Xi Jinpingin ympärille kommunistisen puolueen johtoon valittiin puoluekokouksessa pelkkiä lojalisteja. Puolue on nyt käytännössä Xin kokonaan oma.
Kiinan kommunistinen puolue päätti lauantaina viikon kestäneen puoluekokouksensa, ja sunnuntaina esiin asteli politbyroon uusi pysyvä komitea, joka johtaa Kiinaa seuraavat viisi vuotta.
Kuten on odotettu jo vuoden 2018 päätöksestä purkaa presidentin valtakauden rajoitukset, Xi Jinping toimii kommunistisen puolueen pääsihteerinä ja tämän roolin kautta myös Kiinan presidenttinä ainakin vuoteen 2027 asti.
Suurempi spekulaatio ja kiinnostus on jo etukäteen kohdistunut muihin henkilövalintoihin – ketkä ovat Xi Jinpingin ympärillä pysyvässä komiteassa seuraavat viisi vuotta? Tämä kysymys sai sunnuntaina vastauksen, kun kuusi miestä käveli Xin perässä tietyssä järjestyksessä kullatuista ovista kameroiden eteen Mahtavassa kansan salissa.
Xin seurana puolueen ytimessä seuraavat viisi vuotta ovat arvojärjestyksessä Li Qiang, 63, Zhao Leji 65, Wang Huning, 67, Cai Qi, 66, Ding Xuexiang, 60, ja Li Xi, 65. Heistä korruption puhdistamisesta vastannut Zhao Leji ja Xin hovifilosofi Wang Huning olivat pysyvässä komiteassa jo edellisen kauden 2017–2022.
Muut ovat uusia hahmoja. Merkillepantavaa on, että he kaikki ovat Xin luottomiehiä, eikä puolueen ytimessä ole enää Xin kanssa kilpailevien klikkien jäseniä, kuten “nuorisoliittolaisia” eli puolueen nuorisojärjestön kautta edenneitä henkilöitä. Tätä ryhmää vielä edellisessä pysyväiskomiteassa edustivat ex-pääministeri Li Keqiang ja neuvoa-antavan poliittisen konferenssin entinen puheenjohtaja Wang Yang. He olisivat ikänsä puolesta eli alle 68-vuotiaina voineet jatkaa puolueen ytimessä, mutta lauantaina kerrottiin, että molemmat jäävät eläkkeelle. Heidän lisäkseen myös Li Keqiangin kabinetissa toimineen Hu Chunhuan alennus pois politbyroosta on huomionarvoista.
Tulkintakehys nuorisoliittolaisten puhdistuksesta pois puolueen ytimestä oli Lin, Wangin ja Hun lakaisun myötä valmis. Puoluekokouksen huomiota herättävin hetki tapahtui lauantaina, kun Xin edeltäjä pääsihteerinä ja presidenttinä, nuorisoliittolaisryhmää edustanut Hu Jintao, siirrettiin kansainvälisten kameroiden läsnäollessa Xin vierestä ulos salista. Olivatpa syyt poliittiset tai Hun heikkoon terveyteen liittyvät – kuten Kiinan valtionmedia viimein lauantaina illalla suostui kertomaan – video vastentahtoisesti pois talutetusta Husta on nyt muotoutumassa Xin poliittisen värisuoran symboliksi.
Samalla politbyroon pääluku väheni 25:stä 24 henkeen eikä mukana ole yhtään naista täys- tai varajäsenenä ensimmäistä kertaa 25 vuoteen.
Sunnuntaina uuden pysyvän komitean esittelyssä Xi lausui medialle, että komitean uudet jäsenet ovat ”kaikki melko tuttuja teille”. Sitä varsinkin kiinalaisille on puolueen tuore kakkosmies ja todennäköisesti pääministeriksi nouseva Shanghain puoluesihteeri ja Xin läheisenä avustajana aiemmin urallaan työskennellyt Li Qiang, jonka valvovan silmän alla Shanghain kaoottiset ja kiinalaisissa suurta ärtymystä herättäneet koronasulut viime keväänä tapahtuivat.
Jo silloin asiantuntijakommenteissa pohdittiin, voisiko Li pakkokaranteeneista, ruokapulasta ja kansalaisten raivosta huolimatta nousta pysyvään komiteaan. Hänen nousunsa puolueen kakkospäättäjäksi ja todennäköiseksi pääministeriksi asti on selvä osoitus Xin vallasta.
Muutkin pysyvän komitean tuoreet jäsenet ovat osoittaneet pitkän yhteisen historian aikana uskollisuutensa Xitä kohtaan, mutta eritoten Lin valinnassa uskollisuus korostuu kriteerinä tuloksiin ja pätevyyteen nähden. (Täysin varmaa Li Qiangin asema pääministerinä ei kakkoshenkilön statuksesta huolimatta ole, sillä vahvistus asialle saadaan vasta ensi keväänä. Hu Jintaon kaudella hierarkiassa toisena ollut Wu Bangguo toimi kansankongressin puhemiehenä ja pääministerinä toiminut Wen Jiabao oli hierarkiassa kolmas.)
