19.11.2021
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Todelliset politiikan superviikot niin Kiinassa kuin muualla ovat takana. Glasgow’ssa vietiin läpi YK-vetoinen ilmastohuippukokous, jonka sivutuotteena polkaistiin käyntiin myös Yhdysvaltain ja Kiinan yhteiset ilmastotalkoot. Maiden kohtaamiset eivät suinkaan loppuneet tähän, vaan pian presidentit Joe Biden ja Xi Jinping mittelivät neuvotteluhuoneen koosta virtuaalitapaamisessa (spoileri: Xi voitti).
Kun muissa tapaamisissa pyrittiin pelastamaan tulevaisuus ilmastokatastrofilta tai esimerkiksi ydintuholta, istuttiin Kiinassa jälleen 40 vuoden tauon jälkeen märehtimään kommunistisen puolueen historiaa. Tosin ei historiaa turhan syvältä havisteltu, sillä valtaosa tuoreesta historiallisesta päätöslauselmasta typisti puolueen historian viimeiseen yhdeksään vuoteen, Xin valtakauteen. Lauselmassa todettiin, ettei Xin kaudella ole Kummelia lainaten tehty virheitä elämässä eikä musiikissa, ja että puolue on suuri, mahtava ja oikeassa.
Runsaaseen aihekavalkadiin mahtuvat myös VPN-palvelujen kieltoukaasit sekä Ähtärin pandojen kassakriisi. Urheilumaailmassa puolestaan on puhuttu metoo-paljastuksia tehneen tennistähden tarinan oudoista käänteistä ja Kiinan ensimmäisestä Formula 1 -kuljettajasta.
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Kun neukkarin koko ratkaisee.
New York Times (16.10.2021): “China’s History Is Revised, to the Glory of Xi Jinping”
Kommunistisen puolueen 19. keskuskomitean kuudes täysistunto ja erityisesti istunnossa hyväksytty, järjestyksessään kolmas historiallinen päätöslauselma nostattivat huomattavan määrän spekulaatiota ja mediapöhinää. Vaikka puolue tulkitsee historiaansa harvakseltaan, oli sisältö tälläkin kertaa taattua puoluejargonia. Keskiössä ovat kansantasavallan kolme johtajaa. Päätöslauselmassa toistetun hokeman mukaan Mao taisteli sortoa vastaan, Deng sai Kiinan vaurastumaan ja Xi rakentaa maasta voimakasta. Ydinviesti tuskin kuitenkaan jäi epäselväksi: puolueen satavuotisen historian tiivistelmästä kaksi kolmasosaa keskittyy vuonna 2012 alkaneeseen voimajohtaja Xin aikaan.
Voi kuitenkin hyvällä syyllä kysyä, kenelle Xin asema – joka jo aikaisemmin oli korotettu puolueen ytimen rooliin, jonka ajattelu on tuotu perustuslakiin ja jonka valtakausi on käytännössä päättymätön – tuli leuat loksauttavana yllätyksenä?
Lauselman mukaan puolue on tehnyt matkan varrella jo aiemmissa päätöslauseissa tunnustettuja virheitä, muun muassa Maon suuren harppauksen eteenpäin ja kulttuurivallankumouksen. Huomattavaa on, että päätöslauselmassa mainitaan “kevään ja alkukesän 1989” tapahtumat, joilla viitataan Tiananmenin verilöylyyn. Kohdassa ei toki pysähdytä mässäilemään yksityiskohdilla, vaan mielenosoitusten väkivaltaiselle tukahdutukselle annetaan synninpäästö. Dengin ja hänen seuraajiensa tahroiksi sen sijaan luetaan maassa rehottava korruptio, heikko usko puolueeseen, talouden yskähtely ja ilmansaasteet, jotka Xi peri ja joita hän lähti määrätietoisesti korjaamaan valtaan noustuaan. Päätöslauselman tuhtiin Xistä kertovaan osuuteen ei sen sijaan ole maininnan arvoisia vikatikkejä mahtunut.
