunto puhuttaa. Samalla maahan on iskenyt paha energiakriisi hiiliriippuvaisen sähköntuotannon sakatessa.
Urheilumaailmassa Suomen ja Kiinan tähän asti sulavasti sujuneeseen talviurheiluyhteistyöhön syntyi kupru, kun mäkihyppyvalmentaja Mika Kojonkoski sai yllätyspotkut liian rennon valmennustyylinsä johdosta.
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Xi Jinpingin koronakotoilu.
New York Times (6.10.2021): “Biden and Xi Jinping of China Agree to Hold a Virtual Summit”
Mitä jäi käteen, kun Yhdysvaltoja edustanut Jake Sullivan ja Kiinan Yang Jiechi tapasivat Sveitsissä? Varmaankin pääpotti eli sopimus presidenttien Joe Bidenin ja Xi Jinpingin huippukokouksesta. Vaikka Yhdysvallat tähysi tapaamista kasvotusten, oli selvästi etätyöaikaan tottunut Xi ennemmin Zoom-kokouksen kannalla. Päämiesten virtuaalitapaamiselle ei ole annettu tarkempaa aikaa kuin että se järjestetään vielä tämän vuoden aikana. Aivan ventovieraita miehet eivät toisilleen ole, sillä viimeksi herrat soittelivat keskenään syyskuussa. Hiljaisia hetkiä tapaamisessa tuskin syntyy, sillä kahdenvälisiä suhteita hiertävien asioiden lista on jatkanut kasvamistaan, viimeisimpänä Kiinan Taiwan-uhittelun muodossa, josta lisää myöhempänä.
Merics (6.10.2021): “EU-China Opinion Pool: Germany’s China policy after the election”
Saksan vaalit on käyty ja Eurooppa odottaa uuden demarivetoisen hallituksen kasautumista. Hallituksen linjauksilla on vaikutuksia myös Saksan Kiina-politiikkaan ja sitä kautta koko EU:n linjauksiin. Vaikka kansleriksi povattu Olaf Scholz nähdään varsin pragmaattisena suhteessaan Kiina-yhteistyöhön, Mericsin haastattelemien Kiina-tarkkailijoiden mukaan esimerkiksi demarien, vihreiden ja liberaalien muodostama liikennevalohallitus olisi taipuvainen arvopohjaisempaan Kiina-lähestymiseen. Moni asiantuntijoista myös toivoo, että Saksa kalibroi Kiina-politiikkaansa yhä voimakkaammin EU:n yhteisen rintaman kautta.
CNN (5.10.2021): “‘Some are just psychopaths’: Chinese detective in exile reveals extent of torture against Uyghurs”
Aiemmin Xinjiangissa poliisin tehtävissä toiminut, nykyisin Kiinasta Eurooppaan paennut “Jiang” kertoo CNN:n haastattelussa karmeita tarinoita uiguurivähemmistön “uudelleenkoulutusleirien” tapahtumista. Jiang kertoo lähteneensä Xinjiangiin muualta Kiinasta hyvin palkatuille komennuksille, joiden aikana hän osallistui massamaisiin, kiintiöhin perustuviin pidätysoperaatioihin, joissa saatettiin pidättää sattumanvaraisesti kokonaisia asuinyhteisöjä. Seuraavassa työvaiheessa pidätetyistä puristettiin monimuotoista kidutustyökalupakkia hyödyntäen ulos tunnustukset terroririkoksista, minkä toiset poliisit kokivat lähinnä välttämättömänä työtehtävänä, mutta mistä psykopatiaan taipuvaiset suorastaan nauttivat. Lopuksi pidätetyt passitettiin uudelleenkoulutusleirille tai vankilaan. CNN ei kykene vahvistamaan Jiangin tarinaa, mutta yksityiskohdat täsmäävät vankileireiltä paenneiden kertomusten kanssa.