60-vuotias Ding Xuexiang on ainoa tuoreen pysyvän komitean jäsenistä, joka voisi ikäkriteerin puolesta eli alle 68-vuotiaana jatkaa puolueen ytimessä myös vuoden 2027 jälkeen. Monissa ennakkokaavailuissa pysyvään komiteaan odotettu Chen Min’er, niin ikään ikänsä puolesta kahden kauden jäseneksi spekuloitu Chongqingin puoluesihteeri, jäi tällä erää odottamaan vuoroaan. Chenin ja muiden “nuorempien” jääminen toistaiseksi rannalle voi olla osa Xin pyrkimystä ylläpitää ja tarkkailla urallaan etenemään hamuavien uskollisuutta – ei makeaa mahan täydeltä, mutta jos jaksat jatkaa lojaalina, pääset kenties vielä kärkipaikoille.
Muut uudet pysyvän komitean jäsenet ovat Pekingin puoluesihteeri Cai Qi sekä Guangdongin maakunnan puoluesihteeri Li Xi. Vuonna 2017 Cai nousi politbyroohon ilman kokemusta puolueen keskuskomiteasta, mitä pidettiin epätavallisena. Hänen nousunsa nyt pysyvään komiteaan heijastaa Li Qiangin tavoin Cain uskollisuutta Xille hänen keskeisimpänä meriittinään.
Viime aikoina tapetilla olleen Taiwanin kysymyksen painoarvo näkyi puoluekokouksessa siinä, että aihe esiteltiin tavallista näkyvämmin Xi Jinpingin puoluekokoukselle antamassa työraportissa ja Taiwanin itsenäisyyspyrkimysten vastustaminen kirjattiin ensimmäistä kertaa kommunistipuolueen peruskirjaan. Taiwan-politiikan peruspilarit pysyivät kuitenkin samoina kuin aiemminkin: puolueen johdonmukainen tavoite Taiwanin yhdistämisestä Kiinaan ei ole muuttunut mihinkään, eikä myöskään pyrkimys sen toteuttamiseen ensisijaisesti rauhanomaisin keinoin.
Taiwanin tilanteen kärjistyminen onkin pitkälti seurausta Taiwanin itsensä poliittisesta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä. Vahvistuva taiwanilainen identiteetti ja Taiwanin käytännössä jo toteutuva itsenäisyys vievät sitä vääjäämättä kauemmas Kiinan tavoitteista. Jännitteitä lisäävät myös Yhdysvaltojen aktivoituminen Taiwanin kysymyksessä sekä Kiinan ja Yhdysvaltojen yleisemminkin kriisiytynyt suhde. Epävakaus Taiwaninsalmella tullee siis jatkumaan, mahdollisesti myös lisääntymään.
Kommunistinen puolue on tuoreen kokouksen päätösten myötä entistäkin vahvemmin Xin puolue paitsi henkilövalinnoissa, myös puolueen peruskirjaan kirjattujen näkemysten osalta. Xi Jinpingin asema kirjattiin osaksi puolueen ydintä, ja päivitettyyn peruskirjaan on sisällytetty Xin vahvasti esillä pitämät ilmaisut yhteisestä vauraudesta (共同富裕, engl. common prosperity) ja talouden kaksoiskierrosta (双循环, engl. dual circulation) sekä jo kiinalaisen unelman käsitteen taustalla ollut ilmaisu kiinalaisen kansakunnan täydestä uudelleen heräämisestä (全面推进中华民族伟大复兴).
Xi Jinpingin ajattelu kirjattiin kommunistisen puolueen peruskirjaan jo vuonna 2017, mutta nyt Xin käyttämät käsitteet ovat entistä vahvemmin osana koko puolueen toimintaa.
Muutokset kuvastavat Xin valtaa, mutta asettavat hänet yksin vastuuseen tulevasta. Jos ja kun virhearvioita Kiinan talous-, hyvinvointi- tai turvallisuuspolitiikassa tapahtuu, ei syypäänä voi olla enää kukaan muu kuin Xi ja hänen omat näkemyksensä sekä henkilökohtaisesti valitsemansa kaarti.
Ainoa tekosyy virheiden syntymiselle olisi Xin ohjeiden puutteellinen noudattaminen, mitä voitaneenkin kurinpitotoimien perusteena vastedes odottaa nähtävän. Kun Maon kauden jälkeen muodostettu kollektiivinen johtajuus on viimeistään nyt lakannut kommunistisen puolueen sisällä olemasta, on puolue käytännössä Xin kokonaan oma.
Täyttä Maon ajan kaltaista mielivaltaa lähes sadan miljoonan jäsenen puolue tuskin Xin aikana harjoittaa, sillä se on yhä vastuussa 1,4 miljardille kansalaiselle. Mikäli puoluekokoukselle annettu raportti ja tällä viikolla nähdyt päätökset jotain vihjettä antavat, puolue toteuttaa vastuutaan eritoten turvallisuus edellä.
Siksi esimerkiksi nollakoronalinja jatkunee hyvän aikaa, sillä terveydenhuollon kantokyky, väestön ikäjakauma tai kiinalaisten rokotteiden teho eivät mahdollista virusvarianttien leviämistä ilman merkittäviä kuolonuhrimääriä. Xin vastavoimana ei myöskään enää ole Li Keqiangin kaltaisia tahoja, jotka korostaisivat talouskasvun ja rajoitusten purkamisen merkitystä puolueen päätöksenteossa.
Virallinen valtiotason vahvistus kommunistisen puolueen nyt tekemille päätöksille nähdään Kiinassa kevättalvella. Silloin kansankongressi vahvistaa Xin jatkon kolmannelle presidenttikaudelle ja jakaa muut valtiolliset virat eli esimerkiksi pääministerin, kansankongressin puheenjohtajan ja Kiinan kansan neuvoa-antavan poliittisen konferenssin puheenjohtajan virat pysyväiskomitean jäsenille.