Reuters (16.10.2021): “Analysis: Hours of talk, but little change after Biden-Xi virtual meeting”
Joe Bidenin ja Xi Jinpingin etätapaaminen hersyi tunteja kestäneeksi juoruiluksi, mutta silti siitä jäivät kiertämään lähinnä meemikuvat johtajien kokoushuoneista, joiden koossa Kiinan presidentti veti pidemmän korren. Itse asialistalla olivat muiden joukossa maiden välejä hiertävät kysymykset kahdenvälisestä kaupasta ja Taiwanin turvallisuustilanteesta, joiden osalta maat toistelivat totuttua liturgiaansa ja vakuuttelivat haluttomuuttaan konfliktiin. Pian neuvotteluiden jälkeen vallitseva tunnelma olikin, ettei keskusteluista saatu irti konkreettisia työkaluja tai päätöksiä suurvaltojen välisen kuilun umpeen kuromiseksi.
Hieman myöhemmin kuitenkin kerrottiin, että Biden ja Xi olivat löytäneet turvallisuushuolistaan yhteisen maaperän. Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi taannoin, että Kiina pyrkisi yli nelinkertaistamaan ydinasearsenaalinsa vuoteen 2030 mennessä, mikä on hermostuttanut Bidenin hallintoa. Johtajat sopivatkin, että keskusteluja jatketaan “strategisen vakauden” ylläpitämiseksi. Tämä herätti pitkästä aikaa toiveita maiden yhteydenpidon tiivistymisestä ja siitä, että maat pyrkivät yhdessä löytämään venttiilin, jota kautta helpottaa suhteita kuormittavia jännitteitä.
Foreign Affairs (15.11.2021): “China’s Search for Allies”
Kiina on ulkopolitiikassaan välttänyt varsinaisten liittosuhteiden rakentamista. Liittolaisten sijaan Kiina on pyrkinyt rakentamaan ympärilleen taloudelliseen yhteistyöhön pohjautuvia pragmaattisia kumppanuuksia, joiden avulla kohdemaat on joissain tapauksissa saatu kannattamaan Kiinan kansainvälispoliittisia tavoitteita, mutta jotka eivät ole ajaneet Kiinaa sotilaallisiin konflikteihin toisella puolen planeettaa. Foreign Affairsille kirjoittava Patrcia Kim kuitenkin pohdiskelee, voisiko pitkään jatkunut linja olla muutoksessa nyt, kun Joe Biden rakentaa omaa demokraattien liittoa Kiinan ympärille. Kiinan potentiaalisia liittolaismaita voisivat olla esimerkiksi Iran ja Venäjä.
Bloomberg (11.11.2021): “China Is Evading U.S. Spies — and the White House Is Worried”
Kiinalaisella vakoilulla revitellään otsikoilla tuon tuosta, mutta Kiinaan itsensä kohdistuva vakoilu herättää harvoin yhtä suurta huomiota. Bloombergin artikkelin mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalveluilla on kasvavia vaikeuksia päästä kiinni Zhongnanhain sisäpiirin ajatteluun. Yhdysvaltain tiedustelu on vasta vähitellen siirtämässä fokustaan terroristiverkostoista kohti Kiinan kaltaista suurvaltahaastajaa, eikä muutaman vuoden takainen tuhoisa isku CIA:n kiinalaisia tiedonantajia vastaan auta asiaa. Fokuksen kääntäminen ja uuden agenttiverkoston rakentaminen ottanee oman aikansa.
Helsingin Sanomat (10.11.2021): “Kiinalta ja Yhdysvalloilta yllättävä julistus ilmastokokouksessa: Yhteinen hanke ilmastotoimien tehostamiseksi”
Maailman katse oli viimeiset viikot tiiviisti Skotlannin Glasgow’ssa YK:n ilmastokokouksessa, jossa maailman johtajat laajalti jaetun käsityksen mukaan höyläsivät vahvoja kirjauksia vähemmän vahvoiksi, mutta jonka päätöslauselma kuitenkin antoi useita toivonpilkahduksia. Tapahtuipa kokouksen aikana myös merkittäviä liikahduksia merkittävien saastuttajien suunnalta, kun Yhdysvallat ja Kiina ilmoittivat yhteisestä hankkeesta ilmastotoimien tehostamiseksi. Yhteishanke sai aikaan innostunutta ilmapiiriä kokouksessa muun muassa sen vuoksi, että maat ilmaisivat ryhtyvänsä tehostettuihin toimiin jo tällä vuosikymmenillä. Yhtenä tällaiseksi lähivuosien toimeksi maat nimesivät metaanipäästöjen leikkaamisen. Kiinan ja Yhdysvaltain ilmastohanke lisäsikin konkretiaa useisiin lupauksiin, jotka koskevat vuosikymmenien päähän ulottuvia hiilipäästöjä.