Helsingin Sanomat (3.10.2021): “Ennätysmäärä Kiinan sotilaskoneita on lentänyt viime päivinä Taiwanin lähettyvillä – HS kysyi tutkijalta, mihin Kiina pyrkii”
Kiinan häirintälennot Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle ovat ottaneet uusia kierroksia kansallispäivän jälkeisellä viikolla. Kiina lennätti muutaman päivän aikana Taiwanin liepeille suurimman määrän sotilaskoneita sitten viime vuoden syksyn, jolloin Taiwan alkoi julkaista tietoja lennoista. Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tilanne on tuskin akuutisti kärjistymässä konfliktiksi, mutta samalla muut kuin sotilaalliset keinot Kiinan yhdistämiseksi ovat käymässä vähiin.
Taiwanin pääministerin Su Tseng-changin mukaan Taiwanin on oltava varuillaan Kiinan “överiksi menneestä” (over the top) sotilaallisesta aktiivisuudesta. Myös Taiwanin puolustusministeri Chiu Kuo-cheng antoi varsin synkkiä arvioita ja uskoi Kiinan olevan valmiudessa invaasioon vuoteen 2025 mennessä. Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen osallistui puolestaan keskusteluun Foreign Affairsissa julkaisemallan artikkelilla. Tsain mukaan Taiwan on vastuullinen liberaalien arvojen mallioppilas, jonka hylkääminen suden suuhun olisi katastrofi alueellisen rauhan ja globaalin demokratiakehityksen kannalta.
Lennot saivat osakseen myös kansainvälistä huomiota, kun Australia ilmaisi huolestuneisuutensa ja varoitti Kiinaa voimankäytöstä. Myös presidentti Joe Biden ilmoitti keskustelleensa Xi’n kanssa Taiwanin tilanteesta, ja kertoi maiden välillä vallitsevan jonkinlaisen yhteisymmärryksen. Samaan aikaan Yhdysvaltain merijalkaväen erikoiskjoukkojen kerrottiin kuitenkin toimineen jo vuoden ajan Taiwanissa salaisissa koulutustehtävissä. Yhdysvaltain asevoimien hääriminen saarella ei liene täysin Yhdysvaltain ja Kiinan välisten sopimusten mukaista, mutta sotilaiden vierailuista on raportoitu aiemminkin. Tällä kertaa amerikkalaiset virkamiehet kuitenkin myönsivät operaatiot suhteellisen avoimesti, mikä on uutta, ja sisältänee myös ripauksen strategista viestintää.
Ulkopoliittinen instituutti (28.9.2021): “China’s foreign policy at the centennial of the Communist Party: Prestige above all”
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio pohtii artikkelissaan, johtuuko Kiinan viime aikoina kärjistynyt ulkopoliittinen kiukuttelu puolueen satavuotispäivistä ja vuoden 2022 loppupuolella häämöttävästä puoluekokouksesta. Oli ärhäköinnin takana piilevä logiikka mikä tahansa, seurauksena on ollut selkeää haittaa Kiinan maakuvalle ja taloudellisille suhteille länsimaiden kanssa. Täten on mahdollista, että kunhan Kiina on saanut tuikitärkeät vuoden 2022 poliittiset prosessinsa pois päiväjärjestyksestä, se palaa sovinnollisemmalle linjalle. Seuraavat pari vuotta kertovat siis paljon siitä, mihin suuntaan Kiina kansainvälisessä kanssakäymisessään kulkee.
Reuters (24.9.2021): “Huawei CFO leaves Canada after U.S. agreement on fraud charges, detained Canadians head home”
Kiinan ja Kanadan välejä vuosia hiertänyt diplomaattinen kiista päättyi vertauskuvallisesti sillalle, jossa Kanada vaihtoi Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun kahteen Kiinassa vangittuun Michaeliin. Lähes kolme vuotta kotiarestissa Kanadassa ollut Meng oli vapaa matkustamaan takaisin Kiinaan, kun Yhdysvalloissa syyttäjät luopuivat häntä koskevista luovutusvaateista. Samalla Mengin pidätyksen jälkeen Kiinassa vangitut Michael Spavor ja Michael Kovrig pääsivät palaamaan Kanadaan, vaikka Kiinan mukaan miesten kiinniotolla ei ollutkaan yhteyttä Mengin tapaukseen. Vastikään Kiinassa 11 vuoden vankeuteen vakoilusta tuomittu Spavor kärsi tuomionsa ennätysajassa, mutta kuten todettua, yhteyttä Mengin tapaukseen ei Kiinan mukaan ollut.