Analyysiyhtiö Bernsteinin laskelmien mukaan Kiinan tulisi investoida vuosittain 163 miljardia dollaria uusiutuvaan energiaan, jotta se pääsisi Xi Jinpingin lupaamaan hiilineutraaliuteen vuoteen 2060 mennessä. Summasta muodostuisi neljän vuosikymmenen aikana noin 6,5 biljoonaa dollaria eli 5,7 tuhatta miljardia euroa. Financial Timesin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan keskeisiä kysymyksiä tavoitteen saavuttamiseksi on kaksi: pystyvätkö valtio ja kiinalaispankit kanavoimaan riittävästi rahoitusta vihreisiin hankkeisiin, ja kuinka Kiina kestää fossiilisiin polttoaineisiin kytkeytyneen teollisuuden ja sen työpaikkojen alasajon.
Lyhyesti:
- Reuters (18.11.2021): Japanin ja Kiinan ulkoministerit tapasivat. Taiwankin mahtui agendalle.
- Helsingin Sanomat (18.11): Taiwan avaa oman suurlähetystön Liettuan Vilnaan.
- STT (18.11.2021): Filippiinit syyttää kiinalaisalusten ampuneen vesitykeillä sen aluksia Etelä-Kiinan merellä.
- Financial Times (13.11.2021): Australia lupaa auttaa Yhdysvaltoja puolustamaan Taiwania Kiinan hyökkäyksen tapahtuessa.
- Vancouver Sun (12.11.2021): Kiinan Kanadan-pääkonsulilta varoitus Vancouverin ja Kaohsiungin välille kaavaillun ystävyyskaupunkiohjelman vuoksi.
- Helsingin Sanomat (10.11.2021): Vaalikiima ei tälläkään kertaa yltynyt Pekingissä viiden vuoden välein järjestettävissä paikallisvaaleissa.
- Reuters (10.11.2021): Dalai Laman mukaan valta on Kiinassa liiaksi han-kiinalaisten käsissä, eivätkä ahdasmieliset johtajat ymmärrä kulttuurien kirjoa maassa.
- Helsingin Sanomat (10.11.2021): Satelliittikuvien perusteella Kiinan kolmas, pian valmistuva lentotukialus muistuttaa paljon Yhdysvaltain vastaavia.
Talous
Kuumaa: Erillisverkot ahtaalla.
CNBC (18.11.2021): “Evergrande default is highly likely, S&P says“
Kiinteistöjätti Evergrande on selvinnyt syksyn ajan velkavuorensa eräpäivistä aina jotenkuten, mutta hallituhko maksukyvyttömyys silti häämöttää, ennakoi luottoluokittaja Standard & Poor’s torstaina julkaistussa raportissaan. Luottoluokittaja arvioi, että Kiinan viranomaiset haluavat purkaa Evergranden hallitusti tai viedä yhtiön velkajärjestelyyn, kunhan kiinteistöjätti hoitaa mahdollisimman suuren määrän lupaamiaan asuntoja asiakkailleen ja maksaa aliurakoitsijoilleen. Vaikka yhtiö on kyennyt maksamaan velkojaan, se ei kykene myymään uusia asuntoja, mikä tarkoittaa raportin mukaan sen liiketoiminnan loppua. Todellinen koetinkivi tulee olemaan 3,5 miljardin dollarin suuruinen dollarimääräinen velkaerä maalis-huhtikuussa ensi vuonna.
Toinen merkittävä luottoluokittaja Moody’s puolestaan arvioi keskiviikkona, että vaikka kiinalaisyritysten luottotappioiden määrä jatkaa kasvuaan ensi vuonna, niiden määrä ja kokonaisarvo pysyy silti varsin pienenä velkakirjamarkkinoiden kokoon nähden. Huolta Moody’sin mukaan aiheuttaa sääntelyn tiukentuminen, minkä vuoksi yritykset eivät kykene hankkimaan rahoitusta entisellä tavalla.
Evergranden velkavana vetää syöveriinsä myös muita kiinteistöjättejä. Viimeisimpänä laskut ovat jääneet rastiin Kaisa Groupilta, jonka osake painelee nyt pohjalukemissa. Yritys yrittää paikata käteisvarantojaan amputoimalla itsensä myymällä kiinteistöbisneksensä, Kaisa Prosperityn pois.
Hybrid Coe (17.11.2021): “Towards a more China-centred global economy? Implications for Chinese power in the age of hybrid threats”
Hybridikeskuksen uudessa tutkimuspaperissa pohdiskellaan liberaalin talousjärjestelmän murrosta Kiinan nousun aikakaudella. Paperin mukaan Kiina on varsin hyvissä asemissa nyt, kun taloudellinen kilpailu on siirtymässä win-win-aikakaudesta “geoekonomian” aikakauteen. Tutkimuspaperi keskittyy erityisesti tarkastelemaan Kiinan roolia keskusjohtoisena taloutena verkottuneessa maailmassa ja entistä keskeisempänä pisteenä tuota verkottunutta maailmaa. Paperi argumentoi sen puolesta, että Kiinan talouskoneiston ja turvallisuusapparaatin yhteen liityntä syvenee entisestään.
Geoekonomian paluusta ja Kiinan ja Yhdysvaltain välisestä kilpailusta tykitteli briiffarin myös Ulkopoliittinen instituutti.
South China Morning Post (15.11.2021): “China’s VPN providers face harsher punishment for scaling the Great Firewall under new data regulation”
Kiinan internetvirasto on valmistellut uuden lakiluonnoksen, jonka mukaan VPN-palveluiden tarjoaminen tai niistä tiedon levittäminen Kiinassa kiellettäisiin enintään 500 000 juanin eli noin 70 000 euron suuruisen sakon ja yrityksen kohdalla myös liiketoimintaluvan menettämisen uhalla. VPN-yhteyksien eli virtuaaliverkkojen avulla on mahdollista päästä sellaisille internetsivustoille, joille pääsy kiinalaisilla internetyhteyksillä ei tavallisesti pääse. Uuden lain on määrä tulla voimaan joulukuun 13. päivä, ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka se pannaan toteen ja mitä se tarkoittaa itse VPN-yhteyksien käyttäjille. VPN-yhteyksien loppua Kiinassa on toki julistettu aiemminkin.
Reuters (15.11.2021): “China appoints chief of national anti-monopoly bureau”
Kiina ottaa yhteisen hyvinvoinnin kampanjan (common prosperity) myötä tömäköitä askelia markkinamonopoleja vastaan. Markkina-asemaa väärin käyttäviä ja eritoten verkossa toimivia yrityksiä laittaa vastedes ruotuun markkinasäätelyviraston apulaisministeri Gan Lin. Ganin johdolla yrityksiä laitetaan pian kuriin koko Kiinassa, sillä kartellien vastaisen yksikön toimivaltuudet laajennetaan kansalliselle tasolle ja nimi muutetaan monopolien vastaiseksi virastoksi.
The Diplomat (11.11.2021): “China’s Global Network of Vocational Colleges to Train the World”
Kiina tiivistää taloudellista linkkiä Vyö ja tie-hankkeeseen osallistuvien maiden kanssa tarjoamalla kiinalaisiin standardeihin ja teknologiaan perustuvaa ammatillista koulutusta. Thaimaahan keskittyvät maakuntason hankkeet ovat hiljattain muuttuneet keskushallintovetoisiksi ja suunnitelmissa on laajentuminen keskiaasialaisiin SCO:n jäsenmaihin. Luban-projekteilla pyritään vastaamaan köyhien maiden vaatimuksiin palkata enemmän paikallisia Kiinan vetämiin hankkeisiin sekä paikata paikallista osaamisvajetta. Koulutusta on annettu mm. teollisuussensorien, luotijunateknologian, robotiikan, koneistuksen ja valmistavan teollisuuden saralta. Mikäli kaikki menee putkeen, hankkeet saattavat pian tarjota koulutusta kymmenille tuhansille opiskelijoille vuodessa.