Meillä Suomessa ja muualla kirjoitettujen media-analyysien mukaan koko vankidraama oli voitto Kiinan panttivankidiplomatialle. Vaikka tapaus on monimutkainen ja vaati muun muassa Mengiä tunnustamaan syyllistyneensä lähes jokaiseen syytekohtaan, pelätään sen olevan huolestuttava ennakkotapaus siitä, että panttivankien ottaminen neuvotteluvaltiksi toimii. Kiinan nationalistinen Global Times katsoi asiaa siten, että kiistan ainoa poliittinen vanki oli Meng Wanzhou, jonka vapauttamisen jälkeen kanadalaisvakoojat saatettiin hyvän tahdon eleenä karkottaa takaisin kotiin.
Lyhyesti:
- BBC (7.10.2021): Yhdysvaltain merivoimien sukellusvene törmäsi “vieraaseen esineeseen” Etelä-Kiinan merellä.
- Financial Times (7.10.2021): Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA perustaa uuden Kiinaan keskittyvän byroon.
- South China Morning Post (6.10.2021): Xin koronakotoilu sen kuin jatkuu: presidentti aikoo jättäytyä pois Italiassa tässä kuussa järjestettävästä G20-kokouksesta.
- Al Jazeera (5.10.2021): Malesia kutsui Kiinan suurlähettilään nuhdeltavaksi Etelä-Kiinan meren tapahtumien vuoksi.
- Washington Post (24.9.2021): Kiina kummitteli Quad-kokouksen taustalla, vaikkei sitä ääneen lausuttukaan.
Talous
Kuumaa: Talvea kohti sähkövajareissa.
MTV (6.10.2021): “Huawei perustaa innovaatiokeskuksen Helsinkiin – tietoturva-asiantuntija yhtiön visiosta: ‘Sinä päivänä viimeistään syytä hankkiutua eroon puhelimesta’”
Suurvaltakilpailun rytäkässä ryvettynyt televiestintä- ja verkkolaiteyhtiö Huawei on perustanut Helsinkiin uudenlaisen innovaatiokeskuksen, jonka taustalla on yhteistyötä muun muassa Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Huawei-johtaja Derek Yu kertoo, että Eurooppa ja Suomi ovat yhtiölle tärkeitä alueita ja että Suomen uusi keskus on tärkeä osa sen uutta HMS-älypuhelinekosysteemiä. Yu toppuuttelee tietoturvahuolia ja sanoo, ettei Huawei ole koskaan saanut mitään pyyntöä luovuttaa dataa Kiinan viranomaisille, mutta MTV:n haastattelema tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen suhtautuu silti yhtiöön ja sen toimintaan epäilyksellä.
Financial Times (5.10.2021): “The economic threats from China’s real estate bubble”
Financial Timesin Martin Wolfin laskelmien mukaan Kiinan kasvua on pitkään tehostettu korkealla investointiasteella, mikä on puolestaan korkean säästämisasteen vuoksi näkynyt maan kasvavana velkaantumisena. Talouskasvu on kuitenkin hidastumaan päin, mikä implikoi, että investointien voitot ovat kutistumassa ja että iso osa investoinneista on lapattu täkäläisen metaforan mukaan ns. “Moolokin kitaan”. Kuten tiedetään, investoinneista valtaosa on valunut rakentamiseen, mutta jos kiinalainen kiinteistökupla on nyt viimeinkin puhjetakseen, tulee investointeihin ja sitä myötä maan kokonaiskysyntään valtava lovi. Kasvun moottori on alettava löytää muualta ja Kiinan talous on suurien uudistusten äärellä, joista Xi’n “yhteisen hyvinvoinnin” politiikka saattaa hyvin enteillä.