Lyhyesti:
- Reuters (18.11.2021): Alibabalta heikot tuloslukemat, yhtiö ennakoi hitainta kasvua vuositasolla sitten pörssilistautumisensa eli vuoden 2014.
- Reuters (18.11.2021): Öljyn hinta kääntyi laskuun kun Kiina valmistautuu avaamaan varastojaan.
- Yle (8.10.2021): Kotkaan suunniteltu akkumateriaalitehdas saa kumppanikseen akkuihin erikoistuneen kiinalaisen Beijing Easpringin.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (18.11.2021)
- Kiinassa kasvu pysyi vaimeana lokakuussa, rakentaminen supistuu
- Keskuskomitean täysistunnossa vahvistettiin puheenjohtaja Xi Jinpingin asemaa
- Kiina julkisti suuntaviivat ilmastotavoitteilleen, yhteisiä suunnitelmia myös Yhdysvaltojen kanssa
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Olympiatason ongelmat.
The Guardian (19.11.2021): “Peng Shuai: WTA prepared to pull out of China over tennis star’s disappearance”
Tennistähti Peng Shuaista ei ole kuulunut sen jälkeen, kun hän kuun alkupuolella syytti Kiinan entistä varapääministeriä ja politbyroon pysyvän komitean jäsentä Zhang Gaolita pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Hiljaisuus on saanut kansainvälisen tennisyhteisön ottamaan asiaan kantaa: naisten tenniksen kattojärjestö WTA asettui Pengin tueksi ja vaatii Kiinan hallitusta tutkimaan syytökset, minkä lisäksi muun muassa tenniksen supertähdet Naomi Osaka ja Novak Djokovic ovat ilmaisseet huolensa Pengin puolesta. Nyt WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon kertoo WTA:n vetävän turnauksensa Kiinasta pois, jos Pengin tilanteeseen ei saada selvyyttä.
Kiinan valtiomedia pyrki tyynnyttelemään WTA:ta julkaisemalla kirjeen, jonka se väitti olevan Peng Shuailta. Kirjeessä Peng vaikuttaa peruvan kaikki syytöksensä ja vakuuttelevan olevansa turvassa, mutta WTA:n johtajan mukaan väärennetyltä haiskahtava kirje vain lisää hänen huoltaan Pengin turvallisuudesta ja olinpaikasta.
Tilannekuvan hämmentämiseen osallistui myös puolueen kansainvälisen äänitorven Global Timesin päätoimittaja Hu Xijin, joka kertoi epäilevänsä Peng Shuain joutuneen ulkomaisen median spekuloimien kostotoimien tai poliittisen sorron kohteeksi sen “jutun” takia, mistä ihmiset puhuvat.
SupChina (16.11.2021): “China hails country’s first Formula One driver, Zhou Guanyu”
Alfa Romeon F1-tallissa päristelee ensi vuonna mielenkiintoinen parivaljakko: eläköityvän Kimi Räikkösen paikan perii kotimainen konkari Valtteri Bottas, jonka tallikaveriksi julkistettiin tällä viikolla Kiinan kaikkien aikojen ensimmäinen kuninkuusluokan formulakuski Zhou Guanyu.
Uusien kuljettajien tie Formula 1 -sarjaan on toisinaan päällystetty äveriäiden sponsorien seteleillä, ja myös Zhoun kohdalla Alfa Romeo arvostanee kuljettajan mukanaan tuomaa, arvioiden mukaan 30 miljoonan dollarin suuruista kiinalaispottia. Sponsorina Zhoun taustalla spekuloidaan olevan Kiinan valtion omistama moottorivalmistaja Weichai Power. Vaan ei Zhoulta todellista taitoakaan puutu – parhaillaan mies on Formula 2 -sarjan kakkosena, ja mestaruuskin on vielä mahdollinen, kun kautta on kaksi kilpailua jäljellä. Formula 1 herättää ensi vuonna varmasti Kiinassa suurempaa kiinnostusta kuin koskaan aiemmin.