Hyvin samantapaiseen spekulointiin päätyi myös Niall Ferguson, joka kertoo Bloombergissa lyöneensä kolme vuotta sitten vetoa kiinalaisen taloustieteilijä Justlin Yifu Linin kanssa siitä, ettei Kiina ohita Yhdysvaltoja talouden koolla mitattuna tulevan 20 vuoden kuluttua. Ferguson seisoo yhä vetonsa takana ja esittelee artikkelissaan, miksi Evergrandea ei seuraa “Kiinan Lehman-hetki”, mutta kuinka rakennusyhtiön vaikeudet ovat vain eräänlainen jäävuoren huippu. Kiinan talouskasvusta valtavan suuri osa on tullut rakentamisesta, ja mikäli tämä teollisuudenala alkaa kommunistipuolueen uusien rajoitusten vuoksi yskimään (kuten Evergranden tapaus antaisi ymmärtää) tulevat vaikutukset Fergusonin mukaan säteilemään dramaattisesti koko Kiinan talouteen.
Reuters (4.10.2021): “U.S. trade chief Tai seeks talks with China, won’t rule out new tariff actions”
Yhdysvalloissa yritetään sorvata kauppapolitiikkaa Kiinan kanssa kuntoon Donald Trumpin jäljiltä. Maassa on saatu valmiiksi kuukausia kestänyt Kiina-kauppapolitiikan arviointi, ja tämän myötä Yhdysvaltain kauppaedustaja Katherine Tai kertoi pyrkivänsä tapaamiseen Kiinan varapääministeri Liu Hen kanssa. Tai sanoi Yhdysvaltojen olevan valmis helpottamaan tiettyjä kiinalaisten tuotteiden tuonnille asetettuja tariffeja, jotka ovat tehneet hallaa yhdysvaltalaisille yrityksille ja kuluttajille. Samalla hän kuitenkin painotti, että kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, koska Kiina ei ole noudattanut Trumpin kaudella väännetyn kauppasopimuksen velvoitteita – se on ostanut sopimusaikana arviolta vain 62 % lupaamastaan määrästä yhdysvaltalaisia tuotteita ja palveluja.
The Lantau Group (28.9.2021): “Volatility in Chinese Power Supply”
Kyllä nyt tavan kansalaista koetellaan. Ensin menivät rahat Evergrande-johdannaisten mukana ja sitten menivät sähköt. Lähes 20:ssa Kiinan maakunnassa on syyskuun aikana koettu jonkin sortin sähkön säännöstelyä, mikä on rajoittanut tehdastuotantoa ja paikoin heijastunut jopa kotitalouksiin asti sähkökatkoina. Sähköpulalle on moninaisia, jokseenkin yhteenkietoituneita syitä, joista voisi mainita esimerkiksi kivihiilen hinnan kohoamisen, joka on tehnyt energiantuotannosta kannattamattomampaa. Osa maakunnista kärsii myös rakenteellisesta sähköriippuvuudesta eli on tavallisinakin aikoina muiden maakuntien voimalaitosten armoilla.
Synkin tilanne voimalaitosten tuotannon kannalta on Koillis-Kiinassa, jonne talvi tekee jo tuloaan. Toinen ääriesimerkki löytyy etelästä Guangzhousta, joka teki historiallisen viranomaispäätöksen pitää voimalaitokset hyrräämässä, mutta jossa loppukäyttäjä eli kansalainen maksaa asuntonsa valojen päällä pysymisestä aiheutuvat ylimääräiset tuotantokustannukset.
Etla (24.9.2021): “Miksi vientimme Kiinaan muuttui raaka-ainevetoiseksi?”
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen katsaus Suomen Kiinan-viennin rakennemuutokseen viime vuosikymmenien aikana paljastaa, että Nokian 3210-puhelinten sijaan Kiinaan matkaa nykyään sellu ja puutavara. Suomi ei kuitenkaan ole viennin agraaristumisen kanssa yksin, sillä kehitys on muissa kehittyneissä maissa vastaavankaltainen Kiinan suhteen. Etlan mukaan tämä heijastaa ennen kaikkea Kiinan pyrkimystä teknologiseen riippumattomuuteen keskeisillä aloillaan. Entä mistä sitten löytyy seuraava Nokia? Etlan mukaan se voi löytyä vihreistä teknologioista, joissa Suomen erikoistuminen ja osaaminen on vahvistunut suhteessa Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.
Lyhyesti:
- Bloomberg (7.10.2021): Kiinan keskuspankin johtajan mukaan Kiina ei aio jatkossakaan hellittää kurmottamasta verkkojättejä.