The Guardian (12.11.2021): “Winter Olympics top sponsors ‘silent’ over China’s human rights record”
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on tyytymätön olympialaisten pääsponsorien hiljaisuuteen muun muassa uiguurien, Hongkongin ja tiedotusvälineiden vapauden suhteen Pekingin talviolympialaisten häämöttäessä helmikuussa. HRW on tiedustellut pääsponsoreilta, kuten Coca-Colalta, Airbnb:ltä, Visalta, Toyotalta ja Samsungilta, ovatko ne tehneet taustaselvityksensä maan ihmisoikeustilanteen suhteen, ja vaatinut sponsoreita käyttämään vaikutusvaltaansa Kansainvälisen olympiakomitean suuntaan. Vastauksen HRW sai vain yhdeltä sponsorilta, vakuutusyhtiö Allianzilta, joka ilmoitti seisovansa olympia-aatteen takana. Kiinan ulkoministeriö vastasi HRW:n vaateisiin toteamalla, ettei urheilun politisointi valheiden avulla tule koskaan onnistumaan.
Hiljattain saatiin kuulla myös hurja onnettomuus olympiapaikoilta, kun kelkkarataa testaamassa ollut Puolan Mateusz Sochowicz laski päin radalla ollutta puomia ja loukkasi polvensa. Polvi leikattiin onnistuneesti, mutta onnettomuus on tutkinnan alla. Sochowiczin mukaan ratahenkilökunta ei ollut tilanteen tasalla ja hoidon saaminen kesti kauan. Kansainvälisen ohjaskelkkailuliiton mukaan kyseessä oli “inhimillinen erehdys”. Xinhuan jo poistettu artikkeli muisti mainita onnettomuusuutisen kevennykseksi, kuinka puolalaiset olivat vaikuttuneita Pekingin kelkkaradasta.
Vastatuulta on myös olympiajääkiekon saralla. Lajin korkein ammattilaisliiga NHL on jättänyt olympiasopimukseen takaportin, joka mahdollistaa liigan vetäytymisen Pekingistä tammikuun 10. päivään mennessä. Nyt liigassa on jouduttu perumaan otteluita koronatilanteen vuoksi, ja mikäli tautitilanne pahenee ja otteluita joudutaan perumaan lisää, voi vetäytyminen tulla kyseeseen NHL:n oman liiketoiminnan eli täyden 82 ottelun runkosarjan pelaamisen takia.
What’s on Weibo (7.11.2021): “Chinese Team EDG Wins LoL Esports World Championship 2021”
Kiinassa on arviolta noin 400 miljoonaa esports-fania, ja peliurheilun suosio totisesti näkyi, kun kiinalaisjoukkue Edward Gaming voitti League of Legends -pelin maailmanmestaruuden. Juhlinta oli railakasta etenkin yliopistokampuksilla, joiden asuntoloista nuoret pelifanit jalkautuivat sankoin joukoin elämöimään voiton kunniaksi. Niin suuri oli voitonhuuma, että eräässä koulussa oppilaat jopa yrittivät nostaa voittajajoukkueen lipun salkoon Kiinan lipun tilalle, mistä kansalaisten patrioottisuutta alati valvova virkavalta ei ollut hyvillään.
Helsingin Sanomat (6.11.2021): “Ähtäri pyrkii löytämään rahat palautusuhan alla oleville pandoille”
Fanfaarien ja presidentillisten siunausten saattelemana Suomeen vuonna 2018 saapuneet pandat eivät näytä olleen rahasampo. Päinvastoin, Ähtärin eläinpuistolta ovat akuutisti loppumassa Pohjanmaan perukoille sijoitettujen nallejen ylläpitoon vaaditut rahat. Puiston mukaan suuri syy tilanteeseen on sille luvatun valtion tuen merkittävässä pienenemisessä. Mikäli puisto ei saa taloudellista tukea, pandoja uhkaa palautus Kiinaan jo vuodenvaihteen jälkeen. Maa- ja metsätalousministeriöstä ilmoitettiin sangen tiukasti, että valtiolta ei rahaa heru, ja eläinpuisto on kääntynyt sen sijaan Suomi-Kiina-kauppayhdistyksen puoleen saadakseen yrityssponsoreita.