- Helsingin Sanomat (30.9.2021): Vyö ja tie -hanke on kerryttänyt kohdemaille noin 330 miljardia euroa velkaa, kolmannes projekteista protestien tai korruption sävyttämiä.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (7.10.2021)
- Hiilen saatavuusongelmat ja nousseet hinnat ovat aiheuttaneet sähköpulaa ympäri Kiinaa
- Yhdysvallat haluaa jatkaa kauppaneuvotteluita Kiinan kanssa
- EU-kauppakamari näkee toimintaympäristön muuttuvan hankalammaksi Kiinassa
- Suomen tavaravienti Kiinaan yltää jo vuoden 2019 tasolle, palveluvienti ei vielä
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Mäkikotkanpoikii ilman suomalaissiipii.
Asia Nikkei (5.10.2021): “China PCR test orders soared before first confirmed COVID case”
Koronaviruksen havaitsemiseen käytettyjen PCR-testien kauppa alkoi käydä kuumana Hubein maakunnassa jo vuoden 2019 keväällä, raportoi Asia Nikkei. Verkkolehti perustaa väitteensä Internet 2.0 -yrityksen tekemään analyysiin, jossa tarkasteltiin kiinalaisia hankintoja koostavia tietokantoja. Huomionarvoisesti testien hankinnat piikkasivat toukokuussa 2019 erityisesti Hubein tartuntatautien torjunnan keskuksessa sekä Kansan vapautusarmeijassa. Hankintojen kasvu jatkui sittemmin läpi loppuvuotta kohti mentäessä. Alkoiko epidemia Wuhanissa siis huomattavasti Kiinan virallista tietoa aiemmin? Ei ainakaan Kiinan ulkoministeriön tiedottajan mukaan, joka murjoi analyysin täydeksi humpuukiksi.
Koronatestien liikkeet ennen pandemiaa ovat poikineet vilkasta keskustelua internetin syvässä päässä. Keskustelua virisi syksyllä myös meidän mantereellamme, kun Maailman tullijärjestön datasta ilmeni, että covid-19-testejä olisi tilattu Eurooppaan jo vuosia ennen pandemian alkua. Totuus ei kuitenkaan ollut tässä tapauksessa tarua ihmeellisempää, vaan tiettyjen lääketieteellisten tuoteryhmien nimet olivat pandemian käynnistyttyä vaihdettu viittaamaan suoraan covid-19:ään, mikä virheellisesti muutti tuoteryhmien nimiä myös taannehtivasti.
Yle (5.10.2021): “Mika Kojonkoski halusi tietää, miksi hänen suojattinsa tulivat itkien kilpailuun – pian hänen puhelimensa soi ja pesti Kiinan mäkimaajoukkueessa päättyi potkuihin”
Mika Kojonkoski, Suomen toivo viimeksi Kiinan mäkihypylle, on nyt työtön. Huikeita tuloksia kiinalaismäkihyppääjistä irti saanut Kojonkoski sai hiljattain mäkijoukkueen johtajalta yllättävän puhelinsoiton, joka päätti yhteistyön ennenaikaisesti. Yhteistyön oli määrä jatkua Pekingin talviolympialaisten yli huhtikuuhun. Ylen mukaan Kojonkosken “kasvattava ja kannustava” johtamistyyli oli kiinalaisjohdon makuun liian pehmeä. Kun naishyppääjät saapuivat viime viikonlopun Saksan-kilpailuun itkien, oli Kojonkoski vaatinut kiinalaisjohdolta selvitystä tapahtuneesta. Selvitystä hän ei saanut, mutta potkut kylläkin.