Lyhyesti:
- Helsingin Sanomat (19.11.2021): Jos poraa Helsingistä reiän toiselle puolelle maapalloa, löytääkö itsensä Kiinasta? Ei.
- BBC/Hunan TV (18.11.2021): Changshalainen buffet antoi porttikiellon miehelle, joka söi liikaa. (Kiinantaitoisten kannattaa katsoa myös video.)
- Hong Kong Free Press (15.11.2021): Hongkongissa virkavalta aloitti villisikojen lahtaamisen possun puraistua poliisia – eläinjärjestöt kritisoivat.
- Helsingin Sanomat (14.11.2021): Miten arki muuttui Hongkongissa turvallisuuslain käyttöönoton jälkeen?
- Sixth Tone (11.11.2021): Kiinalaisnuoret hurahtivat tatuointeihin, mutta myös poistattavat niitä sankoin joukoin yhteiskunnan konservatiivisten realiteettien takia.
- South China Morning Post (9.11.2021): Kiinan gaokao-korkeakoulukokeelle sataa jälleen kritiikkiä, kun Tsinghua-yliopistoon pyrkinyt kokelas epäonnistui sisäänpääsyssä 13. kerran.
- Helsingin Sanomat (7.11.2021): Pekingin olympialaisista puuttuu lumi, ja sitä varten tarvitaan yli 200 miljoonaa litraa vettä.
Katsele & kuuntele
Pekingology (18.11.2021): “Public Opinion in China”
Millä tavoin kansan mielipidettä on mahdollista tutkia Kiinassa? Millä tavoin luodata kyselytutkimuksissa ilmenevää dataa, jos saattaa olettaa, että vastaukset ovat kaunisteltuja? Jude Blanchetten vieraana Princetonin yliopiston tutkija Rory Truex, joka kertoo tutkimuksistaan kiinalaisen yleisen mielipiteen parissa. Lisäksi selviää, millaisia persoonallisuustyyppejä kommunistinen puolue etsii riveihinsä.
China Sports Insider (14.11.2021): “Jon Howse Talks Hockey Development in China”
Mikäli Kiinan urheilumaailman seuraaminen kiinnostaa, kannattaa ottaa luettavaksi China Sports Insider -sivusto ja sen Sinican verkostoon liittynyt podcast. Tuoreessa jaksossa vieraana kanadalainen jääkiekkovalmentaja Jon Howse, joka on valmentanut lätkää Kiinassa vuodesta 2015 lähtien. Jaksossa käydään läpi ensin kiinalaisen urheilumaailman tuoreet kuulumiset ja sitten perehdytään jääkiekon kehitykseen keskustan valtakunnassa. Howsen arvio kuullaan siitäkin, milloin ensimmäinen kiinalaissyntyinen kiekkoilija yltää NHL:ään.
US-China Institute (10.11.2021): “Barry Naughton On China’s Economic Rise”
Kiinan taloushistorian grand old man Barry Naughton käy läpi tekijöitä, joita taloustieteilijät ennustivat oikein Kiinan talousuudistusten osalta sekä muuttujia, joita asiantuntijat eivät osanneet ottaa huomioon.
Tapahtumat
- BOFIT Kiina-tietoisku 2021: Miten rakennetaan tulevaisuuden kasvu?**
Suomen Pankin tiloissa ja verkossa maanantaina 29.11.2021 klo 13.00. - BOFIT-seminaari: Michael Funke (Hamburg University) – The US–China Phase One Trade Deal: An Economic Analysis of the Managed Trade Agreement**
Teamsissa tiistaina 7. joulukuuta klo 11:00.
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Muuta kiinnostavaa
- Wong Kar-wain elokuvia Yle Areenassa. Yle Teeman elokuvafestivaalissa hongkongilaisohjaajan vastikään restauroitu In the Mood For Love ja sen jatko-osa 2046. Lisäksi Areenassa katsottavissa Chungking Express, Happy Together ja Fallen Angels.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 3. joulukuuta 2021. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Anton Karppanen, Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Niki Sopanen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.