Helsingin Sanomat (2.10.2021): “Kansanedustaja Chen Yu-jen on Taiwanissa tunnettu tappelija – Nyrkit heiluvat ja siansuolet lentävät, kun Taiwanin parlamentissa säädetään lakeja”
Suomen eduskunnassa skandaaliin riittää pelkkä henkilön syyttäminen valehtelusta, mutta Taiwanissa kynnys on korkeampi – sikäläisessä lainsäädäntöelimessä epäparlamentaariset aktiviteetit nyrkkitappeluista vandalismiin ovat arkipäivää. Aasialaisen demokratian mallimaana pidetyn Taiwanin parlamentissa on laskelmien mukaan nujakoitu yhteensä 240 kertaa vuosina 1987–2019. Viime aikoina riehumisesta on vastannut pääoppositiopuolue Kuomintang, jonka Sodan jumalatar -lempinimellä tunnettu kansanedustaja Chen Yu-jen kertoo HS:n haastattelussa, miksi on välttämätöntä rynnätä suojalasit ja pyöräilykypärä päässä parlamentin puhujanpönttöä valtaamaan.
Al Jazeera (1.10.2021): “The 33-year-old woman who left Taipei to become a shaman”
Taiwanin alkuperäisasukkaiden taival ei ole ollut helppo. Perinteisen kulttuurin kantavia elementtejä on aikojen saatossa yritetty kitkeä sekä kristillisellä käännytyksellä että japanilaisten ja kiinalaisten harjoittamalla assimilaatiolla. Taiwanin demokratisoiduttua 1990-luvulla tähän tuli kuitenkin muutos, ja alkuperäiskansojen kulttuuriperintöä on alettu vaalia uudelleen. Nyky-yhteiskunnan rakenne kuitenkin heittää omanlaisiaan kapuloita rattaisiin – kaupungeissa kasvaneen sukupolven on vaikea pitää yllä siteitä perinteisten kyläyhteisöjen elämäntapaan. Al Jazeeran juttu kertoo Paiwan-kansaan kuuluvasta 33-vuotiaasta Kerekeristä, joka päätti palata kotiseudulleen ja ryhtyä shamaaniksi.
China Media Project (1.10.2021): “Curbing China’s Script Murder Craze”
Viimeaikaisen kieltokampanjan seuraava kohde saattaa olla valittu. China Media Projectin analyysi osoittaa, että kiinalaismediat ovat alkaneet uutisoida kriittisesti Kiinassa trendaavasta roolipelimuodosta, jossa ratkotaan murhamysteerejä. Syyskuun lopulla esimerkiksi kansallinen uutistoimisto Xinhua kiinnitti huomiota Weibo-tilillään pelien väkivaltaisuuteen ja niiden sisältämiin yliluonnollisiin elementteihin. Sen sijaan Xinhua korosti, että pelien tulisi pyrkiä “oikeiden arvojen ohjaukseen” ja “positiivisen energian levittämiseen”. Myös esimerkiksi Harbinissa koronavirusuutisointi keskittyi korostuneesti yhteen tartuntaan, joka oli todettu tiloissa, jossa roolipeliä pelataan.
Lyhyesti:
- VICE (6.10.2021): Meluhaittaan kyllästyneet kiinalaiset ovat keksineet kaukosäätimen, jolla karkoitetaan julkisilla paikoilla tanssivat mummot.
- BBC (3.10.2021): Uraauurtaneen skottivalokuvaajan otokset kertovat 1870-luvun Kiinasta.
- Ilta-Sanomat (3.10.2021): Poliisi ei uskonut miehen olevan ihmiskaupan uhri – sitten ilmestyi tallenne, joka muutti kaiken.
- The Wall Street Journal (1.10.2021): Wuhanissa koronan ensimetrejä dokumentoinut kansalaisjournalisti ilmoitti olemassaolostaan 600 offline-päivän jälkeen.
Katsele & kuuntele
Sinica (7.10.2021): “Can China meet its ambitious emissions targets?”
Miten Kiinan kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet ja hiiliriippuvainen energiantuotanto sovitetaan yhteen, kun sähköverkko natisee jo nyt liitoksissaan? Tähän yhtälöön pureutuu Sinica-podcastissa Kiinan ympäristöpolitiikkaan erikoistunut tutkija Michael Davidson.
Tapahtumat
- CEAS15: “East Asia – The New Normal?”. Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskus juhlii 15-vuotista taivaltaan kaksipäiväisen tapahtuman muodossa 14.–15.10. Hybriditapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä tai Zoomin kautta.**
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 22.10.2021. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Oskari Lampi, Jani Mustonen, Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.